Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nın (MTSO) Eylül ayı Ekonomik Göstergeler Raporu’na göre Mersin Limanı’nda Eylül ayında, ithal edilen yüklerin üçüncü çeyrekte azalışa geçmesi, toplam yük trafiğine olumsuz etki etti.
Mersin Liman Başkanlığı bazında elleçlenen yük trafiğinde geçen yılki artış; 2018’in Ocak Eylül döneminde yerini yüzde 1’lik sınırlı azalışa bırakarak 25,2 milyon tona geriledi. Söz konusu gelişmede başta ithal edilen yüklerin azalışa geçmesi ile ihraç edilen yüklerin artış hızındaki yavaşlama etkili oldu. Eylül 2018’de ise yük trafiği geçen yılın aynı ayına göre yüzde 16’lık azalışla 2,4 milyon ton olarak gerçekleşmesinde ithal edilen yüklerdeki
daralma etkili oldu.
2017’nin 9 aylık döneminde Mersin Liman Başkanlığı elleçlenen yük miktarı ile Türkiye genelindeki liman başkanlıkları içerisinde 6. sıradaki yerini, 2018’de de korudu.
İHRACATTA ARTIŞI MAKİNELER SAĞLADI
Mersin Liman Başkanlığı bazında ihraç edilen yükler; yılın üç çeyrekliğinde de artış eğiliminde olmasıyla yıllık bazda 2018’de geçen yıla göre yüzde 5’lik artışla 10,5 milyon tona ulaştı. Yıllık bazda söz konusu artışa makineler, taşıma teçhizatı, aksam ve çeşitli parçalar ile konteynerler ile ham ve üretilmiş mineraller, inşaat malzemeleri en fazla katkı sağlayan yük grupları oldu.
İTHALAT GERİLEDİ
Mersin Liman Başkanlığı’ndan ithal edilen yükler; 2018’in ilk iki çeyrekliklerinde gözlenen sınırlı artışın, üçüncü çeyrekte yerini yüzde 17’lik sert düşüşe bırakmasıyla 2018’in Ocak-Eylül döneminde geçen yıla göre yüzde 5’lik azalışla 13,6 milyon tona geriledi. Aylık bazda da Mayıs 2018’de yılın en yüksek seviyesine ulaştı, son 4 aydır hızlı biçimde daralma eğilimi gözlendi.
DAHİLİ TAŞIMACILIK DÜŞÜŞTE, TRANSİT TAŞIMACILIK ARTIŞTA
Dâhili taşımacılık yükleri ise geçen yıla kıyasla yüzde 9’luk azalışla 898 bin ton seviyesinde gerçekleşti. Transit taşımacılık yükleri ise belirgin artışla 104 bin tona yükseldi. Transit taşımacılık yüklerindeki belirgin artışta; makineler, taşıma teçhizatı, aksam ve
çeşitli parçaları ile konteynerler ile petrol ürünleri yük gruplarının katkısı oldu.
ELLEÇLENEN KONTEYNER MİKTARI YÜZDE 6 ARTTI
Mersin Liman Başkanlığı bazında elleçlenen konteyner miktarı geçen yıla göre yüzde 6’lık artışla bir milyon 197 bin 920 TEU’ya ulaştı. Ancak artış hızı geçen yılın altında kaldı. Söz konusu hız kaybında 2018’in üçüncü çeyreğinde boşaltma yüklerinin azalışa geçmesi etkili oldu. 2018’in Eylül ayında ise elleçlenen konteyner miktarı geçen yıla göre aylık bazda yüzde 5’lik azalışla 128 bin 433’e geriledi.
2017 yılı Ocak-Eylül döneminde Mersin Limanı elleçlenen konteyner miktarına göre Türkiye’deki konteyner limanları içerisinde 2. sıradaki yerini, 2018 yılında da korudu.
UĞRAYAN GEMİ SAYISI ARTTI
Yılın 9 aylık döneminde Mersin liman tesislerine operasyon için uğrayan gemi sayısı geçen yıla göre yüzde 2 artarak 3 bin 304’e yükseldi. Türkiye genelinde limanlara uğrayan gemi sayısına göre Mersin, geçen yılki 4. sıradaki yerini 2018’de de korudu.
RO-RO TAŞIMALARI, MERSİN-MAGUSA VE MERSİN-TRİESTE HATLARINDA YOĞUNLAŞTI
Uluslararası taşıma hatlarına göre ise Mersin’de Ro-Ro istatistikleri incelendiğinde; Ro-Ro gemileriyle tır-treyler-vagon taşımaları Mersin-Magusa ve Mersin-Trieste hatlarında yoğunlaştı.
Türkiye genelinde Avrupa hattında taşınan toplam araç sayısı ile Mersin-Trieste hattı yüzde 8,4’lük payla 5. sırada yer alırken; Akdeniz hattında ise Mersin-Magusa hattı yüzde 42,6’lık payla ilk sırada geldi.
Yurtdışı bağlantılı otomobil-araç elleçlemesinde ise liman tesislerinde gelen giden araç trafiğine göre; Mersin Uluslararası Limanı yüzde 0,7’lik payla Türkiye genelinde 8. sırada yer alırken; onu 9. sırada Taşucu Belediye Limanı; 10. sırada da Taşucu TDİ Limanı takip etti.
Hediye EROĞLU - MERSİN / LOJİPORT