Nakliyecilere bir dokun bin ah işit!

Mersinli taşımacılar, Habur Sınır Kapısı’nda rahatlama olsa da bu kez de doğu bölgelerinde görev yapacak şoför bulmakta zorlanıyor. Nakliyeciler ayrıca Irak sınırında yeni kapılar açılması için de vakit kaybedilmeden harekete geçilmesini bekliyor.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) 19 No’lu Yurtiçi Yük ve Eşya Taşımacılığı Meslek Komitesi Başkanı Orhan Kemal Yüksel, bir taraftan komite çalışmaları hakkında bilgi verirken diğer taraftan sektör sorunlarını değerlendirdi.

ŞOFÖR BULMAKTA ZORLANIYORUZ
Son günlerde sektörü yakından ilgilendiren Habur Sınır Kapısı’nda yaşanan gelişmeleri de değerlendiren Orhan Kemal Yüksel, kapının açılması sonrasında bir rahatlama yaşandığını bildirdi. Bölgeye 4 kapı daha yapılacağı haberlerinin ise sektörü heyecanlandırdığını vurgulayan Yüksel, “Bu konu uzun zamandır gündemdeydi. Son yaşanan sıkıntı bu kapıların gerekliliğini daha da net ortaya koydu. Bu nedenle vakit kaybedilmeden uygulamaya geçilmesini bekliyoruz” değerlendirmesini yaptı. Kapının açıldığını ancak bu kez de o bölgeye gidecek şoför bulmakta zorlandıklarını kaydeden Yüksel, “Mersin taşımalarının yüzde 70’i o bölgelere gerçekleşiyor. Bizim için çok önemli bir pazar” dedi.

ÜNİVERSİTELİ ŞOFÖRLER OLSUN!

Sektörde genel anlamda kalifiye eleman bulmakta zorlandıklarını da anlatan Yüksel, Meslek Yüksek Okulları’na bağlı Şoför Meslek Yüksek Okulu sayısının yaygınlaştırılması gerektiğini söyledi. Bu bölümlerden mezun olanların büyük bölümünün şansını kamuda değerlendirmeye çalıştığını bildiren Yüksel, “Oysa özel sektörde de ciddi bir açık var. Bu alandaki ihtiyacın karşılanması adına mezun öğrenci sayısı artmalı” ifadelerini kulandı. Ayrıca bu bölümlerde verilen eğitimin çerçevesinin genişletilmesi gerektiğini de kaydeden Yüksel, öğrencilerin SRC, Psiko Teknik belgeleri gibi şoförlerin ihtiyaç duyduğu belgeleri alarak mezun olması gerektiğini anlattı.

“ARAMA KONFERANSINDAN ÖNEMLİ SONUÇLAR ÇIKTI”

Aralık ayında MTSO önderliğinde tüm sektörü kapsayan Lojistik Arama Konferansı düzenlendiğini de hatırlatan Orhan Kemal Yüksel, bu çalışmadan önemli sonuçlar çıktığına da değindi. Sektörün tüm paydaşlarının bu konferansta bir araya geldiğini ifade eden Yüksel, “Amacımız sektörün makro değil mikro sorunlarını belirlemekti. Konferansta, zaman zaman havaalanı, lojistik merkez, konteyner limanı gibi makro konular da gündeme geldi ancak asıl hedefimiz özel ve kamu kurumlarının küçük dokunuşlarıyla, sıkı işbirlikleriyle çözebilecekleri mikro sorunları tespit etmekti. Bunu da başardık” dedi.

MTSO’YA DAHA ÇOK GÖREV DÜŞÜYOR

Uzun vadede bakanlıkların yetkisi ya da icrasının gerektirdiği sorunlar yerine kısa vadede çözümlenebilecek ve sektörün önünü ciddi ölçüde tıkayan sorunlara odaklandıklarını vurgulayan Yüksel, konferanstan çıkan sonuçları ise şöyle sıraladı: “Birinci sorun olarak dış ticaret ve gümrük uygulamalarında yaşanan sıkıntılar karşımıza çıktı. Ulaştırma konusunda yaşanan aksaklıklar ikinci sorun olarak belirlendi. Bunu biraz daha açarsak limanın ya da OSB’nin otoban bağlantısı ya da D-400 karayolunda yaşanan aksaklıklar olarak yorumlayabiliriz. Üçüncü olarak da karşımıza liman işletmesi ile ilgili sorunlar çıktı.”

“DAHA MODERN BİR NAKLİYECİLER SİTESİ İSTİYORUZ”

Başkan Yüksel, yapılan çalışmalar sonunda kurumsal anlamda konuyu daha çok takip edip lobi çalışmaları yapması adına MTSO’ya büyük görev düştüğünün belirlendiğini söyledi.

Mersin’de lojistik sektörünün büyük önem taşıdığını ifade ederek bu alanda yapılacak yatırımlara daha büyük özen gösterilmesi gerektiğine de değinen Yüksel, daha modern yeni bir nakliyeciler sitesi talepleri olduğunu anlattı. Bu konuda bir yer talepleri bulunduğunu bildiren Yüksel, içinde operasyonların yapılabildiği, şoförlerin konaklayabileceği tesislere sahip, akaryakıt istasyonlarının bulunduğu, modern çağa uygun bir site istediklerini sözlerine ekledi.

“KASKO VE TRAFİK SİGORTASI TEK POLİÇE OLSUN”

Ayrca son dönemlerde üzerinde en çok durdukları konunun trafik ve kasko sigortalarındaki artışlar olduğunu anlatan Yüksel, yeni düzenleme ile maliyetlerinin yüzde 40- 50 arasında arttığını bildirdi. Bu artışın binek araç kullanıcılarının yaptığı suiistimallerden kaynaklandığına dikkat çeken Yüksel, binek araçlarla ticari araçlara farklı uygulamalar getirilmesi gerektiğini anlattı. Nakliye maliyetlerinin düşük olmasının tüm sektörleri yakından ilgilendirdiğini vurgulayan Yüksel, bu tarz uygulamalarla artan maliyetlerin önüne geçmekte zorlandıklarını söyledi. Nakliyeciler olarak kasko ya da trafik sigortalarında indirimden öte bu iki poliçenin tek poliçeye indirilmesini beklediklerini kaydeden Yüksel, konuyla ilgili yaşanan gelişmeleri şöyle özetledi:  “Yaklaşık 4-5 yıl önce trafik ve kasko fiyatlandırmalarının belli bir standardı vardı. Ardından şirketlerin iş yükünü hafifletmek adına can kaybı ya da yaralanma olmayan, yalnızca maddi hasar olan kazalarda taraflar kaza tutanağını kendi aralarında oluşturmaya başladı. Ancak bir süre sonra bu durum suiistimal edilmeye başladı ve bugün kasko şirketleri poliçe sahiplerine güvenmediği için kaza sayısı artan kişileri riskli grupta görüp fiyatlarını artırıyor. Binek araçlarda yaşanan bu sıkıntı ticari araçlara da yansıdı ve bu artıştan bizim araçlarımız da etkilendi. Binek araçta kişi zevkine uygun araç tercih edip istediği gibi gezebilirken ticari araçta böyle bir imkân yok. Farklı kullanım alanları bulunan araç türlerinin uygulamaları da farklı olmalı. Bizim herhangi bir indirim talebimiz yok. Eğer trafik ve kasko sigortalarımız tek bir poliçede toplanırsa sektörümüzde büyük rahatlama olacaktır.”

“HGS CEZALARINA DÜZENLEMEYİ BEKLİYORUZ”

Sektörü zorlayan bir diğer maddi sıkıntının haksız HGS cezaları olduğuna değinen Orhan Kemal Yüksel, TIR’ların, kamyonların ön camlarında HGS ve OGS etiketleri bulunmasına rağmen adreslerine çok yüksek rakamlarda usulsüz geçiş cezaları geldiğini anlattı. Sistemsel hataların firmalara yansıtıldığını kaydeden Yüksel, “Sayın Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanımız Binali Yıldırım tarafından geçtiğimiz haftalarda bu konuya yönelik düzenleme yapılacağı açıklanmıştı. Bu bizi oldukça sevindirdi. Bir an önce uygulamanın başlamasını bekliyoruz” diye konuştu.

Hediye EROĞLU - MERSİN / LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Lojistik Haberleri

Murat Lojistik, Yolda.com’u satın aldı
İmsan Group, karayolu ve Ro-Ro taşımacılığıyla büyüyor
Talay Logistics, kontrat lojistiğinde büyümeyi sürdürüyor
'5 yılda 5 bin kadın sürücü projesi' 2025’e damga vuracak
TLS Lojistik, yeni deposunda ABD operasyonlarına başladı