Mısırlılar, nüfus yoğunluğu, yeterli trafik ışığının bulunmaması ve polis memurlarının sayısındaki yetersizlik nedeniyle aksaklıklar yaşanan Kahire trafiğinden kurtulmak için çareyi deniz taksilerinde arıyor.
Yaklaşık 20 milyonluk nüfusa sahip Kahire'de, kara ulaşımına alternatif olarak düşünülen ve 2011 yılında hayata geçirilen deniz taksi projesi, 25 Ocak Devrimi sırasında yaşanan olaylar sebebiyle bir süre askıya alınmasının ardından hizmet vermeye devam ediyor.
Deniz taksileri işletmecisi Peter Vahid, insanların taksilere ilgisinden memnun olduklarını belirtti.
Vahid, Nil taksilerinin tercih edilmesindeki en önemli nedenin "vakit" olduğuna işaret ederek, "Mısırlılar, Kahire'nin banliyölerinden Meadi-Şubra arasını, diğer ulaşım araçlarıyla 1 saat 30 dakikada geçerken, bu süre deniz taksileri sayesinde 30 dakikaya indi. Zamandan tasarruf etmek isteyenlerin ilk seçeneği deniz taksileri oluyor" dedi.
Başlangıçta ağırlıklı olarak turistlerin ilgi gösterdiği "Nil taksilerine" Mısırlıların da ilgi göstermeye başladığını belirten Vahid, Nil taksilerine binenlerin, Kahire'nin doğal güzelliklerini seyrederek yolculuk ettiğini ve yolculuğun onlar için bir tür terapi olduğunu ifade etti.
Mısırlı işletmeciler, Nil nehri üzerinde seferlerini sürdüren 4 deniz taksisini 3 yıl içinde 30'a çıkarmayı planlarken, 3 ila 5 dolar arasında değişen ulaşım ücretinde de ancak bu şekilde bir indirime gidilebileceği değerlendirmesinde bulunuyor.
LOJİPORT