Mazda'nın işini Koreli'den kaptı

Bursa'da kurulu Beltan  Vibracoustic Titreşim Elemanları A.Ş, bu yıldan itibaren, daha önce yabancı ortağı Vibracoustic'in Kore'deki ortağının Japon...

Bursa'da kurulu Beltan  Vibracoustic Titreşim Elemanları A.Ş, bu yıldan itibaren, daha önce yabancı ortağı Vibracoustic'in Kore'deki ortağının Japon otomobil firması Mazda için  tedarik ettiği kauçuk-metal titreşim kontrol elemanlarını üretecek. 

Beltan Vibracoustic'in, 3 yıllık deneme sürecinin ardından dünyanın  girilmesi en zor pazarı olarak nitelenen Japonya'ya yılda 2 milyon avroluk parça  ihraç edeceği bildirildi. 

Beltan Vibracoustic'in bünyesinde bulunduğu Coşkunöz Holding A.Ş'nin Temel  Yetkinlikler Koordinatörü Halil Akgül, yaptığı açıklamada,  Japonya'da otomotiv ana sanayinin, genellikle kendi yan sanayileriyle çalışmayı  tercih ettiğini ve bu konuda çok tutucu olduklarını söyledi. 

Akgül, bunun dışında bir firmanın Japonya'ya parça satabilmesi için  gerçekten kendisini ispat etmesi gerektiğini belirterek, Japonya'ya 3 yıl önce  20-30 bin avro ile başlayan ihracatın, meyvelerini almaya başladıklarını  bildirdi. 

      

2 MİLYON AVROLUK ANLAŞMA

      

Japonya'ya olan ihracatlarını yeni bir projeyle 2 milyon avro düzeyine  ulaştıracak bir iş anlaşması yaptıklarını anlatan Akgül, şunları kaydetti: 

''İlk sene ihracatımız 20-30 bin avroydu. Japonlar bu konuda son derece  temkinli insanlardır. O nedenle çok zor bir pazardır. Önce test ettiler, sonra  ertesi yıl yine 20-30 bin avroluk bir talepte daha bulundular. Ürünün kalitesinin  yanı sıra birçok noktaya dikkat ediyorlar. 'Zamanında sevkıyat ve düzgün  ambalajlama yapabiliyor mu dokümanları doğru sağlıyor mu?' şeklinde. Ancak emin  olduktan sonra karar veriyorlar ve bu sene ciddi bir sipariş aldık. Bu son derece  sevindirici.'' 

      

ÜRETİM KORE'DEN BURSA'YA KAYDI 

      

Akgül, üretimin otomotiv sektöründe kendini kanıtlayan Kore'den Türkiye'ye  kaydığını, bunun sektörün geldiği nokta açısından önemini ifade ederek, ''Daha  önce bu parçaları, yine Vibracoustic'in ortak olduğu Kore'deki firma yapıyordu.  Sevindirici tarafı kalite problemi yaşayan, zamanında sevkıyat yapamayan ve  fiyatlarını tutturamayan Korelilerin bir anlamda elinden siparişi aldık.'' 

Kauçuk-metal titreşim kontrol elemanlarının, Mazda ile aynı platformda  yapılan Ford otombilleri için de üretildiğini belirten Akgül, bu ihracatın aynı  platformdaki araçlar üretildiği sürece devam edeceğini bildirdi. 

      

PAZARIN EN BÜYÜK RİSKİ REKABET

      

Akgül, bu tür ihracatların sadece kaliteye bağlı olmadığını, aynı zamanda  rekabet edebilirlikle de ilgili olduğuna değinerek, ''Ne yazık ki, YTL'nin  değerlenmeye devam etmesi bizi rakiplerimize karşı rekabette geri bırakıyor''  dedi. 

Özellikle Çin ile çok yakın ilişkisi olan Japonya'nın ucuz iş gücü nedeniyle  Çin, Tayland ve Vietnam'da yatırım yapmaya başladığına dikkati çeken Akgül,  ''Eskiden Japonlar sadece kendi ülkelerinde üretmeyi tercih ederlerdi. Şimdi  onlar da bu rekabetten etkilendiler, oralarda fabrika kuruyorlar ve fiyatları  orayla karşılaştırıyorlar. Tabi çok kritik ürünlerde, aracın performansını  etkileyebilecek ürünlerde, fiyattan ziyade kalite önemli oluyor'' dedi. 

Akgül, otomotiv sanayinde belli bir kaliteyi yakalayan Türkiye'deki   otomobil fabrikalarının dünyadaki fabrikalar içinde en iyi seçildiğine işaret  ederek, şunları kaydetti: 

''Ama bizim eksik yanımız; bu kalitemizi dünya ölçeğinde pazarlayamıyoruz,  yani Türkiye'nin ana ve yan sanayisinin otomotivde bir marka olduğunu  pazarlayamıyoruz. Bizi hala düşük ücretli iş gücüne sahip ülke statüsünde  görüyorlar. Ama Türkiye'nin gerçek yeri, geliştirme yapabilen, süreçlerini  geliştirebilen, fikir üretebilen, hatta ana sanayi isterse Ar-Ge yapabilen bir  yan sanayimiz var...''  

      

 ''MAYBACH''A ÜRETİM 

      

Beltan Vibracoustic, Airbus alım sözleşmesi sonrası dönemin Almanya  Başbakanı Gerhard Schröder'in Başbakanlığa hediye etmesiyle gündeme gelen ve  dünyanın en prestijli otomobilleri arasında gösterilen ''Maybach''a parça  üretimini de sürdürüyor.  

Firma, Daimler Chyrsler Group tarafından üretilen, 5.5 litre hacimli, çift  turbo beslemeli V12 motorun görev yaptığı ultra lüks otomobil ''Maybach''a,  kauçuk-metal titreşim kontrol elemanları ve kauçuk burçlar imal ediyor. 

Coşkunöz Holding ve Vibracoustic ortaklığı olan Beltan üretiminin yüzde  80'ini ihraç ederken, ''Maybach'' dışında Mercedes Benz, Honda, Toyota, Opel,  Volkswagen, Renault, Ford ve Fiat gibi markalara da üretim yapıyor. 

DÜNYA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Otomotiv Haberleri

Erkport, Yalova Limanı’na 8 bin araçlık otomotiv terminali kurdu
"Kamyon ihracatı sert düştü, otomotivde kriz kapıda"
Alman devi ZF, üretimini Türkiye’ye kaydırmaya karar verdi
Mercedes'ten Gebze'ye lojistik merkez
Financial Times: Çinli markalar limanları otoparkları gibi kullanıyor