Mercedes-Benz otobüs, kamyon ve hafif ticari araçlarında sunulan güvenlik ve çevre koruma teknolojileri, DaimlerChrysler AG uzmanları tarafından Hezarfen Havaalanında tanıtıldı. Bugüne kadar 12 Avrupa ülkesinde gerçekleştirilen tanıtımda Mercedes-Benz’in satışa sunduğu ve tüm güvenlik önlemleriyle donatılan kamyon, otobüs ve sprinter kullanıldı. Trafikte tüm katılımcıların azami güvenliğini temel değerlerinden biri olarak gören DaimlerChyrsler, AR-GE çalışmalarına her yıl 6 milyar Euro harcıyor. Bu meblağın yaklaşık 1 milyar Euro’luk bölümü ticari araçlara ayrılırken, büyük bir kısmı da ticari araçlarda güvenlik teknolojilerinin geliştirilmesi için kullanılıyor.
Tanıtım öncesinde konuşma yapan Mercedes-Benz Türk Direktörler Kurulu Başkanı Jürgen Ziegler, Mercedes olarak Türkiye'de 40 yıldır ulaşım ihtiyaçlarına katkıda bulunduklarını belirtti. ''Kamyonda pazar payımız yüzde 30'a otobüste ise yüzde 64'ten yüzde 70'lere çıktığını ifade eden Ziegler, kamyon ve otobüste pazar lideri olduklarını dile getirdi. DaimlerChrysler Yönetim Kurulu Temsilcisi Prof. Hartmut Marwitz ise, kazasız sürüş ve güvenlik teknolojilerindeki amaçlarının Avrupa’da 2010 yılına kadar trafik kazalarında ölenlerin sayısını yarıya düşürmek olduğunu söyledi.
Mercedes-Benz’in Hezarfen Havaalanı’ndaki organizasyonunda teorik ve uygulamalı olarak tanıtılan güvenlik önlemleri ise şu şekilde:
Telligent Mesafe Ayarlayıcı – Telligent Proximity Control
Sistem önde daha yavaş giden bir araç algıladığında, sürücü tarafından önceden seçilmiş bir takip mesafesine tekrar ulaşılana kadar aracı azami frenleme ivmesinin %20’sine kadar bir ivmeyle frenliyor.
Aktif Fren Asistanı – Active Brake Assist
Mesafe ayarlayıcı baz alınarak üretilen sistem, hareket etmekte olan bir engelle çarpışma tehlikesi oluştuğunda araç durana kadar otomatik frenleme yapıyor.
Telligent Denge Regülatörü (ESP) – Telligent Stability Control
Bu sistem fizik kuralları çerçevesinde treylerin savrulmasını engeller. Sensör, araçta savrulma veya arka bölümün kayması gibi bir tehlike belirlediğinde, aracı şeridinde tutmak için önce motor gücünü azaltır, ardından da tekerlekleri ayrı ayrı frenliyor.
Telligent Şerit Takip Yardımcısı – Lane Assistant
Aracın istem dışı olarak şeridinden çıkma tehlikesi karşısında Telligent Şerit Takip Yardımcısı sürücüyü uyarıyor.
Telligent Yalpa Önleme Sistemi – Telligent Roll Control
Telligent Yalpa Önleme Sistemi, avantajlarını özellikle ağırlık merkezi yüksekte olan uygulamalarda gösterir. Birkaç mili saniye içinde körüklerin sertliğini o anki seyir ve yol koşullarına uyarlar. Araç stabil hale getirilir ve güvenli bir şekilde yola devam ediyor.
Lastik basıncı kontrol sistemi
Hafif ticari araçlar ve arka aksı tek lastikli kamyonlarda kullanılıyor.
Sürekli Frenleme Limitörü – Sustained Action Brake
Bu sistemle otobüslerin hızı rampa inişlerde de otomatik olarak korunuyor.
Özge KANDEMİR-Perşembe Rotası