Mercedes, Aksaray'ı çok sevdi

Aksaray, Mercedes kamyonların küresel test merkezi oluyor... Kamyon fabrikasına 113 milyon euroluk yatırımla Türkiye’den ihracatı 1 milyar euro artırmayı planlayan Mercedes Benz Türk, Aksaray’daki fabrikaya test amaçlı Ar-Ge merkezi kuracağını açıkladı.

Son iki yılda Türkiye'den kamyon ihracatını yüzde 400 artıran Alman otomotiv devi Mercedes Benz, bu alana yeni yatırımlar yapacağını açıkladı. Geçtiğimiz şubat ayında fabrikaya 113 milyon euroluk yatırım yapma kararı alan şirket, kamyon üretimi yaptığı Aksaray'da global Ar-Ge merkezi kuracak. Almanya’da Mercedes-Benz Otomobil Pazarlama ve Satış Grubu Başkanlığı’na atanan Britta Seeger’in yerine Mercedes-Benz Türk Direktörler Kurulu Başkanı olarak atanan Süer Sülün, düzenlediği basın toplantısında, kamyon fabrikasında büyük dönüşüm içerisinde olduklarını ve ihracatta atağa geçtiklerini söyledi. Sülün, “Türkiye ihracatına 1 milyar euro ek katkı yapacağız, mühendislik ihraç edeceğiz, istihdamı katlayacağız” dedi.

Sülün:Yatırımlara tam gaz devam

Türkiye'de ve çevre ülkelerde yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen, otomobil sektöründe rekorlara devam edildiğini vurgulayan Süer Sülün, “Türkiye ekonomisinde yüzde 3.5 altında büyüme çok iyi bir rakam değil bizim için. Ancak, tüm bu olan bitene rağmen hâlâ yüzde 3 büyüyorsak, hâlâ otomobilde rekor kırılıyorsa bu da önemli bir gösterge. Biz olumlu bakıyoruz, yatırımlara tam gaz, hatta biraz daha gazlayarak devam ediyoruz. Hiçbir duraklamamız yok. 19 Temmuz’da, yani 15 Temmuz’un hemen ardından yeni bir yatırım kararı aldık. Aksaray'da tüm Mercedes dünyasına hizmet edecek bir Ar-Ge merkezi kuruyoruz” dedi.

2017 baharında temel atılacak

2017’nin bahar aylarında Aksaray Kamyon Fabrikası’nda yeni Ar- Ge merkezinin temelinin atılacağını belirten Sülün, şunları söyledi: “İstanbul’da bir Ar-Ge merkezimiz var, bir tane de Aksaray Kamyon Fabrikamızda kuruyoruz ve Mart-Nisan gibi temel atma törenini yapacağız. Türkiye’ye güveniyoruz. Bu önemli bir gösterge. Aksaray’da ciddi yatırım yaptık ve hâlâ yapmaya devam ediyoruz. Bu Ar-Ge merkezi ağırlıklı olarak test merkezi olacak. Global olarak bütün Mercedes- Benz kamyonlarının testi yapılacak. Yani biz Türkiye’de sadece araç üretip satmayacağız, aynı zamanda mühendislik de ihraç ediyoruz ve etmeye devam edeceğiz. Bilgi Teknolojileri Merkezimiz var, Daimler dünyasına, yaklaşık 300 kişilik ekiple buradan hizmet veriyoruz. Mühendislik hizmetleri bizim için son derece önemli” dedi.

Bin 500 kişilik ek istihdam

Aksaray Kamyon Farbrikası’na şubat ayında açıkladıkları 113 milyon euroluk yatırımın bölge istihdamına katkı sağlayacağını belirten Sülün, “Şu anda Aksaray’da bin 800 çalışanımız var, bizim planlarımız 2018 ve sonrasında bunu 3 bine çıkarmak. Bu Aksaray için önemli. İstihdamı bölgeden sağlayacağız. Mercedes-Benz Türk bünyesinde şu anda çalışan sayımız 6 bin 200. Aksaray’da 2018 ve sonrasında yapılacak istihdam artışı ile toplam çalışan sayımıza yaklaşık bin 500 daha ilave edilecek. Bu tamamen Aksaray’a yaptığımız yatırımın sonucu” dedi. Süer Sülün, görevi devraldığı Britta Seeger'in Almanya’da Mercedes- Benz Otomobil Pazarlama ve Satış Grubu Başkanlığı’na atanmasının Türkiye açısından öneminin altını çizerek, “Türkiye’yi bilen tanıyan bir kişinin Daimler Yönetim Kurulu’nda olması hem şirketimiz hem de memleketimiz için iyi. Türkiye’ye gelen ve Türkiye’den ihraç olan yöneticilerimiz aslında bizim oradaki elçilerimiz” dedi.

ÖTV ve kur pazarı daraltacak

Süer Sülün, ÖTV artışına ve kurdaki dalgalanmaya ilişkin sorular üzerine ise özetle şunları söyledi: “Tahminimiz, pazar 2017’de, 2016’ya göre düşecek ama yüzde kaç düşüş olacağını bekleyip hep birlikte göreceğiz. Aslında son yıllara bakıldığında otomobil pazarı belli bir seviyede gidiyor ve bu seviyenin altına inmiyor. Bu biraz da gelişmişlik göstergesi; Gayri safi milli hasıla belirli bir seviyeye geldikten sonra otomobil tüketimi artıyor. ÖTV’nin ve kurun etkisi bunu ne kadar etkiler, bunu hep beraber göreceğiz.”

Türkiye ihracatına 1 milyar euro katkı

Aksaray Kamyon Fabrikası’na yapılacak 113 milyon euroluk yatırımla ihracatın payının yüzde 50'ye çıkarmayı hedefl ediklerine vurgu yapan Sülün, şöyle konuştu: “2015-16 döneminde kamyon ihracatını yüzde 400’ün üzerinde artırdık. Şu anda kamyon ihracatımız üretimimizin yüzde 40’ı civarında. 2018’den sonra bu payı yüzde 50’ye çıkarmayı planlıyoruz. Bu da sadece kamyon segmentinde ihracatımıza, aynı zamanda Türkiye ihracatına yaklaşık 1 milyar euro civarında bir ilave anlamına geliyor. Biz bu konuda çok heyecanlıyız çünkü tamamen bir dönüşüm geçiriyoruz Aksaray’da. Bütün ürün grubumuzu yeniledik, fabrikaya çok ciddi yatırım yapıyoruz.”

(Dünya)

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kamyon - Treyler Haberleri

Ekay&Aytaş, ağır yükleri Tırsan Low-Bed’ler ile taşıyacak
Metalog, verimlilik için Tırsan'ı seçti
Volvo'nun elektrikli kamyonu 115 ton yükü çekebiliyor
Mercedes-Benz, eActros 600 elektrikli kamyonun teslimatlarına başladı
AYS Lojistik, filosuna 6 Schmitz Cargobull treyler daha ekledi