Nano lojistik

Maddenin atomlarının ve moleküllerinin gücünün daha iyi anlaşılması ve kullanılması sonucu ortaya çıkan nano teknoloji, günümüzü ve geleceği...

Maddenin atomlarının ve moleküllerinin gücünün daha iyi anlaşılması ve kullanılması sonucu ortaya çıkan nano teknoloji, günümüzü ve geleceği şekillendiriyor.

Birçok ülke, nano teknoloji yatırımlarına önemli oranda destek veriyor.

Nano teknoloji; gıda, tıp, tıp elektroniği, tüketici elektroniği, tarım, otomotiv, hazır giyim, kozmetik, kişisel bakım, boya ve kaplama, gıda paketi,  inşaat malzemeleri, pil ve akü gibi ürünlerde daha sık görülmeye başladı.

Nano teknoloji sayesinde boyutları itibariyle daha küçük ürünler ile birlikte üretim sürecinde kullanılan malzemelerin atom ve moleküler düzeyde ele alınıp işlenmesi ile daha iyi, daha hafif, daha sağlam ve daha dayanıklı ürünleryapılabilmektedir (karbon fiber, çelikten 100 kat daha güçlü ve 1/6’sı kadar hafif)

Nano teknoloji, lojistik süreçlerin performansını ve lojistiğe olan ihtiyacı ve talebi etkiler mi?

Neler olabilir?

·      Raf ömrünün uzaması, daha sağlam ve daha dayanıklı ürünlerin üretilmesi; envanter yönetimi ve gerekli alt yapıyı etkileyebilir (daha az stok miktarı, daha az yer kaplama)

·      Aerodinamik ve sürtünme ile ilgili gelişmeler; hava nakliyesini daha yaygın hale getirebilir, taşıma araçlarının daha hızlanmasını ve daha az yakıt tüketmesini sağlayabilir.

·      Daha hafif malzemeler, taşıma araçlarında daha fazla yük kapasitesi sağlayabilir.

·      Bilgisayar işlemcilerinin daha küçük, daha kapasiteli ve daha hızlı olması, bilginin daha çabuk ve daha hızlı kullanılmasını sağlayabilir. Ayrıca; mobil iletişim imkânı gelişebilir.

·      Paketlerin üzerine veya direkt ürünün içine yerleştirilen nano sensor veya RFID’ler ile bu ürünlerin tam zamanlı takibi ve izlenebilirliği sağlanabilir. Böylece; ürünlerin özelliğinin korunmasını,  daha iyi bilgi akışı ve evanterin iyi yönetilmesi sağlanabilir

·      Araçlarada ki nano sansörler sayesinde araçların arıza durumları, tam zamanlı olarak iletilebilir. Böylece tamir süreleri ve maliyetleri düşürülebilir.

·      Depo ekipmanlarının ve kamyonların daha sağlam ve dayanıklı olması sayesinde bakım sürelerini ve maliyetleri düşürülebilir.

·      Daha ufak öçlülerdeki ürünler ile daha az envanter tutma ve daha az yer kaplama sağlanabilir.

·      Akülerin gelişmesi ile depo elleçleme ve yerleştirme ekipmanların, daha uzun süreli çalışması sağlanabilir. Böylece; akü şarjı için beklemeler ve iş durmaları, azaltılabilir.

·      Paslanma özelliğinin iyileştirilmesi ile depolarda veya nakliye operasyonlarda kullanılan metal aksamların, korozyondan ve deformasyondan etkilenmesi azaltılabilir.

·      Depolarda insan gücü yerine robotik gücün kullanılması yaygınlaşabilir.

·      Nano yapıdaki daha sağlam paketleme malzemeleri, ürünlerin daha iyi korunmasını sağlayabilir.

·      Nano komposit plastikten yapılan daha hafif taşıma kapları, araçların daha fazla yük taşımasına imkan verebilir. Böylece yakıt tasarrufu ve çevrenin korunması sağlanabilir.

·      ... (???)

Nano teknoloji, lojistik süreçlerin performansını geliştirebileceği gibi lojistiğe olan ihtiyacı ve talebi de azaltabilir.

Nano teknoloji, nano lojistiği sağlar mı?

Saygılarımla,

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Diğer Haberler

Eşit rekabet olmayınca, taşıma hedefleri raylarda kaldı
Konteyner gemi siparişleri tüm zamanların rekorunu kırdı
Asyaport, gözünü “en büyük konteyner limanı” olmaya dikti
5 maddede etkin lojistik yönetimi
Cerrahgil ve Ali Rıza Kınay güç birliğine gitti
Arkas Line, Rotasını Hindistan’a Çevirdi
UND, vize için sürücü bilgilerini acil güncelleme kararı aldı
2024, otomotiv ve lojistikte yatırım yılı oldu
İran plakalı TIR’lar depo hacimleri kadar yakıt almış sayılacak
Kılavuz kaptan, pilot çarmığını uygun bulmazsa, gemi geçiş yapamayacak