Muayenesi olmayan araç satılabilir!

Emniyet: Muayenesi olmayan araç satılabilir ama hukuki sorumluluk alıcıya aittir...Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Başkanlığı, muayenesi olmayan...

Emniyet: Muayenesi olmayan araç satılabilir ama hukuki sorumluluk alıcıya aittir...Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Başkanlığı, muayenesi olmayan bir aracın noter kanalıyla satışının yapılabileceğini, ancak hukuki sorumluluğun alıcıya ait olduğunu bildirdi.

Vatandaşların sorularını sanal alemden cevaplayan Trafik Hizmetleri Başkanlığı, bir aracın satışının yapılabilmesi için eskiden istenen Motorli Taşıtlar Vergisi (MTV) İlişik Kesme Belgesi'nin Araç ve Sürücü Bilgi Sistemi'nin (ASBİS) devreye girmesiyle artık istenmediğini açıkladı. Başkanlık, satış işlemi sırasında Gelir İdaresi Başkanlığı'nda araca ait borcunun olup olmadığını sistemden kontrol edileceğinden, satış işlemi öncesinde aracın vergi ya da ceza borcu olup olmadığını kontrol edilmesi gerektiğini tavsiye etti. Bir vatandaşın, "Aracımın muayenesi geçerli mi?" sorusunu cevaplandıran Trafik Hizmetleri Başkanlığı, muayenenin olmamasının satışa ve tescile engel bir durum olmadığını bildirdi. Başkanlık'tan yapılan açıklamada, "Satılan aracın muayenesinin bulunmaması durumunda, her türlü hukuki ve cezai sorumluluk alıcıya geçeceği için aracın muayenesinin olup olmadığını kontrol edilmelidir. Kontrol sorumluluğu alıcı ve satıcıya aittir. TÜVTÜRK sistemi ile yapılan muayeneleri buraya tıklayarak sitesinden kontrol edebilirsiniz. Bu sistem dışında yapılan muayeneleri ve faturalı araç alımlarında geçerli olan ilk muayene geçerlilik sürelerini aracın trafik belgesi üzerinden kontrol ediniz. Trafikten çekmeli ve yurtdışına çıkarma amaçlı satışı yapılan araçlarda muayene ve sigorta kontrolü zorunluluğu yoktur." denildi.

"ZORUNLU SİGORTA OLMASA DA SATIŞ YAPILABİLİR"

Zorunlu Mali Mesuliyet Sigortası'nın olmamasının da satışa ve tescile engel bir durum olmadığına dikkat çeken Trafik Hizmetleri Başkanlığı açıklamasında şu ifadelere yer verildi: "Aracın sigortasının olmaması durumunda alıcı sigortasız aracı trafiğe çıkarmak ile ilgili her türlü hukuki ve cezai sorumluluğu üzerine almış olacaktır. Bu yüzden alıcı, aldığı aracın sigortasını sigorta poliçesi üzerinden ya da buraya tıklayarak kontrol edebilir. Satın alınan aracın eski Zorunlu Trafik Sigortası 10 gün geçerlidir. Alıcının, satın aldığı araç için 10 gün içerisinde zorunlu trafik sigortası yaptırması gerekmektedir. İstisnai bir durum olarak Trafikten çekmeli ve Yurtdışına çıkarma amaçlı yapılan satışlarda, aracın muayene ve sigorta kontrol zorunluluğu bulunmamaktadır. 1 Mayıs 2010 tarihinden itibaren hem araç satış sözleşmesinde kullanılacak adres hem de tescil belgesinin postalanacağı adres Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nün Adres Kayıt Sisteminden elektronik ortamda alınacağından tarafların adreslerinin bu sistemde kayıtlı olması gerekmektedir. Bu yüzden; TC kimlik no doğrulama adresinden sisteme kayıtlı olup olmadığınızı kontrol etmelisiniz. Adres sistemde kayıtlı değil ise ilçe nüfus müdürlüklerinden işletilmelidir."

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri

Ruhi Duman, Hakk'ın rahmetine kavuştu
Avrupa’ya Açılan En Kolay Yol: Yunanistan ve Letonya Golden Vize Programları
Mercedes, meme kanseriyle mücadelede farkındalık için Travego ile yola çıktı
Ticari araçların trafik sigorta primleri yüzde 10 arttı
İstanbul ve Kocaeli’de Lojistik Depolama Alanları En Yüksek Seviyede