Nakliye firmaları, son zamanlarda kesilen para cezaları ile şaşkına dönmüş durumda. Gişelerde kaçak geçiş yapıldığı gerekçesi ile kesilen cezalar 5 bin TL’den başlayıp 20 bin TL’yi buluyor. İstanbul Esenyurt’ta faaliyet gösteren bir şirkete kesilen ceza 10 bin 447 TL. Şirket, kendilerine kesilen cezanın usulsüz olduğu gerekçesi ile dava açtı.
İstanbul Esenyurt’ta bulunan V. Nakliyat şirketine geçtiğimiz aralık ayında peşi sıra tebligatlar yapıldı. Karayolları Genel Müdürlüğü’ne bağlı bir birimden gelen tebligatlarda, şirkete bağlı bazı araçların, paralı yollarda kaçak geçiş yaptığıbelirtilerek idari para cezalarının kesildiği kaydedildi. Söz konusu cezalardan biri 9 bin 100 TL, biri 6 bin 444 TL diğeri ise 10 bin 447 TL. Şirket, kendilerine tebliğ edilen cezaların şaşkınlığı yaşarken kısa süre içinde durumdan avukatlarını haberdar etti. Geçtiğimiz 19 Aralık’ta tebliğ edilen cezaların itiraz süresi ise 15 gün ile sınırlı.
‘AYM’DE İPTAL EDİLSİN’
Şirket avukatı Zafer Tunca, kesilen idari para cezalarının iptali ve uygulamanın dayanağı olan yasadaki ilgili maddenin iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvurulması için Büyükçekmece Sulh Ceza Hâkimliği’ne başvuruda bulundu.
ÜCRETLENDİRME EN UZUN MESAFE ÜZERİNDEN
Dava dosyasına sunulan belgelere göre, yüklü cezaların kesilmesi ilgili yasaya dayanıyor. Yasaya göre, kaçak geçişlerde, kullanılan yol mesafesi kadar değil, en uzun mesafe yol ücreti uygulanıyor. Bu ücretin bir de 10 katı bir ceza kesiliyor.
‘CEZA KESİLDİĞİ SIRADA HESAPTA PARA VARDI’
Av. Tunca dava başvuru dilekçesinde, müvekkili şirketin 06 HYM .. plakalı aracın HGS abonesi olduğunu, anılan aboneliğe dair etiketinin de olduğu belirildi. Av. Tunca dilekçesinde, söz konusu araca kaçak geçiş yaptığı için ceza kesildiği anda, kesilmesi gereken ücretten daha fazla bir bakiyenin hesapta olduğuna işaret etti. Av. Tunca, sistemin plakayı okuyamaması nedeni ile söz konusu aracın kaçak geçiş yapmış gibi gösterilerek, kesilen cezaların katmerlenerek artığına işaret etti.
5 TL’LİK ÜCRET 330 TL’YE BÖYLE ÇIKIYOR
Av. Tunca, hakimliğe sunduğu dilekçede, olayı bir de örnek vererek anlattı. Buna göre örneğin bir HGS/OGS aboneliği olan bir araç sahibi hesabına 50 TL’lik bir yükleme yaptı. İstanbul Çamlıca gişelerinden geçen araç Gebze’den çıkış yaptı. Aynı araç aynı gün içinde Gebze’den gelip Çamlıca’dan çıkış yaptı. Çamlıca-Gebze arası normal geçiş ücreti 2,5 TL. Gidiş-dönüş ücreti toplam 5 TL. Ancak, Çamlıca gişede, HGS, söz konusu aracın etiketini okuyamadığı an, sistem, otomatikmen hesaba en uzun mesafe ücreti olan 15 TL’lik ücret ve bunun 10 katı ile birlikte toplam 165 TL yansıtıyor. Hesabında 50 TL olan araç sahibin hesabına 165 TL’nin yansıtılması ile birlikte bakiyesi -115 TL oluyor. Söz konusu araç Gebze gişelerinde çıkarken, bir kaçak geçiş daha yapmış sayılıyor. Böylece toplamda 5 TL’lik bir yol için kesilen ceza 330 TL’yi buluyor. Durumdan habersiz olan araç sahibi, bakiyesinde para var diye, her geçtiği yoldan kaçak geçiş yapmış göster. Böylece, fatura çok daha kabarmış oluyor.
‘KAMYONU ALIN KURTULALIM’
Sistemin, devlet için bir kazanç kapısı hali aldığına işaret eden avukat Hüsamettin Balta ise, düzenlemenin hem Anayasa’ya hem Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne aykırı olduğu görüşünde. Av. Balta, “Benzer bir sorun ile çok sayıda nakliye firması ve kişi karşı karşıya. Hiçbir hukuk devleti, vatandaşı üzerinden haksız kazanç elde etmeye çabalamaz. Kullanılan yol sistemde göründüğü halde, en uzun yol ücreti yanında, bu ücretin 10 katı bir ceza kesmek, bir eyleme iki defa ceza kesmek anlamına gelir ki bu durum hukuka ve Anayasa’ya aykırıdır. Birçok firma, ‘kamyonu alsınlar kurtulalım’ noktasında” dedi.
Şehirlerarası ve uluslar arası taşımacılık yapan bir çok nakliye firmasının benzer sorunlar yaşadıkları kaydedildi.
HÜRRİYET
LOJİPORT