Muğla'ya 3 yeni yat limanı yapılıyor

Bakan Günay, iki yıl içerisinde Muğla'ya üç yeni yat limanı yapılacağını belirtti. Datça, Milas-Ören ve Dalaman'a yapılacak toplam 1600 yat kapasiteli...

Bakan Günay, iki yıl içerisinde Muğla'ya üç yeni yat limanı yapılacağını belirtti. Datça, Milas-Ören ve Dalaman'a yapılacak toplam 1600 yat kapasiteli marinaların 32 milyon 650 bin $ mal olacağı açıklandı.

Kültür ve Turizim Bakanı Ertuğrul Günay, Muğla'ya üç yeni yat limanı yapılacağını belirtti. Muğla CHP Milletvekili Nurettin Demir’in geçen yıl Aralık ayında, deniz kirliliği ve liman yatırımlarıyla ilgili olarak Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın yanıtlaması istemi ile TBMM’ye soru önergesi verdi. Demir'in ilk sorusu, “Katil yosun, balon balığı ve balık biti gibi denizlerimizi, kıyılarımızı ve balıkçılığımızı olumsuz etkileyen durumlarla mücadelede bakanlığınız neler yapıyor? Balast suyu projesi ne aşamadadır? Uygulamaya ne zaman geçilecektir?” oldu. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, gemilerin balast suları ile taşınan zararlı sucul organizmaların denizlerde yarattığı olumsuz etkiyi azaltmak amacıyla yapılan “Balast Suları ile Taşınan Zararlı Sucul Organizmaların Kontrolü ve Yönetimi Projesi”nin 2008 yılında tamamlandığını hatırlatarak, projenin pilot uygulamasının İskenderun Körfezi BOTAŞ Liman Başkanlığı’nda başlatıldığını ve devam ettiğini kaydetti. Uluslararası Balast Suları ve Sedimanları Yönetimi ve Kontrolü Sözleşmesi'nin imzalanması sürecnin de başladığını anlatan Günay, “TBMM Genel Kurulu’nda onaylanma aşamasındadır. Sözleşmenin kabulünden sonra denetimler tüm limanlarımızda başlatılacaktır. Böylece deniz ticaretindeki gereksiz gecikmelerin önlenmesi, balıkçılık, kültür balıkçılığı, turizm, çevre alanlarında zararlı organizmaların neden olduğu zararın giderilmesi sağlanacak ve geçimini denizler vasıtası ile yapan kişilerin kayıpları önlenecektir” dedi.

CHP milletvekilinin “Datça’yla Bodrum arasındaki feribot seferleri bu sene oldukça kesintiye uğradı ve burada karşıdaki Kos’tan da yine yanaşmalar, yatların gelmesi engellendi. Bu konuda çalışmalar var mı? Körmen Limanındaki ihale süreci ne aşamadadır?” yolundaki sorusunu da Günay, şöyle yanıtladı:

“Datça Yat Limanı'nın, Yap-İşlet-Devret Modeline göre gerçekleştirilmek üzere, 22 Haziran 2012 tarihinde yer teslimi yapılmıştır. Proje sahasında imalatlara başlanmıştır. Diğer taraftan, dalgakıranın yüzer sistemle gerçekleştirilmesine yönelik hidrolik model deneyleri yürütülmektedir. Datça Yat Limanı 250+100=350 yat kapasitesine sahiptir. Toplam yatırım tutarı 10.500.000 dolardır. İşin Şubat 2015’te bitirilmesi öngörülmektedir. Muğla Ören Yat Limanı'nın da, Yap-İşlet-Devret Modeline göre gerçekleştirilmek üzere 10 Ağustos 2010 tarihinde sözleşmesi imzalanmıştır. Yer teslimi yapılmıştır. Uygulama projeleri onaylanmış olup inşaatına başlanmıştır. 200+100 = 300 yat kapasitesine sahip olan projenin yatırım bedeli 9.750.000 dolar olup, 2014 yılı ilk çeyreğinde (Mart sonu) bitirilerek, turizm sezonuna hazır hale getirilecektir. Dalaman Yat Limanı ve Deniz Otobüs Yanaşma Yeri'nin, Yap-İşlet-Devret Modeline göre gerçekleştirilmek üzere, projenin ihalesi yapılmış, 1/1000 ölçekli uygulama imar planı onayı sağlanmıştır. Başbakanlıktan izin talep edilmiş olup, izin yazısı geldiğinde yer teslimi yapılarak işe başlanacaktır. Dalaman Yat Limanı 950 yat kapasitesine sahiptir. Toplam yatırım tutarı 12.400.000 dolardır. İşin öngörülen bitim süresi yer teslimi tarihinden itibaren 2 yıl 6 aydır.”

www.lojiport.com

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Deniz Ticareti Haberleri

Aygaz, 59 milyon dolara LPG gemisi aldı
Danimarkalı XO Shipping'in dümenine Türk CEO geçti
İskenderun Limakport'tan İsrail'e 9 sefer yapılmış
Aliağa limanları, hız kesmeden büyümeyi sürdürüyor
Pendik’te gemi yangını: İki işçi hayatını kaybetti