Mehmet Tanyaş'tan lojistikçilere ‘altın uyarılar’

Lojistikçilere, “Depoculuk kazandırmaz, artık şirketler değil tedarik zincirleri rekabet ediyor, hizmet çeşidinizi genişletin, teknolojiden yararlanın, e-ticarete geçin” uyarısı yapan LODER Başkan Yardımcısı Tanyaş, “Gelecek lojistikte” dedi.

“Mersin Lojistik Sektörü Arama Konferansı” için kente gelen Lojistik Derneği (LODER) Başkan Yardımcısı ve Maltepe Üniversitesi Uluslararası Ticaret ve Lojistik Yönetimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Tanyaş, iş dünyasına; lojistik sektörünün gelecek vizyonu hakkında bilgi verdi.

“KAMYONCULUKTAN TIRCILIĞA GEÇİYORUZ”

Türkiye’de firmaların büyük bölümünün kara taşıması yaptığını kaydeden Tanyaş, yalnızca kara taşıması yapan firmaya nakliyeci denebileceğini, lojistik kavramı kullanılmasının doğru olmayacağını söyledi. “Türkiye olarak karayolu taşımacılığında 750-800 bin kamyonumuz var. Oysa dünyada kamyonculuk diye bir taşımacılık modeli yok. Bizde de artık kamyonculuk bitiyor ve dünyada olduğu gibi TIR’cılığa geçiş yapılıyor” diyen Prof. Dr. Mehmet Tanyaş, ancak ‘lojistikçiyim’ demek için havadan demiryoluna tüm yolları kullanabilmek gerektiğini söyledi. Tanyaş, “Dünyada olduğu gibi biz de entegrasyonu sağlamak zorundayız. Bu sayede lojistik maliyetleri düşürüp hızı artıracak çözümler üretebiliriz” dedi.

“ENTEGRASYONU SAĞLAMALISINIZ”

Türkiye sektörün; multimodel, intermodel ve kombine taşımacılığın bir arada kullanıldığı karma taşımacılık yönteminin benimsenmeye başlaması gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Mehmet Tanyaş, taşıma yapılırken emisyon gazı salınımı, maliyetler, süre bazlı yol seçeneklerinin göz önünde bulundurulması gerektiğini ifade ederek, “Örneğin Şekerpınarı İstanbul arası taşıma gerçekleştirmenin 54 farklı yolu var. Emisyon bazlı, maliyet bazlı ve süre bazlı yollar seçebilirsiniz. Lojistik firması müşterisine amacı doğrultusunda seçenek sunabilmeli” dedi.

“DEPOCULUK TEK BAŞINA KAZANDIRMAZ”

Lojistiğin bir diğer kolunun da depolama olduğunu anlatan Mehmet Tanyaş, depolama olmadan lojistiğin olamayacağını vurguladı. “Depolama yok ise yaptığınız iş nakliyedir” diyen Tanyaş, “Entegre hizmet verebilmeniz için depolama şarttır. Depo hizmeti vermeyen lojistikçi olmaz. Taşıma ve depoculuk işi başlatır ama yetmez, gümrüğü de çözmeniz gerekir. Müşteri istiyorsa paketleme de yapmalısınız. Yoksa depoculuk tek başına kazandırmaz. Esas parayı paketleme gibi diğer hizmetlerde kazanırsınız. Yani lojistikçi olarak müşterinizin, depo yeri seçiminden mal tedarikine kadar tüm küresel yük hareketlerini koordine etme işine girebilirsiniz” diye konuştu.

“ARTIK ŞİRKETLER DEĞİL, TEDARİK ZİNCİRLERİ REKABET EDİYOR”

Tedarik zinciri kavramına da değinen Tanyaş, hedefi büyük tedarik zinciri üzerine kurmak gerektiğini kaydetti. “Zinciri boydan boya görmezseniz, planlama yapamazsınız. Lojistikçinin geleceğinde bu var. Tedarik zinciri bir orkestradır, dünyanın filarmoni orkestrasıdır. Bu orkestrayı da lojistikçi yönetir” diyen Tanyaş, artık şirketlerin değil tedarik zincirlerin rekabet ettiğini bildirdi. Lojistikçilerin dünyada; zamanında teslim oranı yüksek, teknolojiyi kullanan, maliyetleri azaltan, yatırım gereksinimini ortadan kaldıran yapılar olarak hizmet verdiğinin altını çizen Tanyaş, bu anlamda Türkiye’de ki firmalara öncelikle nerede, ne iş yaptıklarına kara vermesi çağrısı yaptı. Tanyaş, “Lojistik şirketiniz; coğrafi yayılma anlayışı ile mi yoksa hizmet çeşitliliği mi ile faaliyet gösteriyor? Önce nerede olduğunuza karar verin” dedi.

“EN ÖNEMLİ SORUNLAR; REKABET VE GÜMRÜKLER”

Türkiye’de lojistik sektörünün sıkıntılarına da değinen Mehmet Tanyaş, Türkiye’nin, Dünya Lojistik Performansı İndeksi’nde 30’uncu sırada olduğuna dikkat çekti. “Lojistikte en kötü olduğumuz yönümüz, rekabetçi maliyet sistemi oluşturamamış olmamız” diyen Tanyaş, konuşmasını şöyle sürdürdü; “Maliyeti hizmet alan belirlemiyor, hizmet veren belirliyor. Rekabetçi bir düzen oluşturmamız lazım. İkinci en kötü yanımız gümrüklerimiz. Başbakan açıkladı; tek pencere sistemi Aralık 2016’da bitiyor. Gümrüklerle ilgili başka sorunlar da var ama gelişiyor. Hükümet 2018’e kadar lojistik performans endeksine göre ilk 15 ülke arasına girmeyi hedeflemiştir. Bu yönde çalışmalar sürüyor.”

“TEKNOLOJİDEN YARARLANIN”

Ayrıca sektöre web tabanlı tedarik zinciri oluşturmaları ve teknoloji kullanımını artırmaları tavsiyesinde de bulunan Mehmet Tanyaş, müşterilerin er ya da geç bu talepte bulunacağını, tüm tedariklerin internet üzerinden yapılır hale geleceğini söyledi. Bunun dünyada başladığını, hızla yayıldığını kaydeden Tanyaş, “Ayrıca bugün aynı depoya, aynı araca girmeyen iki rakip firma önümüzdeki süreçte aynı depoyu kullanıp aynı araca binmeye de başlayacak” dedi. Ortak taşımayı kabul edip maliyetlerin düşürülmesi yolunun tercih edileceğini anlatan Tanyaş, geleceğin lojistik trendleri arasında firmaların kendi lojistiklerini kendilerinin yönetmesi yerine bir lojistik firması ile çalışmayı tercih etmeye başlamasını da gösterdi. Tanyaş, tüm firmaların yalnızca lojistik firmalarından performans raporu alıp işlerinin daha hızlı yürütülmesine önem vereceğini söyledi.

GELECEK E-TİCARETTE

Lojistik sektörüne e-ticaret uyarısı da yapan LODER Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Tanyaş, “Sektörde gelecek e-ticarette. Bundan kaçamazsınız. Şimdiden kendinizi buna hazırlayın” tavsiyesinde bulundu. Amerika’da e-ticaret oranının yüzde 40, Avrupa’da ise

Avrupa yüzde 20 oranında olduğunu dile getiren Tanyaş, “Bizde ise bu oran yüzde 4. Avrupa’da kimse hale gitmiyor, satışlar e-ticaret ile yapılıyor. Artık bizimde bu konuya eğilmemiz gerekiyor” dedi.

“DEMİR İPEK YOLU ÜLKEMİZDEN GEÇMELİ”

Türkiye açısından lojistiğin önemine de değinen Mehmet Tanyaş şu bilgileri verdi: “Lojistik ağ saçısından artık Avrupa’ya kuzeyden gitmek önemini kaybedecek ve güneyden girme yolları açılacak. Çünkü kuzeyden gitmek hem uzak hem maliyetli. Çin başbakanının bahsettiği Demir İpek Yolu’na önem vermek gerek. İpek Yolu’nu ülkemizden geçirirsek büyük başarı elde ederiz. Biz Türkiye üretim ya da sanayi yerine lojistikten para kazanabiliriz, istihdam yaratabiliriz. Biz, kervanlardan gelen bir milletiz. Çıkışımız da sadece lojistik. Önümüzdeki süreçte Güney İpek Yolu, Bakü – Tiflis – Kars ve 3. köprü çok önemli hale gelecek ve buradaki dağıtım ve toplamalar bizde kalacak. Artık sadece İstanbul’dan dağıtım ortadan kalkacak. Ağırlık merkezi doğuya kayıyor Örneğin Aksaray-Konya civarında yeni, otomatik depolar yapılıyor”.

Hediye EROĞLU - MERSİN / LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Lojistik Haberleri

Murat Lojistik, Yolda.com’u satın aldı
İmsan Group, karayolu ve Ro-Ro taşımacılığıyla büyüyor
Talay Logistics, kontrat lojistiğinde büyümeyi sürdürüyor
'5 yılda 5 bin kadın sürücü projesi' 2025’e damga vuracak
TLS Lojistik, yeni deposunda ABD operasyonlarına başladı