Rusya'nın Türkiye'den gıda ithalatı yapacağını açıklamasının ardından umutlanan ancak tır vizesi kotası 9 binle sınırlanan nakliyeciler, dört gözle sorunun çözülmesini bekliyor.
Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, muhabirine yaptığı açıklamada, Rusya'nın AB'den gıda ithalatını yasaklamasının ardından bazı ürünleri Türkiye'den alacağını açıkladığını belirtti.
Açıklamanın ardından iki ülke yetkililerinin bir araya gelip protokoller imzaladıklarını, Rusya'dan yüksek miktarda siparişin alındığının kamuoyunda yer bulduğunu anlatan Şener, şöyle konuştu:
"Bunlar çok güzel gelişmeler ancak şu noktada sıkıntı var. Bugün baktığımızda Türkiye'nin Rusya'ya yeteri kadar taşıma izni yok. Tırlar yük taşırken izinle hareket eder. Buna ticaretin vizesi denebilir. Vize var ama yetersiz bizim için. Dörtte bir kadar izin belgemiz var. Kalanı ne oluyor? Örneğin Rusya'ya 50 bin dolarlık domates götürüyorsunuz, izin belgeniz yok. Moldova, Bulgaristan veya Romanya'dan bir araç geliyor. Ona, 'bu malı ben götüremiyorum sen götürür müsün' diyorsun. 5 bin dolar para veriyorsunuz Rusya'ya götürüyor. Domatesin karı 5 bin dolar ise bu bizde kalmayıp o ülkeye gidiyor. Bu konunun mutlaka çözülmesi lazım. Türk tırlarının 42 bine ulaşan geçiş belgesinin 9 binle sınırlanması Türk ihracatçısını ciddi sıkıntıya soktu."
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN DEVREDE
Şener, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in açıklamalarının ardından sorunun çözümü için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın devreye girip ilgili bakanlıklara gerekli talimatları verdiğini vurgulayarak, "Bu konunun çözüleceğine inanıyoruz. Buradan belge sayısının artırılması değil de iki ülke arasındaki tırların ticaret vizesinin kaldırılmasını istiyoruz. İki ülke arasında mal satacak kişinin kaygısının olmaması lazım. Buradaki engelin bürokratik yaklaşımdan kaynaklandığını düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.
"300 BİN KİŞİ BU İŞTEN EKMEK YİYOR"
Şener, Türkiye'nin Rusya'ya 6,5 milyar dolarlık ihracat yaptığını, bunun yaklaşık 1,5 milyar dolarının gıda üzerine olduğunu dile getirdi.
Rusya'nın ise AB'den 12 milyar dolar civarında gıda ithal ettiğine dikkati çeken Şener, şunları kaydetti:
"Türkiye bu ihtiyacın yarısını karşılasa ticaretini 5'e katlamış olur. Bu da taşımanın 4,5 kat artması demek. Bu taşımayı yabancılar yaparsa en az 500 milyon dolarlık bir gelir onlara gitmiş olur. Bizim bir filomuz var ve 300 bin kişi bu işten ekmek yiyor. Filomuz varken bürokratik engel sebebiyle ticaretin tarafı olmayan ülkeler niye yükümüzü taşısın? Türk araçları taşıma yapmaya ehildir. Turizmde vize kalktı ve turizm rakamları yükselişe geçti. Ticaretin vizesi olan tır geçiş kotası da kalkarsa bu ülkeyle olan ticarette rakamlar yükselişe geçer. Aksi halde Rusların gıda ürünü alması hayal olur."