Kaya, Bulgaristan'la yapılan anlaşma gereği firmaların aralıkta sürücü listelerini oluşturduğunu, gerekli kontrollerin yapılmasının ardından yıllık vizelerin verildiğini söyledi. Kaya, sürücü listelerinin yine oluşturulduğunu, ancak 27 Aralık 2006'da kendilerine gönderilen bir belge ile uygulamaya 1 Ocak 2007'den itibaren son verildiğinin bildirildiğini aktardı.
Kaya, "Uygulama en azından ocak sonuna kadar uzatılsın diye çözüm için girişimlerde bulunduk. Çünkü en kötüsü önceden yüklenmiş araçların durumu. Bu araçların önceden verdiği taahhütler var? dedi. AB'nin Türk TIR'larına uzun zamandır tarife dışı engeller çıkardığını, bunların başında geçiş belgelerine kota koymak geldiğini belirten Kaya, ?Bulgaristan'ın da AB üyeliğiyle hemen bunu yapması çok olumsuz oldu. Schengen vizesinin ne zaman geçeceği belli değil. Sorunun 1 gün bile devam ediyor olması ekonomik, maddi ve manevi yönden büyük sıkıntı yaratıyor. Üstelik sorun sadece nakliyecileri değil, bütün ihracatçıları çok olumsuz yönde etkiliyor? dedi.
RO-RO Gemi İşletmecileri ve Kombine Taşımacıları Derneği (RODER) Başkanı Saffet Ulusoy da bir ay içerisinde Bulgaristan'a yapılan ihracatın azalacağını belirterek ?Tabii ki Türkiye için çok vahim... Firmalar şoför bulamayacak. TIR şoförleri vize alamadığı için şoför karaborsası çıkacak? dedi. Ulusoy, sorunun çözümünün kendilerini aştığını, Başbakanla çözüleceğini ve hükümetin bu konuda seferber olması gerektiğini kaydetti.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanvekili Süleyman Orakçıoğlu ise 4-5 kilometrelik kuyruklar oluştuğu şeklinde duyumlar aldıklarını kaydederek "Geçici bir sorun olduğunu düşünüyoruz. Bir iki gün içinde sorunun çözüleceği düşüncesindeyiz? dedi.
Türk-Güneydoğu Avrupa İş Konseyleri Koordinatör Başkanı Çelik Kurtoğlu da ?Bu durum, Türkiye'nin bundan sonra karşı karşıya kalacağı sorunların başlangıcıdır. Parayı bizim değil, Bulgar, Rumen ve diğer ülkelerin taşımacıları kazanacak? dedi.