Mersin Limanı Haziran’a hazır!

Türk Akfen Holding ve Singapurlu PSA’nın ortak kuruluşu MIP AŞ tarafından işletilen Mersin Limanı’nda süren rıhtım sahası genişletme çalışmalarının Haziran ayında tamamlanması bekleniyor.

Dünyanın ilk 100 limanı arasında yer alan ve Türkiye’nin en büyük ikinci limanı olan Mersin Limanı, büyümeye devam ediyor.

2007 yılındaki özelleştirme sonrasında Türk Akfen Holding ve Singapurlu PSA konsorsiyumunca kurulan Mersin Uluslar arası Liman İşletmeciliği A.Ş. (MIP) tarafından işletilen Mersin Limanı’na bugüne kadar 1 milyar 170 milyon dolarlık yatırım gerçekleştirildi.

EN HIZLI BÜYÜYEN LİMAN

En hızlı büyüyen limanlardan biri olan Mersin Limanı’nda 2007’den buyana; 4 bin 500 metrekare ilave TIR parkı, 40 bin metrekare saha düzenlemesi ve araç yatırımları, 67 bin 450 metrekare saha düzenlemesi yapıldı. Kapasitesi 1 milyon TEU’ya çıkarılan liman, terminal operasyon sistemlerini 2011’de devreye koydu. 2012 ve 2013’te de araç yatırımları devam eden limanda, kapasiteyi 2.6 milyon TEU’ya çıkaracak dünyada en büyük yük gemilerinin yanaşabileceği 170 milyon dolarlık rıhtım inşaatına da iki yıl önce başlandı.

LİMANDA RIHTIM SAHASI GENİŞLETİLİYOR

Bu çalışmalar sayesinde liman; 35 bin metrekare ek alana ve 17 buçuk metre derinliğe kavuşacak. Bu sayede de dünyanın en büyük kapasiteli gemilerinin limana kabul edilmesi mümkün olacak.

Mersin Limanı’nda yapımı devam eden rıhtım sahası genişletme ve kapasite artırım çalışmalarının Haziran ayında tamamlanacağı öğrenildi. MIP kaynaklarından edinilen bilgiye göre, son sürat devam eden yatırım çalışmalarında büyük bir bölüm tamamlandı.

Hediye EROĞLU – MERSİN / LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Deniz Ticareti Haberleri

Bankalar Galataport'a ortak oldu
Med Marine, filosuna yeni bir römorkör daha ekledi
Erkport, Çin’den İstanbul’a yeni bir dönemi başlatıyor
"Gemiler, sac kalınlıkları uygun olmadığı için Karadeniz'de batıyor"
Türkiye’nin ilk Ro-Ro’larını inşa eden Alman tersanesi iflas etti