MEÜ’den denizci adaylarına şok!

Mersin Üniversitesi (MEÜ) Denizcilik Meslek Yüksekokulu Deniz Ulaştırma ve İşletme Programı ile Deniz ve Liman İşletmeciliği programlarına ait kod numaraları ÖSYM tercih kitapçığında yer almayınca, bölümlere başvuracak öğrenciler mağdur oldu.

Konuyla ilgili YÖK ve ÖSYM birbirini suçlarken, bu yıl 200 başvuru alınması beklenen okula müracaat etmeye hazırlanan Mersin Deniz Ticaret Odası Denizcilik Anadolu Meslek Lisesi öğrencilerinin 1 yılı heba oldu!

Üniversite adaylarının tercihlerini belirleyeceği, bölümlere ait puan ve kontenjan bilgilerini içeren 2015 Tercih Kılavuzunda MEÜ Denizcilik Meslek Yüksekokulu Deniz Ulaştırma ve İşletme ile Deniz ve Liman İşletmeciliği programlarının kod numarası yer almayınca, bu yıl bölümlere öğrenci alınamayacağı ortaya çıktı.

Geçtiğimiz yıl, Mersin Üniversitesi Denizcilik Meslek Yüksekokulu’nda Deniz Ulaştırma ve İşletme Programı, Deniz ve Liman İşletmeciliği Programı, Gemi Makineleri İşletme Programı olmak üzere mevcut üç programdan “Gemi Makineleri İşletme Programı” ile “Deniz Ulaştırma ve İşletme Programı”na öğrenci alınmıştı. Bu yıla ait Tercih Kılavuzunda Deniz Ulaştırma ve İşletme Programı ile Deniz ve Liman İşletmeciliği programına kontenjan verilmediği, dolayısıyla sadece Gemi Makineleri İşletme Programına öğrenci alınabileceği öğrenildi.

VELİLER ODADAN YARDIM İSTEDİ
Durum, Mersin Deniz Ticaret Odası Denizcilik Anadolu Meslek Lisesi mezunu öğrencileri ve velileri tarafından fark edildi. Konu ile ilgili olarak öğrenci velilerinin Mersin Deniz Ticaret Odası’na (MDTO) başvurması ve yardım talep etmesi üzerine harekete geçen MDTO yetkilileri Mersin Üniversitesi ve YÖK yetkilileri ile görüştü.

Her iki kurumun ilgilileri ile yapılan görüşmelerde MDTO yetkilileri tarafından, geçen yıl öğrenci aldığı için Deniz Ulaştırma İşletme Programında halen öğrencilerin mevcut olduğu, bu programa 2015-2016 eğitim öğretim yılında öğrenci alınmaması halinde fiziki ve akademik altyapısı hazır olan bir programın bir yıl boş kalacağı, bu bölümü hedefleyen öğrencilerin bir yılının zayi olacağı ya da Mersin dışındaki bölümleri tercih etmek zorunda kalacakları ve bu durumun gerek öğrencileri gerekse ailelerini mağdur edeceği belirtildi.

UNUTULMUŞ OLABİLİR!
Konuyla ilgili olarak Mersin Üniversitesi Denizcilik Meslek Yüksekokulu yetkilileri, bölümün kapatılması yönünde bir talepleri olmadığını ve kılavuzda yer almayan programların kod numarası ve programlara ilişkin açıklamaların YÖK tarafından unutulmuş olabileceğini belirtirken, YÖK yetkilileri, kitapçıkların Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından hazırlandığı, dolayısıyla kendi ihmallerinin söz konusu olamayacağı yönünde açıklama yaptı. Buna karşılık ÖSYM yetkililerinin ise, kontenjanların YÖK tarafından belirlenerek kendilerine ulaştırıldığını, kendilerinin sadece tercih ve yerleştirme konusunda uygulayıcı konumda olduklarını belirttikleri öğrenildi.

Bu hata yaşanmasa, Deniz Ulaştırma ve İşletme Programı’na bu yıl 20 öğrenci alınacaktı. Konuyla ilgili görüşlerini dile getiren bir öğrenci velisi, çocuğunun Mersin Deniz Ticaret Odası Denizcilik Anadolu Meslek Lisesi, Deniz Ulaştırma İşletme bölümü mezunu olduğunu, ikamet adreslerine en yakın Meslek Yüksekokulu olması nedeniyle MEÜ, Denizcilik Meslek Yüksekokulu’nu tercih ettiklerini, ancak yapılan yanlışlık nedeniyle mağdur olduklarını söyledi.

Hediye EROĞLU/MERSİN-LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Deniz Ticareti Haberleri

Aliağa’da Denizcilik Uygulama Merkezi açıldı
Limanlarda kurulacak sürdürülebilir yakıt istasyonları desteklenecek
Arkas Bunker’dan Yang Ming’e İlk Biyoyakıt İkmali
Oras Denizcilik gemisine füzeli Husi saldırısı
Liman çıkış belgelerine ilişkin esaslara yeni düzenleme