Mısır’ın kararı ihracatçıya 5 milyar dolara mal olacak

Suriye’deki iç savaşın ardından Türkiye’nin Ortadoğu ve Körfez ülkelerine açılan en önemli kapısı olan Mısır’ın, Ro-Ro ve karayolu transit...

Suriye’deki iç savaşın ardından Türkiye’nin Ortadoğu ve Körfez ülkelerine açılan en önemli kapısı olan Mısır’ın, Ro-Ro ve karayolu transit taşımacılığı anlaşmasını tek taraflı iptal etmesi, Türkiye ihracatçısını ve nakliyecisini vuracak.

Körfez ve Ortadoğu’ya ihraç yapan firmalar için öne çıkan alternatif yol Süveyş Kanalı. Ancak Süveyş Kanalı’nın gemi başına maliyetleri 300-400 bin lira artıracağı belirtiliyor. Hataylı 55 nakliye firmasının bir araya gelerek kurduğu Hatay Line Ro-Ro Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Güler, Süveyş Kanalı seçeneğinin dışındaki alternatiflerin Ortadoğu ve Körfez’e İhracatı durduracağını söyledi. Bunun ihracatçıya 5 milyar dolarlık kayıp yaşatacağına dikkat çeken Güler, ayrıca pazarın Hindistan ve Çin’e kaptırılacağını da kaydetti. Hattın kapanmasının bölgeye nakliye için yatırım yapan lojistik sektörünü etkileyeceğini vurgulayan Güler,  “Bölge nakliyatçıları zaten ‘imdat’ çığlıkları atıyor. Hattın durması, 9 bin nakliyatçının çok zor durumda kalması demek. Filonun iflas etmesi ise 9 milyon Euro’luk milli servetin yitirilmesi anlamına geliyor. Filonun başka bir hatta istikrarı yakalama durumu olmadığı gibi, Hatay nakliyecilerinin diğer hatlara yönelmesi de mevcut hatların dengesini de bozacaktır. Azerbaycan’a, Avrupa’ya yönelme, oradaki dengeyi altüst edecektir. Nakliyecilerin malî dengelerinin bozulması, ayrıca işsizliği beraberinde getirecektir. Bu da Hatay’da yan sektörlerle birlikte 80-90 bin kişinin olumsuz etkilenmesi anlamına geliyor.” diye konuştu. Mısır’ın Port Said Limanı’nın kullanımı için 3 yıl önce Türkiye ile Mısır arasında imzalanan anlaşma nisanda sona erecek. Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’yi darbe ile yönetimden uzaklaştıran General Sisi, Türkiye ile bozulan ilişkilerden dolayı, 29 Ekim 2014’te, ‘Ro-Ro ve Karayolu Transit Taşımacılığı Alanında İşbirliğine Dair Mutabakat Muhtırası’nı tek taraflı iptal ederek anlaşmanın 24 Nisan 2015’te bitmesinin ardından yenilenmeyeceğini duyurdu.

Türkiye’nin Ortadoğu ve Körfez’e ulaşmak için Mısır güzergâhını kullanamaması nakliye sektörünü yakından ilgilendiriyor. Ro-Ro AŞ Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Güler, Türkiye’nin önünde İsrail Hayfa-Ürdün,  İran ve Irak üzerinden bölgeye bağlanma seçeneklerinin bulunduğunu bildirdi. İran seçeneğinin nakliye maliyetini uçuracağını, Irak alternatifinin ise ülkedeki iç karışıklıklardan dolayı imkânsız olduğunu kaydeden Güler, Türkiye için en mantıklı seçeneğin Süveyş Kanalı üzerinden Suudi Arabistan’a transit geçişlerin sağlanması olduğunu belirtti. İskenderun’dan binen TIR’ların Arabistan’ın Duba Limanı’na kadar transit gideceğini anlatan Güler, bölgeye ulaşımın ise 7-8 günden 3,5 güne ineceğini açıkladı. Sorunla ilgili en son geçen ay Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ve Gümrük Ticaret Bakanlığı’nın temsilcileri ile görüştüklerini dile getiren Güler, yetkililerin sonuç almak için çalıştıklarını aktardı. Güler, transit geçiş sağlanırsa hem pazarın korunacağını hem de güzergâhın kurtarılacağını dile getirdi.

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Karayolu Haberleri

Ek belgelerle Yunan, Macar, Rus ve Kazakistan yolu açıldı
Transit sistemin güncelleme kuyruğu 25 km'yi aştı
İki dev proje daha start aldı
TIR şoförlerinden grev kararı
DKV'den müjde: EURO 6 araçlar için Sırbistan’da %9,4 indirim olacak