İETT Genel Müdürü Mehmet Öztürk, Avcılar-Cevizlibağ arasında yolcu taşıyan metrobüs hattındaki araçların şoförsüz çalışmayacağını belirterek, "Tarifi gereği bu araçlar şoförsüz ama bizim gibi ülkelerde insan davranışları çok önemli. Dolayısıyla her şeyi şoförsüz aracın kendi belleğine bırakamayız. Her zaman araçlarda şoförlük yapan bir kişi olacak" dedi.
İstanbul'daki metrobüs hatlarıyla ilgili yürütülen çalışmalar hakkında bilgi veren Öztürk, Avcılar-Mecidiyeköy arasında planlanan hattın şu anda Cevizlibağ-Avcılar arasında faaliyet gösterdiğini söyledi.
Topkapı-Mecidiyeköy arasındaki güzergahla ilgili çalışmaların sürdürüldüğünü dile getiren Öztürk, "Topkapı-Mecidiyeköy hattı yılbaşına kadar hizmete girecek" dedi.
Mevcut eksikliklerle birlikte aşırı yolcu talebinin birçok sorun yaşanmasına neden olduğunu dile getiren Öztürk, bu sorunların "otobüslerin yeterli olmaması, istasyon dönüşlerinin rahat yapılamaması" şeklinde ilk etapta gözlendiğini, ardından duraklara yerleştirilen turnikelerin ihtiyaca cevap veremez hale geldiğini ve insanların turnike önlerinde yığıldıklarını anlattı.
Mehmet Öztürk, "Koyduğumuz 3-4 turnike artık yetmiyor. Özellikle sabah ve akşam saatlerinde insanlar salkım saçak toplanıyorlar. Önce turnikelerin yanlarına ilave turnikeler koyduk, ancak şimdi onları da kaldırıyoruz. Birbirine paralel değil, kademeli turnike yerleştireceğiz. Muhtemelen sayısını da 6 veya 8'e çıkaracağız. Bu sistem bütün istasyonlara yapılacak. Ancak ilk etapta yolcu yoğunluğu fazla olan Avcılar, Cennet Mahallesi, Şirinevler ve Cevizlibağ'a kurulacak" diye konuştu.
Güzergahtaki üst geçitlerin dar olduğuna işaret eden Öztürk, şunları kaydetti: "Hat üzerindeki bütün üst geçitleri değiştireceğiz. Yeni üst geçitler daha estetik, kullanışlı olacak. Yolcuların iniş ve çıkışları ayrı merdivenlerden sağlanacak. Öncelikle yoğunluk olan üst geçitler, ardından da diğerleri değişecek. Değişim tamamlandığında da erişimdeki sıkıntı ortadan kalkacak. Yılbaşına kadar da indirimli taşıma devam edecek. Ayrıca kış ayına girilmesi nedeniyle yolcuların iklim şartlarından etkilenmemesi için acil olarak 60 metre uzunluğunda olan durakların üzerini kapatmaya başladık."
Minibüsler olmayacak
İETT Genel Müdürü Mehmet Öztürk, hattın bulunduğu bölgede günde 479 bin yolculuk yapıldığını, şu anda metrobüs ile taşınan yolcu sayısının ise 163 bin olduğunu belirterek, "Sistem Temmuz ayında tamamen bittiğinde, taşınacak yolcu sayısı 500-700 bin olacak. Metrobüs hattına dikey hatlar koyacağız. Bu hatlarda İETT otobüsleri ile halk otobüsleri çalışacak ve yolcuları ücretsiz taşıyacak. Bu bir kamu hizmeti. Minibüsler tamamen sistemden kalkacak. Metrobüs sisteminin hiçbir yerinde minibüs olmayacak. Biz İstanbul'a yardımcı olacaksak bunları yapmamız lazım. Ben çok iddialıyım. İstanbul'un ulaşım sorununu çözeceğim" dedi.
Öztürk, yolcu sayısı çok fazla olduğu için araç sayısının da şu anda yetmediğini, Avcılar'da araç istifleyebilmek için İstanbul Üniversitesinden yeni yer talebinde bulunduklarını belirtti.
Ara duraklarda bekleyen yolcuları toplamak için de yoğunluğun olduğu saatlere göre boş otobüsler gönderdiklerini ifade eden Mehmet Öztürk, araç sayısını artırdıkça söz konusu bölgedeki yolcunun yüzde 70'ini taşımayı hedeflediklerini kaydetti.
Öztürk, sistemin tam kapasite çalışması ile küçük araçların da trafikten çekileceğini dile getirerek, "Bunlara minibüsler dahil. Bazı şeylerin yolu yasak koymaktan geçmiyor. Ekonominin kendisi çözer. Minibüsler camlarına satılık yazısı yazmışlar. Bunların hat parası 700-800 bin, 1 milyon YTL. Aynı şey Edirnekapı-Sultançifliği hattında da geçerli. Siz konforlu, her türlü dakikliği sağlanmış bir sistemi hizmete koyduğunuzda, vatandaş tabii ki bunu tercih edecektir" diye konuştu.
Araçların adı "Phileas"
Mehmet Öztürk, çok modern ve ekonomik bir sistem olan metrobüsü kamuoyuna çok iyi anlatamadıklarını da ifade ederek, metrobüsün sistemin ismi olduğunu, bu sistemde çalışacak araçların ise "Phileas" olarak adlandırıldığını bildirdi.
İstanbul için 26 metre uzunluğunda Phileas araçlarından üretildiğini, kullanımı kolay, hibrit motorlu olan araçların yüzde 50 yakıt tasarruflu olduğunu vurgulayan Öztürk, şunları kaydetti: "Yıllık 170 milyon YTL mazot giderimiz var. Yılda 489 milyon kilometre yaptığımızı düşünürseniz, tasarrufu hesaplayın. Euro-5 motora sahip oldukları için çevre yönünden asgari kirlilik yaratıyor. Araçlar çift kapılı olacak ve başka hatta da kullanılmayacak. Böylece trafikteki ters yönden yapılan uygulamada sona erecek. Araçlar yan yan gelerek 15 milimetre durağa otomatik olarak yakınlaşıyor. Bu hem yolcuların hem de engellilerin çok hızlı ve rahat şekilde inip binmesini sağlıyor. Bu da zaman kaybını asgariye indiriyor.
Araç sayısı 50 olduğunda sefer aralığımız yarım dakika olacak. Temmuz 2007'de 50 araç tamamlanmış olacak. 20 yıl işletme garantisi var. Yani bu süre içinde hiç yedek parça parası ödemeyeceğiz. Hibrit motorlu olduğu için kendi elektriğini kendisi üretecek. Eğimi aşağı olan yerlerde elektrikle, eğimi hafif yokuş yukarı olan yerlerde dizel motorla çalışacak."
Araçlar şoförsüz olmayacak
Öztürk, araçların, hat üzerine çakılan manyetik çivilerin yaydığı dalgalar aracılığıyla oluşturacağı koordinatların araçlardaki bilgi sistem ağına aktarılması sonucu çizilecek sanal rotayı takip edebildiğini anlatarak, şu bilgileri verdi: "Her seyahatte o rotada ufak tefek sapmalar olursa, araç onu kendi belleğindeki ana rotaya göre düzenleyecek. Ve bu araç tarifi gereği şoförsüz kullanılacak. Ama bizim burası İstanbul. Tellerle hattı koruma altına aldık. İnanır mısınız bu halde bile insanlar üstünden atlayarak hatta giriyor. Her istasyonda elemanlarımız var. Emniyet her şeyin önünde geliyor. Tarifi gereği bu araçlar şoförsüz ama özellikle bizim gibi ülkelerde insan davranışları çok önemli. Dolayısıyla her şeyi şoförsüz aracın kendi belleğine bırakamayız. Her zaman araçlarda şoförlük yapan bir kişi olacak."
Hattaki araçları kullanmak için özel şoföre gerek olmadığını da belirten Öztürk, aracın rotasında gittiğini, sürücünün önüne bir engel çıktığında frene basmaktan başka da bir aktivitesi olmadığını bildirdi.
BUS&TRUCK