20 yıllık lojistik deneyiminin ürünü olan Seyir Mobil Sistemler, nakliyecinin en kritik ihtiyaçlarına çözüm olma iddiasıyla piyasadaki yerini aldı. Filo sahiplerine sunduğu yüzde 5’lik akaryakıt tasarrufu ve etkili araç takip sistemleriyle göreve çoktan hazır olduklarını söyleyen AR-GE Yöneticisi Koray Aras, sahip oldukları lojistik geçmişlerinin, her soruna en hızlı çözümü üretme konusunda kendilerine büyük bir avantaj sağladığını dile getirdi. Lojistik tecrübelerinin kardeş şirketleri Küçükler Taşımacılık’a uzandığını kaydeden Aras, Seyir Mobil’in kuruluş öyküsünü şöyle anlattı: “Kardeş şirketimiz Küçükler Taşımacılık, 93 senesinden beri akaryakıt nakliyesi sektöründe hizmet veriyor. Şu anda da Karadeniz, Marmara ve İç Anadolu bölgelerinde Total’in akaryakıt ve gaz dağıtım işini yapıyor. Firmamızın kökeni ve finansörü Küçükler Taşımacılık şirketidir. Seyir Mobil’in kurulmasından önce kendi içimizde araç ve filo takibi konusunda bazı ihtiyaçlarımız vardı ve bunları başka firmalardan karşılıyorduk. İhtiyaçlarımız artınca ve farklılaşınca daha farklı çözümler arama yoluna gittik. Daha önce çalıştığımız firmalar bunları bize sunmadı ya da sunamadı. Bu olayı yaşayınca sektörde böyle bir açığın olduğunu keşfettik ve bu açığı biz kapatmaya karar verdik. Fizibilite çalışması yaptık, yeterli paramız, imkanımız, çevremiz ve altyapımız var mı diye. Baktık ki unla şeker zaten elimizdeymiş. Neden helva yapmıyoruz dedik. Bir yıl süren Ar-Ge çalışmalarının ardından 2012’in Ağustos ayında Seyir Mobil doğmuş oldu.”
“KENDİ ÜRÜNLERİMİZİ ÖNCE KENDİ ARAÇLARIMIZDA KULLANIYORUZ”
Küçükler Taşımacılık’tan gelen deneyimleri sayesinde taşıma sırasında hangi ihtiyaçların doğduğunu, sorunların nasıl çözüldüğünü iyi bildiklerini aktaran Koray Aras, “Bugün bir firmaya gittiğinizde, o firma sorunu sizin ağzınızdan tespit eder. Ama biz bunu birebir yaşıyoruz. Hangi noktada nasıl bir müdahale gerekiyor bunu zaten kendimiz tespit ediyoruz. Ürünlerimizi öyle geliştirip önce kendi araçlarımızda test ediyoruz. Projenin verimli olduğunu gördüğümüzde de piyasaya sürüyoruz. Tüm üretimi, tasarımı ve yazılımı kendimiz yapıyoruz” diye konuştu.
AR-GE KADROSUYLA KİŞİYE ÖZEL YAZILIM
Seyir Mobil Ar-Ge kadrosunun aktif olarak lojistik sektöründe çalışan danışmanlardan ve alanında uzman mühendislerden oluştuğuna dikkat çeken Aras, sektörün ihtiyaçlarını en iyi şekilde bilen ve analiz edebilen kadrolarıyla yenilikçi çözümler üretmeye devam ettiklerinin altını çizerek, “Satış ve montaj işlemleri için Türkiye genelinde yaygın bir satış ve servis ağı bulunuyor. Seyir Mobil yeni nesil araç takip sistemi ile sektöründe hızla ilerliyor. Yüksek donanım kapasiteli cihazları ile araç içerisinde çok sayıda noktadan veri alıp kullanıcıya raporlama imkânı sunuyor. Araç takip sistemi kullanıcılarına hızlı, akıllı ve ekonomik çözümler öneriyor. Seyir Mobil Sistemler yenilikçi ve akılcı çözümleri ile müşterilerine hızlı ve kaliteli hizmet etme anlayışını kendine ilke edinmiştir. Profesyonel Ar-Ge kadrosu ile müşterilerine özel yazılım - donanım çözümleri geliştirebilir” ifadelerini kullandı.
DİJİTAL TAKOGRAFTA MALİYETİ DÜŞÜREN EKLENTİ
Yeni yılla birlikte dijital takografın artık zorunlu hale geleceğini hatırlatan Aras, nakliyecinin maliyetini düşürecek uygulamalarını anlattı: “Şu an sürücü tanıma birimi adı altında piyasaya sürülen ürünlerin görevini maliyetsiz bir şekilde gerçekleştiren bir eklenti yaptık. Sürücüler zaten dijital takografa ehliyetini takıyor ve orada sürücüyle ilgili bilgiler çıkıyor. Biz bu bilgileri dijital takograftan okuyup sürücü tanıma birimi olarak hizmet veren bir eklenti geliştirdik. Bu da bizim lojistik yönümüzün bir avantajı” dedi.
FİLOLARA EKONOMİK ÇÖZÜMLER
Filo Yönetim Sistemi ile filo müşterilerine ekonomik ve işlevsel çözümler sunduklarını belirten Koray Aras, filo araçlarının ve dorselerinin performanslı kullanımını sağlamak ve yakıt tüketimini en aza indirgeyip tasarruf sağlamak için çeşitli hizmetleri olduğunu dile getirdi. Canbus – FMS filo yönetim birimi ile araçların hız, devir, tork, aks yükleri, sürücü, odometre, tüketilen yakıt litresi, gaz pedalı pozisyonu gibi filo yönetim işlemi için çok önemli olan çeşitli veriler araçların doğrudan bilgisayarlarından okunup filo yönetim kullanıcısına eş zamanlı olarak sunulduğunu aktaran Aras, “Araç bilgisayarından okunan gerçek veriler ile araçların kilometre, çalışma zamanı ve yakıt bilgileri sapma olmaksızın filo yönetim raporlarına yansıtılabilir. Günlük, haftalık ya da aylık periyotlarda araç kilometre ve tüketim raporları hatasız olarak görüntülenebilir. Sürücülerin araç kullanım performansları, ekonomik ya da agresif sürüş analizleri yapılabilir. Sürücü uyarı sistemi ile çeşitli alarm durumlarında sürücüye sesli ve sözlü olarak bilgilendirme yapılabilir” diye konuştu.
Araç üzerinde orijinal FMS biriminin olmaması halinde ise harici bir birim bağlanıp iletişim sağlanabileceğini kaydeden Aras, “İstenilirse dorse üzerindeki herhangi bir yerden dijital ya da analog bilgi okunup Filo Takip yönetim merkezine aktarılabilir. Özellikle yurt dışı çalışan filolar için navigasyon birimi ile ek fatura maliyeti olmadan araç sürücüsü ile mesajlaşabilir. Araca birden fazla görev atanıp sürücünün yol tarifi alması sağlanılabilir” dedi.
Daha fazla kontrol, daha düşük fatura
Seyir Mobil’in, yüksek donanım kapasiteli cihazları ile araç içerisinde çok sayıda noktadan veri alıp kullanıcıya raporlama imkanı sunduğunu söyleyen AR-GE Yöneticisi Koray Aras, “Standart 10 saniyelik periyotlarda araçlarınızdan konum sorgulayarak anlık izleme imkanı sunuyoruz. Raporlarınız en doğru şekilde görüntülenebiliyor. Üstelik fatura tutarınız aynı kalıyor” diye konuştu. Araç takip sistemlerinin, GSM çekim gücünün zayıf olduğu bölgelerde konum bilgilerini hafızasına kayıt edip GSM kapsama alanına tekrar girdiğinde kayıt ettiği bilgileri merkeze gönderdiğini kaydeden Aras, sözlerini şöyle sürdürdü: “Seyir Mobil Akıllı Takip Sistemleri, sürücü ile sesli görüşme imkânı sağlayabilir, istenilirse araç içi dinleme yapılabilir. Araçlarınızın gerçek hız ve rölanti süresi bilgilerini GPS'ten bağımsız bir şekilde tespit edip kullanıcıya en doğru şekilde sunabilir, sürücüye hız alarmı bilgisi verebilir. Motor çalışma bağlantısı ile rölanti ve sürüş bilgilerini en doğru şekilde hesaplayabilir. Çok sayıdaki giriş/çıkış portları ile araç üzerinde dijital ya da analog daha fazla nokta ile iletişim kurabilir. Varsa araçlarınız içerisindeki diğer cihazlar ile iletişime geçip elde ettiği verileri kullanıcıya sunabilir. Web servis hizmeti ile firmanızın kendi ERP, CRM ya da benzeri sistemine veri aktarabilir. Böylece kullanıcılar kendi yönetim yazılımları içerisinde araç veri ve raporlarını görüntüleyebilir, kendi müşterilerine çeşitli servisler sunabilir.”
LOJİPORT