MSC Turkey Resmi İlişkiler Koordinatörü Kapt. Savaş Ercan (solda) ve MSC Turkey CEO'su Hasan Piroğlu temsil ettikleri dünya devinin filosundaki en büyük gemi olan MSC LONDON'un, Türkiye'nin en büyük konteyner limanı ASYAPORT'u selamlamasını balkondan izledi.
Dünyanın en büyük ikinci konteyner şirketi MSC’nin, sahip olduğu en büyük konteyner gemisi MSC LONDON, 2015 yılında hizmete girmesi hedeflenen ASYAPORT Limanı’nı selamladı.
15 BİN TIR’IN TAŞIDIĞINI BİR SEFERDE GÖTÜRÜYOR
Akdeniz ile Uzakdoğu arasında sefer yapacak MSC’nin son jenerasyon gemisi MSC LONDON, 399 metre boyuyla Eyfel Kulesi’nden daha uzun, 4 futbol sahası büyüklüğünde, 189 bin ton ağırlığıyla 170 bin otomobile eşdeğer bir kiloya ulaşıyor. 15 bin TIR’ın taşıyabileceği kadar bir yük kapasitesi var. Ambar içinde 10 kat, güvertede ise 9 kat konteyner yüklenebiliyor.
Tam kapasite konteyner yüklendiğinde 40 metre yüksekliğiyle 14 katlı bir binanın boyunu aşıyor. Günlük yakıt sarfiyatı 230 ton olan geminin üzerinde, ana makine, yardımcı ve acil durum jeneratörleri dahil toplam 81.280 kw’lık güç var. Yanaştığı il olan Tekirdağ’ın ise kullandığı güç yaklaşık 100 bin kw. Bu da orta boy bir şehrin kullandığı gücü harcadığı anlamına geliyor.
Asyaport limanının inşaat çalışmalarına ise 2010 ekim ayında başlandı. Toplam 450 milyon dolar yatırım yapılan limanda operasyonun 2015 yılının ilk çeyreğinde başlaması hedefleniyor. Liman tamanlandığında 1200 kişiye istihdam sağlanacak. Çevreye duyarlı olarak tasarlanan Asyaport’ta kullanılan bütün vinçler elektrikle, liman içinde kullanılacak bütün kamyonlar ve acil durum jeneratörleri doğal gazla çalışacak. İç-dış aydınlatmalarda led teknolojisi ile üretilen ampüller kullanılacak. Tesisin doğal gaz tüketimi yılda 8 milyon m3 olarak hesaplanıyor. Bu da yaklaşık 4 bin konutun doğal gaz tüketimine denk geliyor.
ASYAPORT Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Soyuer, gazetecilerin ilgi odağıydı.
TEKİRDAĞ / LOJİPORT