Moğolistan’dan “İpek Yolu’nu birlikte genişletelim” çağrısı

Moğolistan’ın İstanbul Başkonsolosu Khishigsuren Sharav, “Nakliye ve lojistik firmaları için geniş bir pazar fırsatı var. Modern İpek Yolu’nu genişletip, ülkelerimizi yakınlaştıralım” dedi.

Türklerle tarihi bağları olan Moğolistan ile ticari ilişkiler son yıllarda ivme kazandı. Pandemiden önce yaklaşık 40 milyon dolar civarında olan ticaret hacmi, 2021’de yüzde 48 artarak 74 milyon dolara yükseldi. Moğolistan’ın İstanbul Başkonsolosu Khishigsuren Sharav, Türkiye ile gelişen ilişkiler hakkında İstanbul Ticaret’e konuştu.

DİREKT UÇUŞLAR

Başkonsolos Sharav, konuyla ilgili değerlendirmesine, Türkiye’den yapılan direkt uçuşların ticari ilişkilerin gelişmesinde çok etkili olduğunu vurgulayarak başladı. Sharav, “THY, Ocak 2020’de İstanbul-Ulanbator hattında direkt uçuşlarını başlattı. Bu uçuşlar Moğolistan’ı Türkiye’nin yanı sıra Avrupa’ya da bağlayan jeopolitik açıdan önemli bir geçit, ticaret ve turizmi destekleyen bir araç haline geldi” dedi. Sharav, yolcu trafiğini desteklemek amacıyla Moğol Milli Hava Yolları’nın da (MIAT) nisan ayından itibaren İstanbul’a direkt uçuşlara başladığını söyledi.

Başkonsolos Sharav, ayrıca 2022’nin ilk çeyreğinde 7 bin 500’den fazla Moğolistan vatandaşının, Türkiye’ye seyahat ettiğine dikkat çekti. Sharav, bu yoğunluğun iki ülkenin halklarını daha da yakınlaştırdığını dile getirdi.

TIR SEFERLERİ

İki ülke arasındaki ticaret hacmi artarken yaşanan değişim hakkındaki bilgileri paylaşan Başkonsolos Sharav, “Artık Türkiye’den Moğolistan’a haftada 4-6 TIR yük karayolu ile taşınıyor. Türkiye’den yola çıkan TIR’lar Rusya üzerinden Moğolistan’a ulaşıyor. 7 bin 500-8 bin kilometrelik yol, 15-20 gün sürüyor” dedi. Türkiye ile Moğolistan arasında nakliye ve lojistik firmaları için geniş bir pazar fırsatı olduğunu vurgulayan Başkonsolos Sharav, “Modern İpek Yolu’nu genişleterek iki ülkeyi yakınlaştırmak mümkün” diye konuştu.

AB İLE BENZER PAZAR

Büyük pazarlarla ticari ilişkilere de dikkat çeken Başkonsolos Sharav, bu konuda şunları söyledi: “AB Genel İndirim Sistemi ve kalkınmayı teşvik eden özel düzenlemelere (GSP+) göre AB pazarına, Moğolistan’dan 7 bin 200 çeşit malı gümrüksüz ithal etmek mümkün. Ayrıca Türk gümrük rejimi, AB rejimine benziyor. Moğolistan’da, Türkiye ile AB pazarına aynı gözle bakılıyor.”

Moğolistan’da üretim yaparak, genel indirim sisteminden yararlanmanın, Türkiye’ye ve AB’ye ihracat yapmanın mümkün olduğunu ifade eden Sharav, “Yatırımların Teşviki ve Karşılıklı Korunmasına İlişkin Hükümetlerarası Anlaşma’yı yenilemek için çalışılıyor” dedi.

GİRİŞİMCİYE TEK PENCERE

Moğolistan hükümetinin ‘yatırımcılar için tek pencere hizmeti’ uyguladığını hatırlatan Sharav, “Ekonomi ve Kalkınma Bakanlığı’na bağlı Yabancı Yatırım Ajansı, yatırımcılar için elverişli koşullar oluşturuyor. Öte yandan, 2013’te çıkarılan ‘Yatırım Kanunu’nun olumlu etkileri görüldü. Şimdi bu kanunun güncellenmesine ihtiyaç duyuluyor” dedi.

Başkonsolos, bu amaçla hazırlanan yeni kanun metninde yer alan konuları şöyle sıraladı:

* Yatırımcıların çıkarlarını korumak, desteklemek, kamu ve özel sektör arasındaki işbirliği mekanizmalarını harekete geçirmek.

* Devlet kurumlarında bürokrasiyi azaltmak.

* Şikayet ve anlaşmazlık çözüm sürecini basitleştirmek.

* Devlet kurumlarının kapasitesini geliştirmek.

* Teşvikleri, yatırımcıların önünü açacak şekilde organize etmek.

* Vergi ve vergi dışı desteği netleştirmek.

* Yabancı ve yerli yatırımcılara karşı ayrımcı hükümleri kaldırmak.

* İflas sürecini uluslararası standartlara uygun olarak düzenlemek.

FIRSATLAR VE UYARILAR

Başkonsolos Sharav’ın paylaştığı bilgilere göre, Moğolistan’ın gelişmekte olan pazarları ve geniş maden kaynakları yatırımcılar için cazip fırsatlar barındırıyor. Bununla birlikte makroekonomik koşullar ve yasama sürecinde yatırımcıların fikirlerini ifade etmeleri konusunda temkinli olmaları gerekiyor.

Moğolistan’ın maden ihracatına ve diğer çoğu ürünlerin ithalatına dayanan ekonomik modeli, hükümetin piyasaya ürün arzında çok az engel teşkil ettiği anlamına geliyor. Bununla birlikte Moğolistan’da yatırım konusunda hassasiyetler olsa da piyasaya erişim serbest. Ayrıca Moğolistan’ın kaşmir ve tarım sektörleri de yatırım için potansiyel barındırıyor.

İŞBİRLİĞİNİ ARTIRALIM

Moğolistan’da 22.5 milyon ABD doları tutarında Türk yatırımı bulunuyor. Bunun yüzde 70.7’si ticaret ve restoran işletmeciliği, yüzde 8.5’i tarım, yüzde 2.4’ü gıda üretimi, yüzde 3.6’sı ulaşım, yüzde 2.4’ü inşaat ve yüzde 2.4’ü turizm sektöründe. Türkiye’den MAPA grubunun, Ulanbator’da su arıtma tesisi ihalesi kazandığını belirten Başkonsolos Sharav, “İki ülke arasındaki yatırım tutarı, potansiyele oranla çok düşük. Yatırımları ve işbirliğini artırmaya ihtiyacımız var” dedi.

DİZİLERİ İZLEYİP İSTANBUL’A GELİYORLAR

Moğolistan Başkonsolosu Sharav, neredeyse her Moğol kanalında Türk dizisi yayımlandığını söyledi. Başkonsolos, “Moğalistan’dan Türkiye’ye gelenler, İstanbul’un tarihi yerlerini Türk dizi ve filmlerinden gördüklerini ve bu sebeple şehri ziyaret ettiklerini belirtiyorlar. Dizi ve filmlerin kültürel boyutunun yanı sıra pazar boyutu da var. Bu yapımlar, Türk ürünlerini de başarılı bir şekilde tanıtıyor” diye konuştu.

DOĞAL ÜRÜN MERKEZİ

Moğolistan menşeli yün ve kaşmir ürünleri, Türkiye hazır giyim pazarında az miktarda satılıyor. Moğolistan’dan bağırsak, deve yünü, yak yünü ve doğal eko-gıda ürünleri tedarik etmek mümkün.

Osman KUVVET – İTOHABER.COM

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Lojistik Haberleri

Murat Lojistik, Yolda.com’u satın aldı
İmsan Group, karayolu ve Ro-Ro taşımacılığıyla büyüyor
Talay Logistics, kontrat lojistiğinde büyümeyi sürdürüyor
'5 yılda 5 bin kadın sürücü projesi' 2025’e damga vuracak
TLS Lojistik, yeni deposunda ABD operasyonlarına başladı