Ankara'da Sincan-Kayaş hattında kullanılacak 32 adet banliyö tren seti yapımı için Japonya ve Güney Kore'den sağlanan kredilerin anlaşma imzalanarak kullanıma girmesi dolayısıyla tören düzenlendi.
TCDD Genel Müdürlüğü Büyük Toplantı Salonunda düzenlenen törende, Ulaştırma Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı, TCDD Genel Müdürlüğü, Güney Kore İhracat ve İthalat Bankası ile Japonya Uluslararası İşbirliği Bankası'nın temsilcileri hazır bulundu.
TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, yaptığı konuşmada, kurumun personel yapısı ve ülkedeki demiryolu çalışmalarıyla ilgili bilgi verdi.
Karaman, personel sayısının limanlarda çalışanlarla birlikte 33 bin civarında olduğunu belirterek, bu sayının her yıl belli miktarlarda azaldığını söyledi.
Teknolojisi geri kalmış demiryollarının yenilenmesi için 2003 yılında çalışma başlatıldığını anımsatan Karaman, 2003 yılından bu yana demiryollarına ayrılan yatırım ödeneğinin yüzde 458 oranında arttığına dikkati çekti.
Karaman, 80 yeni elektrikli ana hat lokomotifi alımı için Mart ayı içinde ihale düzenleneceğini belirterek, Marmaray ve Egeray projelerinin çalışmalarının da tüm hızıyla sürdüğünü ifade etti.
Süleyman Karaman, "ROTEM/MİTSUİ iş ortaklığı tarafından yüzde 25'i yerli katkıyla üretilecek tren setlerinin ilki Ekim 2008'de, son tren seti ise Mayıs 2009'da teslim alınacak. Türkiye'de ilk defa metro kalitesinde banliyö treni sistemleri bu projeyle gerçekleştirilecek" diye konuştu.
"32 Adet Banliyö Tren Seti"nin finansmanın 215 milyon YTL olduğunu belirten Karaman, bu maliyetin yüzde 75'inin Güney Kore İhracat ve İthalat Bankası ile Japonya Uluslararası İşbirliği Bankası'ndan sağlanan düşük faizli kredilerden karşılandığını anlattı.
Karaman, ayrıca Ankara-İstanbul Hızlı Tren Projesi kapsamında yapılan çalışmalarda, ana hat ile banliyö güzergahının ayrılarak tüm istasyonların yenileceğini söyledi.
Hazine Müsteşarlığı Dış Ekonomik İlişkiler Genel Müdürü Memduh Aslan Akçay ise projenin önemine değinerek, ülkenin uzun zamandır ihtiyaç duyduğu trenlerin bu proje kanalıyla kazanılacağını söyledi. Akçay, yeni yapılacak banliyö trenlerinin "çevre dostu" olduğunu vurguladı.
Törende, Güney Kore İhracat ve İthalat Bankası ile Japonya Uluslararası İşbirliği Bankası yetkilileri de birer konuşma yaparak, projenin ileride gerçekleştirilecek işbirlikleri için önemli bir adım olduğunu dile getirdiler.
Konuşmaların ardından, Hazine Müsteşarlığı Dış Ekonomik İlişkiler Genel Müdürü Akçay, kredilerin kullanılabilirliğini onaylayan dosyaları konuk bankaların temsilcilerine verdi.
Törende, TCDD Genel Müdürü Karaman konuk bankacılara çeşitli hediyeler sundu.
Daha sonra, törene katılanlar hatıra fotoğrafı çektirerek düzenlenen kokteyle katıldılar.
Günde 264 sefer yapılacak
Banliyö tren setlerinde, klima, otomatik kapı, kamera, anons ve görsel yayın sistemi gibi teknik özellikler bulunacak.
Banliyö trenlerinin sefere konulmasıyla Sincan-Kayaş hattında sabah 05.00 gece 00.30 saatleri arasında yolcu yoğunluğunun olduğu saatlerde karşılıklı 6 dakikada bir, diğer saatlerde karşılıklı olarak 10 dakikada bir olmak üzere günlük 264 tren seferi yapılması planlanıyor.
LOJİPORT