Mersin, komşu pazarlardaki daralmayı Ro-Ro hattıyla aştı

Mersin iş dünyası son dönemde komşu ülke pazarlarında yaşadığı ticari daralmayı Ro-Ro hatlarıyla açmayı başardı. Mersin Ticaret ve Sanayi Odası...

Mersin iş dünyası son dönemde komşu ülke pazarlarında yaşadığı ticari daralmayı Ro-Ro hatlarıyla açmayı başardı.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şerafettin Aşut, Mersin'in Ro-Ro hatlarıyla Akdeniz'de Türkiye'nin gücü olduğunu söyledi. Mersin-Mısır;  Mersin-Trieste ve Mersin/Taşucu-Tripoli Ro-Ro hatları ile komşu ülkelerle tıkanan ticaretin canlandırıldığına dikkat çeken Aşut, bu hatlar aracılığıyla Mersin'in hinterlanttaki ihracatının 2012'nin ilk 5 ayında bir önceki yıla göre yüzde 12 artarak 3,2 milyar dolara ulaştığını bildirdi. Aşut, "Tüm bu başarılarda kentin lojistik tecrübelerini görüyoruz" dedi. Dünya Gazetesi?nden Derya Eğrican Güleç?in haberine göre, Mersin firmalarının ihracatının 2012 Mayıs ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 10 artarak 105 milyon dolara yükseldiğini kaydeden Aşut, "Mersin bu ihracat artışını önemli siyasi, sosyal ve ekonomik sorunlar yaşayan Kuzey Afrika ve Ortadoğu pazarına en yakın dış ticaret illerinden biri olarak gerçekleştirmiştir" dedi. Aşut, kentin ne 2008-2009 krizinde ne kriz sonrası dönemde ne de  Arap Baharı denen süreçte bölgesiyle ilişkiyi kesmediğine söyledi. Mersinli girişimcilerin şikâyet etmediğini ve sürekli yeni pazarlar bulduğunu ya da sıkıntılı pazarlarda yaşanan sorunları tespit ettiğini kaydeden Aşut, "Ne olursa olsun ticaretin durmadığını ve durmaması gerektiğini bilen Mersin iş dünyası deyim yerindeyse tıkanan damarları açacak yollar bulmuş bu çözümleri Ekonomi Bakanlığı ile sıkı bir iş birliği ile ortaya koymuştur" şeklinde konuştu.

Ancak, bazen pazar bulmanın da yetmediğini, üretilen malın kısa, etkin ve ucuz bir yolla gönderilmesi gerektiğini vurgulayan  Aşut, bu anlamda Mersin-Mısır;  Mersin-Trieste ve Mersin/Taşucu-Tripoli Ro-Ro hatlarının büyük önem taşıdığına işaret etti. Tıkanan ihracat yollarının Ro-Ro hatlarıyla açıldığını ifade eden Aşut, "Artan ihracatımızda en önemli etkiyi yaratmıştır. Mersin lojistik tecrübelerini kullanmış ve Doğu Akdeniz'de ticaret ve lojistikte önemli rahatlama sağlamıştır" değerlendirmesini yaptı. Bu gelişmenin sadece Mersin'in Mısır, Lübnan veya İtalya'nın Trieste limanı arasındaki sınırlı bir hareket olmadığına değinen Aşut, "Bu hatlar tüm Afrika'yı Rusya ve Asya'ya, Körfez ülkelerini Kuzey'e bağlayan muhteşem bir networktür. Sadece Haziran ayında Mersin-Trieste hattında çalışan iki hattımız bin 500 ihracat yüklü aracı Avrupa'nın göbeğine indirmiştir. Mayıs-Haziran ayalarında Mersin-Mısır hattında 600 ihracat TIR'ı Afrika ve Arap Yarımadas'ına girmiştir. Taşucu-Tripoli hattında çalışan iki ayrı hattımız hem araç hem de yolcu taşıyor ve sadece haziran ayı ve temmuzun ilk haftasında 225 araç Mersin ve bölgemizin üretimini Lübnan ve dolayısıyla Ortadoğu ve Körfez ülkelerine taşımakta" açıklamasını yaptı.

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Deniz Ticareti Haberleri

"Jeopolitik krizler, bazı armatörlere 9 kat daha fazla kâr getirdi"
Kızıldeniz 2025’te açılır mı bilmecesine yanıt aranıyor
Yang Ming, “Arkas Bunker'la Yola Devam” dedi
Ambarlı Limanı'nda konteyner gemisi battı
Bankalar Galataport'a ortak oldu