Milletvekiline artık trafik cezası kesilmeyecek

Milletvekillerinin araçları trafikte ambulans, itfaiye ve polis araçlarına tanınan ''geçiş üstünlüğü'' hakkına sahip olacak. Milletvekilliklerinin kullandıkları...

Milletvekillerinin araçları trafikte ambulans, itfaiye ve polis araçlarına tanınan ''geçiş üstünlüğü'' hakkına sahip olacak.

Milletvekilliklerinin kullandıkları araçlar Karayolları Trafik Kanunu ve ilgili yönetmeliklerde yazan trafik kısıtlama ve yasaklarına bağlı olmayacak.

Türk Parlamenterler Birliği'nin girişimleri sayesinde liderlerin onayı alınarak oluşturulan bir komisyonca hazırlanan ve milletvekillerinin Anayasa'da yer almayan her türlü haklarının tek bir yasada düzenlenmesini amaçlayan yasa teklifi, Mart sonunda AK Parti, CHP, MHP ve BDP grup yönetimlerine sunulmuştu. CHP ve MHP liderlerinin komisyonun oluşumu aşamasında "Mali haklarla ilgili hiçbir düzenleme yer almaması" şartını öne sürmeleri nedeniyle teklif taslağına bu yönde hiçbir hüküm konulmamıştı.

Ancak teklifin parti yönetimlerince değerlendirilmesi aşamasında, özellikle parlamento dışı kalmış eski vekillerin mağduriyetlerinin giderilmesi gerekçesiyle emekli milletvekillerinin aylıklarında yaklaşık bin TL'lik bir artış sağlayacak düzenleme talebinin yeniden gündeme geldiği öğrenildi. Liderlerin onay vermesi halinde teklife eklenmesi öngörülen bu düzenleme CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli engeline takıldı. Her iki liderin de kurmaylarına "Maaş artışına yol açacak ya da kamuoyunda bu yönde bir algı yaratacak herhangi bir düzenleme yer alması halinde teklife imza konulmayacak" talimatı verdiği öğrenildi. Liderlerden emekli aylığında artışa vize çıkmaması nedeniyle teklif taslağına bu yönde bir hüküm eklenemedi.

Taslak metin gruplardan gelen görüşler doğrultusunda bazı rötuşlar yapılarak son şekliyle bu hafta 4 parti grubunda imzaya açıldı. AK Parti, CHP ve BDP'den imzaların alındığı, MHP'den imza beklendiği öğrenildi.

Edinilen bilgiye göre partilerin ortak teklifi olarak TBMM Başkanlığı'na sunulması beklenen düzenlemenin yasalaşması halinde vekillerin protokoldeki sırası öne çekilecek. Milletvekillerinin özellikle seçim bölgelerinde katıldıkları törenlerde sık sık tartışma konusu olan protokol sıralamasındaki yerleri net bir şekilde yasal dayanağa kavuşturulacak. Buna göre vekiller illerdeki törenlerde Vali'den sonra protokolde yer alacak. Herhangi bir tartışmaya yol açılmaması için Vali'den sonra vekiller iktidar muhalefet ayrımı olmaksızın alfabetik sıraya göre protokolde sıralanacak. Taslakta illerdeki protokolde eski milletvekillerine de belli bir kontenjan ayrılmasının öngörüldüğü öğrenildi.

Teklifin yasalaşmasıyla parlamento dışı kalsa da milletvekilleri ömür boyu diplomatik pasaport kullanma hakkına sahip olacak. Mevcut uygulamada aktif milletvekilleri kırmızı pasaport kullanabilirken, parlamento dışı kalan parlamenterler "yeşil" pasaport kullanabiliyor.

VEKİLE TRAFİKTE GEÇİŞ ÜSTÜNLÜĞÜ

Vekillerin plakasını bildirecekleri bir araçlarına trafikte ceza kesilmeyecek. Taslağın ilk halinde eski vekillerin de aktif milletvekilleri gibi trafikte ayrıcalıklı ve dokunulmaz olmasını sağlayacak bir hüküm olduğu, ancak partilerden gelen görüşler doğrultusunda bu düzenlemenin imzaya açılmadan önce metinden çıkartıldığı bildirildi.

Taslakta yer alan en dikkat çekici düzenleme ise, Karayolları Trafik Kanunu'nun "geçiş üstünlüğü taşıyan araçlara" ilişkin maddesine yapılan atıfla, milletvekili araçlarına da ambulans, itfaiye araçları gibi "geçiş üstünlüğü" tanınması oldu. Bu sayede milletvekillerinin "görev" başındayken kullandıkları araçlar, Karayolları Trafik Kanunu ve ilgili yönetmeliklerde yazan trafik kısıtlama ve yasaklarına bağlı olmayacak. Karayolları Trafik Kanunu'nda "Geçiş üstünlüğüne sahip araçlar" şöyle sıralanıyor:

"- Cankurtaran araçları, yaralı veya acil hasta taşıyan araçlar

- İtfaiye araçları

- Hükümlü veya sanığı takip eden veya emniyet ve asayişi korumak için acele olay yerine giden zabıta araçları

- Bir trafik suçu işleyerek kaçan aracı takip eden veya trafik güvenliğini koruma veya trafik kazasına el koyma amacıyla olay veya kaza yerine gitmekte olan görevlilere ait araçlar

- Alarm sırasında sivil savunma hizmetlerinde görevli bulunan araçlar

- Koruma ile görevli ve korunan araçlar"

Kanun uyarınca bu araçlar görev halinde iken geçiş üstünlüğü hakkına sahip oluyor. Trafik zabıtası veya trafik işaret levhası veya ışıklı trafik işaret cihazları bulunmayan kavşaklarda, bütün sürücülerin geçiş üstünlüğüne sahip araçlara yol vermesi hükme bağlananan kanun, zorunluluk olmadığı hallerde geçiş üstünlüğünü kullananlara ağır para cezası öngörüyor.

VATAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Karayolu Haberleri

Ek belgelerle Yunan, Macar, Rus ve Kazakistan yolu açıldı
Transit sistemin güncelleme kuyruğu 25 km'yi aştı
İki dev proje daha start aldı
TIR şoförlerinden grev kararı
DKV'den müjde: EURO 6 araçlar için Sırbistan’da %9,4 indirim olacak