Mercedes-Benz, dijital yeniliklerini GSMA’da tanıttı

Mercedes-Benz bu yıl ilk kez Mobil Dünya Kongresi'ne katıldı. Şirket kongrede bağlanabilirlik, otonom sürüş, akıllı paylaşım hizmetleri ve elektrikli araçlarla ilgili geliştirmiş olduğu yeni ürünleri ve en son yeniliklerini tanıttı.

Dünyanın en büyük dijital buluşmalarından biri olan GSMA Mobil Dünya Kongresi bu sene otomotiv devlerinin de ilgi odağı oldu. BMW, Peugeot, Seat gibi markaların yanı sıra Mercedes-Benz bu yıl ilk kez Mobil Dünya Kongresi’nde yer aldı. Mercedes-Benz, Barselona’da gerçekleşen kongrede dijitalleşme stratejisi kapsamında CASE (Connectivity, Autonomous, Shared&- Service and Electric Drive) olarak isimlendirilen bağlanabilirlik, otonom sürüş, akıllı paylaşım hizmetleri ve elektrikli araçlarla ilgili geliştirmiş olduğu yeni ürünleri, girişimleri ve en son yenilikleri sundu. Birçok yenilik ve ürünün sergilendiği Mercedes-Benz fuar standında aynı zamanda farklı iş kollarından Daimler AG uzmanlarıyla canlı sohbetlere de imkân tanındı. Daimler Stratejisi ve Mercedes- Benz Otomobil Ürün Stratejisi ve Planlaması Başkanı Wilko Andreas Stark, yaptığı değerlendirmede “Mobilitenin geleceğini şekillendirme noktasında dijitalleşme bizim için önemli bir kaldıraç konumunda. Mobil Dünya Kongresi, yazılım ve donanım olmak üzere iki farklı dünyadan uzmanlarla bir araya gelerek bilgi alışverişinde bulunabildiğimiz uluslararası ortak bir platform. Mobil Dünya Kongresi, inovatif atmosferiyle geleceğin mobilitesini şekillendirmede bizlere ilham veriyor” dedi.

Otomobiller cep telefonlarıyla sıkı ilişki içinde

Mercedes-Benz’in Mobil Dünya Kongresi’nde sergilediği yenilikler, internet ve akıllı telefonların araçlara dijital bir evrim yaşattığını gösterdi. Mercedes-Benz’in yeni E-Serisi Coupe modelinde kullanıma sunduğu COMAND online özelliği, anlık trafik bilgisi ile sürücünün günlük yaşantıda her zaman kullandığı güzergahı yoğun olması halinde varış noktasını tahmin ederek alternatif seçenekler sunuyor. Anlık trafik bilgisi desteği ve dinamik güzergâh özelliğiyle hedefe en kısa zamanda varma imkânı tanıyor.

“Mercedes me” de fuarda ilgi gören bir diğer dijital teknoloji oldu.

Mercedes me, araçtan uzakta iken kullanıcılara akıllı telefon üzerinden kalan yakıt miktarını görme veya merkezi kilidi açma/kapama gibi araç fonksiyonlarını gerçekleştirme imkânı sunuyor. Kullanıcı akıllı telefon üzerinden dört adede kadar sanal anahtar tanımlayabiliyor. Mercedes-Benz’in tanıttığı yeni hizmetlerinden biri de “smart ready to share” oldu. Smart kullanıcıları, söz konusu hizmet üzerinden otomobillerini kullanmadıkları anlarda dilediği kişiyle paylaşabiliyor. Smart’ın akıllı telefon uygulaması ve ön cama içten monte edilen bağlantı kutusu anahtarsız erişime imkân tanıyor. Uygulama, yetki verilen kişilere aracın bagajına erişerek paket bırakma şansı veriyor.

“Hackathon” serisi başlatıldı

Mercedes-Benz, Mobil Dünya Kongresi 2017 öncesi “hackathon” serisini başlattı. Seri kapsamında dünyanın dört bir yanından seçilen on başarılı kişi, özel ekipmanlarla donatılmış bir tur otobüsüyle Stuttgart’tan Barcelona’ya yolculuğa çıktı. Özel olarak tasarlanan DigitalLife otobüsünde gerçekleştirilen 1.300 kilometrelik bu yolculuktaki ana amaç, Lego parçalarından yapılan ve “RoboCab” adı verilen şoförsüz teknoloji yazılımının programlanmasıydı. Senaryo gereği kendi kendine sürüş yeteneğine sahip robot taksinin belirlenen güzergâh üzerinde yolcu alıp bu yolcuları arzu ettikleri lokasyonlara götürmesi planlandı. Tur otobüsü, 25 Şubat Cumartesi günü Stuttgart’tan hareket etti ve Mobil Dünya Fuarı’nın başladığı gün Barcelona’ya ulaştı. 5’er kişiden oluşan iki grup 1 gün süren yolculuk sonunda tasarladıkları ve programladıkları lego parçalarından yapılan araçlarla yolcularını başarılı bir şekilde hedeflenen noktalara taşıdı. Söz konusu robot taksiler de stantta sergilendi.

Sanal gerçeklikten örnekler sunuldu

Mercedes-Benz, Mobil Dünya Kongresi’nde iki farklı sanal gerçeklik örneği tanıttı. Ziyaretçiler, bir yandan sanal gerçeklik gözlükleri yardımıyla Concept EQ otomobilinin sürüş teknolojisini, tasarım ve bağlanabilirlik özelliklerini yakından inceleme fırsatı elde ederken, bir yandan de tamamen dijital ortamda yapılandırılan seri üretim bir otomobili satın almadan önce dijital ortamda görme imkânı elde etti. Etkileşim sembolleri üzerinden jant tipi, gövde rengi veya iç mekân renk kombinasyonu gibi araç özelliklerini dijital ortamda değiştirme seçenekleri sunuluyor. Sanal gerçeklik uygulaması Almanya ve İngiltere’de prototip olarak uygulanıyor. (Dünya)

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Otomotiv Haberleri

Otomotiv şirketleri arasında Kasım ayında en fazla kazandıran Otokar
Erkport, Yalova Limanı’na 8 bin araçlık otomotiv terminali kurdu
"Kamyon ihracatı sert düştü, otomotivde kriz kapıda"
Alman devi ZF, üretimini Türkiye’ye kaydırmaya karar verdi
Mercedes'ten Gebze'ye lojistik merkez