Türkiye'nin, çok sayıda yerli ve yabancı ziyaretçinin rağbet gösterdiği sahillerinden sonra derin mavilikleri de turizme açılıyor. Bodrum Sualtı Teknolojileri Araştırma Enstitüsü Derneği (SUTA), bu amaçla denizaltı aracı inşa ettiriyor.
Türkiye'nin ilk turistik denizaltısının gelecek turizm sezonuna yetiştirilmesi planlanıyor. 1,3 milyon dolara mâl olacak 25 metre boyunda, 2,5 metre çapındaki araç, saatte 20 mil hıza çıkabilecek. 40 metre derinliğe dalabilen denizaltının pencerelerinden 46 yolcusu Akdeniz'in barındırdığı renkli hayatı yakından seyretme fırsatı bulacak. Dernek Başkanı Erkan Ayral, turistik denizaltıyla yılda 50 bin yolcu taşıyarak 1,5 milyon dolar civarında bir ciro hedefliyor.
Yıllık 2 trilyon dolarlık turizm endüstrisinde kendine yer edinmeye başlayan sualtı ile ilgili çalışmalara Türkiye de kayıtsız değil. Turistik yolcu denizaltısının önemli bir yatırım aracı olduğunu belirten SUTA Başkanı Ayral, "Dünyanın çeşitli turizm yörelerinde başarıyla işletilen turistik yolcu denizaltısını, ülkemizde yerli kaynaklardan imal ederek turizm sektörüne yeni bir soluk getirmeyi amaçlıyoruz. Türkiye'nin ilk turistik denizaltısıyla sualtı turizminde yeni bir endüstri oluşturmak istiyoruz." değerlendirmesinde bulunuyor. Daha önce bir araştırma denizaltısı imal ettirdiklerini anlatan Ayral, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın, sundukları yeni projeye çok olumlu yaklaştığını kaydederek, "Hoşlarına gidince projeye dahil olmak istediler. Bakanlık ile yaptığımız görüşmeler sonunda DÖSİM ile birlikte Bodrum'da Türkiye'nin ilk turistik denizaltı yapımına başladık." bilgisini veriyor. Dünya genelinde halihazırda 60 yolcu denizaltısı faaliyet gösteriyor. Bu yörelere giden turistlerin yüzde 25'i de denizaltı turlarına katılıyor.
Şaban GÜNDÜZ - ZAMAN