Nakliyecinin kaybı %30

Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Başkanı Tamer Dinçşahin, kriz nedeniyle bütün sektörlerin zor durumda olduğunu öne sürerek, nakliye sektörünün...

Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Başkanı Tamer Dinçşahin, kriz nedeniyle bütün sektörlerin zor durumda olduğunu öne sürerek, nakliye sektörünün iş hacminde de yüzde 30'lara varan kayıpların meydana geldiğini bildirdi.

Dinçşahin, sektörde görev yapan nakliyeci sayısının yaklaşık 43 bin civarında olduğunu söyledi. Nakliyenin yaklaşık yüzde 60'lık bölümünün Avrupa ülkelerine yaptıklarını ifade eden Dinçşahin, şöyle devam etti:

''Bir çok Avrupa ülkesine ihraç malı taşıyoruz. Mal götüren TIR'larımız dönüşte ithal ürünleri getiriyordu. Ancak tüm dünyayı etkisi altına alan ekonomik kriz nedeniyle artık TIR'larımız eskisi gibi ithal mal getirmiyor. Birçok TIR'ımız emeğinin karşılığını alamadan boş dönmek zorunda kalıyor. Bu nedenle de nakliyeciler, TIR'larını çalıştırmıyor. Kriz nedeniyle nakliye sektörünün iş hacminde yüzde 30'lara varan kayıplar yaşanıyor.''

Nakliyeciliğin vazgeçilmez bir unsur olduğunu belirten Dinçşahin, ''Nakliyecilerimiz şubat ayının sonuna kadar dayansın, daha sonra hareketli günlerin geleceğini öngörüyoruz. Bu kriz sonsuza kadar devam etmeyecek ve fabrikalar yeniden üretime başlayacak. Bu da nakliyecilik sektörüne yeniden hareketlenme getirecek'' diye konuştu.

''MAZOT FARKI UYGULAMASINA SON''

En önemli geçiş güzergahında bulunan Suriye'nin de uzun zamandan bu yana TIR'lardan aldığı 400 litre mazot parası uygulamasını kaldırdığını ifade eden Dinçşahin, bunun kriz ortamında Orta Doğu ülkelerine taşımacılık yapan nakliyecilere büyük destek olduğunu söyledi.

Mazot farkı nedeniyle bir çok nakliyecinin sıkıntı yaşadığını belirten Dinçşahin, ''Suriye'nin tek taraflı yaptığı mazot farkı uygulaması nedeniyle nakliyeciler, TIR'larını çalıştırmıyordu. Ancak kriz ortamında bu uygulamaya son verilmesi sektör çalışanlarını olumlu etkiledi'' dedi.

''HATAY AVANTAJLI''

Dinçşahin, Türkiye'nin Orta Doğu'ya yaptığı ihraç ürünü taşımacılığının yüzde 90'ını gerçekleştiren ve yaklaşık 57 ülkeye taşımacılık yapılan Hatay'da nakliyecilerin avantajlı durumda olduğunu kaydetti.

Yaklaşık 5 bin araç filosunun bulunduğu kentin Orta Doğu ülkeleriyle olan ekonomik ilişkileri nedeniyle krizden etkilenmediğini vurgulayan Dinçşahin, kentin Cilvegözü ve Yayladağı gümrük kapılarıyla çok önemli bir konumda olduğunu kaydetti.

HÜRRİYET

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Karayolu Haberleri

Transit sistemin güncelleme kuyruğu 25 km'yi aştı
İki dev proje daha start aldı
TIR şoförlerinden grev kararı
DKV'den müjde: EURO 6 araçlar için Sırbistan’da %9,4 indirim olacak
Köprü ve otoyolların garanti tutarlarına kur zammı