"Mısır ile normalleşme ihracatımızı artırır"

UND İcra Kurulu Başkanı Şener, "Mısır ile ilişkilerin tekrar gelişmesi iki ülke ticaret ve taşımacılığında büyük fırsat sunacak" dedi.

Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, Mısır ile Türkiye arasındaki ekonomik ilişkilerin normalleşmesi yönündeki adımların çok olumlu olduğunu belirterek, özellikle Mısır'ın Türk taşımacılarına transit geçiş iznini tekrar vermesiyle iki ülke arasındaki ticaretin artacağını söyledi. Şener, Türkiye ile Mısır arasındaki ekonomik ilişkileri canlandırmaya yönelik girişimleri AA muhabirine değerlendirdi. İki ülke arasında 23 Nisan 2012 tarihinde "Ro-Ro ve Karayolu Transit Taşımacılığına ilişkin İşbirliğine Dair Mutabakat Zaptı" imzalandığını ve mutabakat süresince Türk araçlarının Mısır'ı transit geçme imkanı doğduğunu hatırlatan Şener, İskenderun'dan yola çıkan gemilerin Mısır'ın Port Said Limanına yanaştığını ve Kızıldeniz'de tekrar Ro-Ro'ya binerek Mısır'a ulaştığını anımsattı. Şener, bu durumun Türk taşıyıcılar için büyük bir kolaylık sağladığını kaydederek, "Ancak Mısır için de büyük bir imkandı. Çünkü Mısır ürünleri de o güzergahı kullanan Türk araçları ile Türkiye'ye ve Türkiye üzerinden Avrupa'ya ulaşabiliyordu. İki ülke arasındaki ilişkilerin gelişimi için olduğu kadar Mısır'ın dünya entegrasyonuna ulaşımı için de büyük bir fırsattı." diye konuştu.

TAŞIMACILIK VE TİCARET

Mısır'ın 22 Nisan 2015 tarihinde tek taraflı olarak transit geçiş mutabakatını sonlandırması sonrası iki ülke arasında artmaya başlayan taşımacılık ve ticaretin sekteye uğradığını ifade eden Şener, bu ilişkilerin tekrar gelişmesinin iki ülke ticaret ve taşımacılığı açısından büyük fırsatlar sunacağını söyledi. - "Orta Doğu'ya ticareti artırır" Şener, Türk taşımacıların Mısır'a ulaşan Ro-Ro'lara verilen transit geçiş izninin iptali sebebiyle Orta Doğu'ya Süveyş Kanalını geçerek Suudi Arabistan'a giden Ro-Pax ile ulaşmak zorunda kaldıklarını dile getirdi. Bir Ro-Pax gemisinin tek yön geçiş için Süveyş Kanalı idaresine 190 bin dolar ödediği bilgisini veren Şener, bunun taşınan yüklerin maliyetini artırdığını vurguladı. Şener, "Zira Mısır yolunun kapanması sonrası Süveyş Boğazını direkt geçen araç navlunları için yaklaşık yüzde 40 artış yaşandı. Bu da elbette taşınan ihracatımızın pahalanmasına sebep olmuştu. Türk nakliyecisinin sefer sayısı Mısır üzerinden 12 bin iken, Süveyş Kanalını direkt geçiş ile 6 bin civarlarına düştü." bilgilerini verdi. Güzergahın tekrar açılmasının Türkiye'ye, Türk taşımacısına, ihracatçısına büyük fayda sağlayacağını anlatan Şener, "Bu fayda sadece Mısır ile olan ticaretimizi değil, Orta Doğu’ya ticaretimizi de olumlu etkileyecektir." diye konuştu.

SURİYE TRANSİT GEÇİŞLERİ

Şener, Suriye transit geçişlerinin bitmesiyle Suriye üzerinden Orta Doğu'ya gerçekleşen yıllık 40 bin taşımanın yok olma tehlikesine girdiğini belirterek, Mısır üzerinden transit geçişlerle bu sayının 11 bin seviyelerinde olduğunu söyledi. Fatih Şener, "Mısır hattının kapanması sonrası ise halihazırda Hataylı nakliyecilerimizin ortaklaşa kurduğu Hatay Ro-Ro, gerçekleştirdiği özverili çalışmalarla, Suudi Arabistan'a direkt ulaşan gemileriyle yılda yaklaşık 6 bin aracı taşıyarak, ihracatımız için gerekli olan karayolu taşımacılığı modunu hayatta tutuyor." dedi. - "Mısır ve Türkiye arasındaki ticaret bugünkünden fazla olacak" Süveyş Kanalını direkt geçişle Suudi Arabistan'a ulaşımın ihracatçıya en hızlı ulaşım imkanını vermiş olsa da yüksek maliyet sebebiyle Orta Doğu'ya ticaretin kısıtlanmasına sebep olduğunu dile getiren Şener, şu değerlendirmelerde bulundu: "Mısır'da sorunların bitmesi durumunda tekrar sefer başına maliyetin ve ihracatçılarımıza sunulan navlunların yüzde 40 düşmesi mümkün. Sorunun hallolmasıyla Mısır üzerinden Orta Doğu'ya ulaşım şansımızın artacağı gibi Mısır'ın da Türkiye'ye ihracatı artacak, taşımacılarımız için ise Suriye krizi öncesi taşımacılık rakamlarına bir nebze de olsa ulaşabilme imkanı doğacak. Özellikle şu günlerde enerjiyle kalkınan ülkelerin dünyada enerji fiyatlarının düşmesiyle alım gücü düşmüş olsa da, enerji fiyatlarının iyileşmesiyle Mısır ve Türkiye arasındaki ticaret de bugünkünden çok daha fazla olacak."

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Lojistik Haberleri

Murat Lojistik, Yolda.com’u satın aldı
İmsan Group, karayolu ve Ro-Ro taşımacılığıyla büyüyor
Talay Logistics, kontrat lojistiğinde büyümeyi sürdürüyor
'5 yılda 5 bin kadın sürücü projesi' 2025’e damga vuracak
TLS Lojistik, yeni deposunda ABD operasyonlarına başladı