MSC ile konteynerler ucuz ve hızlı aktarılacak

Türk limanları arasında aktarılan konteynerlere ilişkin işlemlerin en az bürokrasi, en kısa süre ve en düşük maliyetle tamamlanması amacıyla basitleştirilmiş usulde taşıma yapma yetkisinin ilk sahibi MSC Gemi Acenteliği A.Ş. oldu.

Ticaret Bakanlığı’nca yürütülen denizyolu basitleştirmesi çalışmaları çerçevesinde, transit rejimi kapsamında denizyolu ile yapılan taşımalarda transit beyannamesi yerine, izin sahibi firmalar tarafından taşımaya ilişkin bilgilerin  Ticaret Bakanlığı’na aktarılması suretiyle işlemlerin basitleştirilmesi ve ülkemiz limanları arasında aktarılan konteynerlere ilişkin işlemlerin en az bürokrasi, en kısa süre ve en düşük maliyetle tamamlanması için basitleştirilmiş usulde taşıma yapma yetkisinin ilk sahibi MSC Gemi Acenteliği A.Ş. oldu. 7 Kasım’da Ticaret Bakanlığı Gümrükler Genel Müdürlüğü’nde yapılan törende MSC Gemi Acenteliği A.Ş. Genel Müdürü Barış Dilek, “Denizyolu Transitinde Basitleştirme İzni”ni Ticaret Bakanlığı Gümrükler Genel Müdürü Mustafa Gümüş’ten aldı.

PİLOT UYGULAMA ASYAPORT’TA

Gümrük Kanunu Madde 84/3, Gümrük Yönetmeliği Madde 236 ve Gümrük Genel Tebliği’ne (Transit Rejimi) (Seri No:8) uygun olarak transit rejiminde denizyolu ile basitleştirilmiş usulde taşıma yapma yetkisine uygun olarak pilot uygulama Asyaport Limanı’nda gerçekleştirilecek. Bu yetki ile; AB ülkelerinde uygulandığı gibi deniz taşımacılığında gerekli koşulları sağlayan firmalar açısından transit beyannamesi yerine deniz taşımacılığında gümrük sistemine gönderilen elektronik mesaj ile Türkiye içerisinde yapılan transit işlemleri basitleştirilerek yapılacak.

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Deniz Ticareti Haberleri

Bankalar Galataport'a ortak oldu
Med Marine, filosuna yeni bir römorkör daha ekledi
Erkport, Çin’den İstanbul’a yeni bir dönemi başlatıyor
"Gemiler, sac kalınlıkları uygun olmadığı için Karadeniz'de batıyor"
Türkiye’nin ilk Ro-Ro’larını inşa eden Alman tersanesi iflas etti