Nesnelerin İnterneti, lojistiğe 1,9 trilyon dolar kazandıracak!

Alman Lojistik devi Deutsche Post DHL’e göre Nesnelerin İnterneti Teknolojisi, lojistik sektörüne 1,9 trilyon dolarlık bir kazanç sağlayacak. Şirket ayrıca, 2018’e kadar e-ticaretin yüzde 10,7 büyüyeceğini öngörüyor.

Dünyanın lojistik tedarikçisi Deutsche Post DHL, lojistik sektörünün global büyümesine ve sürdürülebilir bir geleceğe katkıda bulunmak amacıyla inovasyon yatırımlarını sürdürüyor. Yeni yayınlanan Trend raporu daha verimli ve şeffaf tedarik zincirlerinin büyük potansiyel barındırdığını ortaya koydu. buna göre 2020 itibariyle tedarik zinciri ve lojistik operasyonlarında Nesnelerin İnterneti Teknolojisi tek başına 1,9 trilyon dolar büyüme sağlayacak. Bu harekete öncülük eden DHL’in Almanya’daki İnovasyon Merkezi de bu amaca yönelik yenilenmiş yüzüyle yeniden faaliyete geçti. Ayrıca yıl içerisinde Singapur Ekonomik Kalkınma Kurulu ile işbirliği içerisinde Singapur’da yeni bir Asya Pasifik İnovasyon Merkezi açılacak.

Deutsche Post DHL Grubu CEO’su Frank Appel, İnovasyon Merkezinin açılış töreninde şunları söyledi: “Sermaye ve tecrübe her ne kadar önemli olsa da ben geleceğimize yön verenin inovatif fikirler olacağına inanıyorum. Deutsche Post DHL Grubu olarak bizler müşteri merkezli inovasyon yaklaşımımızla iki temel amaç uğruna çalışıyoruz. Bunlardan biri dünyamızın sürdürülebilir geleceğinin merkezinde bulunan lojistik sektörünün global evriminde öncü bir rol oynamak. İkincisi e-ticaret lojistiğinden global tedarik zinciri tasarımına, ilaç sektöründe ısıya duyarlı nakliye hizmetlerine kadar müşterilerimizin en çok ihtiyaç duyduğu ürün ve hizmetlerimizi sürekli yenileyerek lojistiğin lideri konumumuzu sürdürmek. Bu amaca yönelik olarak geleceğe bakmaya devam edeceğiz. Hedefimiz geliştirdiğimiz inovatif uygulamaları müşterilere yönelik çözümlere dönüştürmek ve böylece başarılarına katkıda bulunmak.”

Almanya, Bonn’daki DHL İnovasyon Merkezi için geliştirilen yeni konsept, pek çok alanda müşterilerle, uzmanlarla ve akademisyenlerle daha fazla işbirliği içinde olmayı mümkün kılıyor. 50’den fazla DHL uzmanıyla birlikte çalışan uzman ağı, inovatif servis ve çözümler geliştirerek dünyanın ticari dolaşımını sağlayan sürdürülebilir inovasyonlara imza atıyor. 2007 yılında ilk açıldığından bu yana Merkez, dünyanın dört bir yanından tanınmış markalar ve lojistik alanında lider Ar-Ge kuruluşlarla birlikte sektörün şekillenmesinde rol oynuyor. Singapur’daki yeni DHL İnovasyon Merkezi halen inşaatı devam eden 100 milyon dolarlık DHL Supply Chain İleri Bölge Merkezi bünyesinde yer alacak.

DHL CCO’su Bill Meahl şunları söyledi: “Bizi pazarın lideri konumuna getiren şey inovasyonda öncü olmamızdır. DHL İnovasyon Merkezlerinin hedefi, geleceğin teknolojik, sosyal ve lojistik trendlerini baz alan yenilikçi ürün ve hizmetler geliştirerek bu öncü konumu sürdürmek. DHL Trend Araştırma ekibi, sürekli olarak bu gelişmeleri ve lojistik sektörü ile tedarik zincirleri üzerindeki potansiyel etkilerini analiz ediyor ve tanımlıyor. İnovasyon Merkezi’nin yeni ve gelişmiş özellikleri sayesinde müşterilerimiz için yeni fırsatları daha kolay ortaya çıkarabilecek ve öncü konumumuzu sürdürebileceğiz. Ticareti kolaylaştıran ve mümkün kılan bir şirket olarak görevimiz, lojistikte inovasyonun gücüne ve dünyayı değiştirme potansiyeline inanıyoruz.”

DHL İNOVASYON MERKEZİ – YENİ ÖZELLİKLER
Almanya’daki İnovasyon Merkezi, DHL’in inovasyona müşteriler, sektör ve araştırma ortaklarıyla birlikte şekil verme fikri üzerine yeniden şekillendirildi. Toplantılar ve atölyeler için ayrılmış etkinlik alanının yanı sıra merkezde müşteriler için sergi salonlarında rehberli turlar düzenlenecek. DHL’in Trend Araştırma ekibinin merkezi ve laboratuvarı olarak faaliyet gösterecek tesis, Grubun lojistik sektöründe dünyanın en yenilikçi şirketi olma vizyonunu sürdürmesinde kritik rol oynuyor. Tesiste birkaç bölüm yer alıyor. Bir teknoloji harikası olan Formula E aracı DHL’in e-mobil teknolojiler ve aynı zamanda sürdürülebilir lojistik ve otomotiv çözümler alanındaki kararlılığını sembolize ediyor. Bugün, yarın ve uzak gelecek için vizyon, trend ve çözümler bu teknoloji harikasında vücut buluyor.

Sergi alanında güncel sosyal ve iş trendlerine uygun olarak farklı çözümler sergileniyor. Buradan ziyaretçilerin dünyanın 2050 yılında nasıl bir yer olacağına dair farklı senaryoları keşfettikleri Vision Suite gibi diğer alanlara da geçebiliyorlar. Bu senaryolar DHL’in Lojistik 2050 araştırmasında yer alan küreselleşme, şehirleşme, iklim ve demografik değişimleri konu alan mega trendleri temel alıyor.

TREND ARAŞTIRMASI DEĞER ZİNCİRİ– MÜŞTERİ MERKEZLİ YAKLAŞIM
DHL Trend Araştırma ekibi, lojistik sektöründeki trendleri araştırmak ve bunlardan yararlanmak üzere çalışıyor. buradaki araştırmacılar DHL’in Lojistik Trend Radarına yıllık olarak en önemli lojistik gelişmelerini yüklüyorlar. Özel ‘Trend Araştırması Değer Zinciri’ sürdürülebilir ve inovatif çözümler konusunda yapılandırılmış bir yaklaşım sergiliyor. öncelikle Lojistik Trend Radar’daki ilgili başlıklar tanımlanıyor, ardından belirli konularda detaylı Trend Raporları hazırlanıyor. Daha sonra bunlar Kavram Kanıtlarına çevrilerek bazen de İnovasyon Merkezinde somut sergi alanlarına konu ediliyor. Bu sürecin sonunda ilgili ürün ve çözümler iş biriminde uygulamayı ya da operasyonu yürütecek ekiplere aktarılıyor.

DHL Supply Chain kısa süre önce iş ortağı Ricoh ile birlikte akıllı gözlüklerin ve zenginleştirilmiş gerçeklik yazılımının test aşamasını Hollanda’da tamamladı. Elde edilen depolama ürün toplama sonuçlarında yüzde 25 iyileşme sağlandı. DHL halen ilave bazı alanlarda giyilebilir teknolojilerin kullanımı konusunda ortaklarıyla birlikte araştırmalar yapıyor. Bir diğer gelecek vaat eden inovatif teknoloji ise ‘Lojistikte Kendi Kendine Giden Araçlar’ konulu trend raporunda ele alınıyor. Rapor, lojistik sektöründe bağımsız teknolojilerin önemli potansiyeline dikkat çekerken sürücüsüz nakliyeden toplama süreci desteğine ve tüketici noktası uygulamalarına kadar farklı sektörlerden örnek uygulamalara da yer veriyor.

NESNELERİN İNTERNETİ VE E-TİCARET – İNOVASYON EKONOMİYİ BÜYÜTÜR
Cisco Systems ile işbirliği içerisinde yayınlanan son trend raporu Nesnelerin İnterneti teknolojisine odaklanıyor. Raporda 2020 itibariyle bugün 15 milyar olan bağlantılı cihaz sayısının 50 milyara çıkacağı öngörülüyor. Bunun son nokta teslimatından daha verimli depolama ve nakliyeye kadar çığır açan etkileri olması bekleniyor. Cisco’nun ekonomik analizine göre nesnelerin interneti teknolojisi önümüzdeki on yıl içinde dünya çapında tek başına 8 trilyon dolar kazanç sağlayacak. Bunun tedarik zincirleri ve lojistik aktiviteleri için getirisi 1,9 trilyon dolar olacak.

Önümüzdeki on yıl içerisinde online perakende beklenenden daha da önem kazanacak ve yalnızca gelişmiş ülkelerde değil gelişmekte olan ülkelerde de ivme yakalayacak. E-ticaretin genel ticaretteki payı gelişmiş ülkelerde 2025 itibariyle yüzde 40’a çıkarken, gelişmekte olan ülkelerde yüzde 30’lara ulaşacak. Lojistiğin bu artışta rolü büyük olacak. Deutsche Post’a ait Global E-Tailing 2025 araştırması tüm bu verileri ortaya koymuştu. 2013’te mesafeli satış pazarının büyüklüğü 616 milyar dolardı ancak 2018’e kadar yıllık yüzde 10,7 büyümesi bekleniyor. Bu nedenle Deutsche Post DHL, büyüme çabalarını kişi ve kurujmların online alışveriş ihtiyaçlarına yönelik çözümler üzerinde yoğunlaştırıyor. tüketiciye yönelik DHL hizmet ve yeniliklerine güvenli erişim sağlayan aplikasyonlar da bu yaklaşımın bir parçası konumunda.

DHL Müşteri Çözümleri ve İnovasyon Birimi Pazarlama ve Geliştirmeden Sorumlu Kıdemşi Başkan Yardımcısı Matthias Heutger şunları söylüyor: “Deneyimlerimiz bize şunu öğretti: İnovasyon her zaman müşteri merkezli olmalı. Şirketler müşterilerini dinleyerek, farklı sektörler arasında örnek uygulama ve çözümleri paylaşarak ve işbirliği yaparak çok daha iyi şekilde inovasyon sağlayabiliyorlar. DHL İnovasyon Merkezi de parlak fikirlerin gerçek çözümlere dönüştüğü, geliştirildiği, test edildiği ve pazara sunulduğu yarayıcı bir ortam sunmayı hedefliyor.”

SEKTÖRDE İNOVASYONUN ÖNCÜSÜ
Deutsche Post DHL Grubunun geçmişten gelen güçlü bir inovasyon portföyü bulunuyor. Grubun Express birimi 1969 yılında sektörünün kurucusu olmuş ve uluslar arası bir ağda zamanlı taşımacılık hizmeti sunan ilk şirket olmuştu. Daha yakın bir geçmişte, sağlık sektörü müşterilerine özel 7/24 sürekli sıcaklık takibi sağlayan bir çözüm olan DHL Thermonet piyasaya sunulmuştu. Ayrıca SmrtSensor ve Resilience360 gibi uygulamalar da yüksek değerli ürünler taşınan sektörlerde müşterilerin zorunlu istekleri olan güvenli ve emniyetli nakliye gibi avantajlar getiriyor. Deutsche Post DHL Group ayrıca şehirlerdeki trafik ve egzos problemi gibi çevre sorunlarına yönelik Packstation çözümünü geliştirdi. Bu kapsamda Almanya’da 1600’den fazla şehirde 2750 kolilik muhafaza imkanı bulunuyor. Şirketin elektrikle çalışan emisyonsuz StreetScooter aracından yaklaşık 140 tanesi halen Bonn sokaklarında dolaşarak şehre karbonsuz taşımacılık konusunda örnek oluyor. Parcelcopter ise Kuzey Denizindeki Juist adasına ilk düzenli drone ile nakliye projesinde test ediliyor.

NESNELERİN İNTERNETİ NEDİR?
Nesnelerin İnterneti "benzersiz bir şekilde adreslenebilir nesnelerin kendi aralarında oluşturduğu, dünya çapında yaygın bir ağ ve bu ağdaki nesnelerin belirli bir protokol ile birbirleriyle iletişim içinde olmaları" olarak tanımlanmaktadır. Ayrıca bu kavramı kabaca; çeşitli haberleşme protokolleri sayesinde birbirleri ile haberleşen ve birbirine bağlanarak, bilgi paylaşarak akıllı bir ağ oluşturmuş cihazlar sistemi olarak da tanımlamak mümkündür.

1991 yılında Cambridge Üniversitesi'ndeki yaklaşık 15 akademisyenin kahve makinesini görebilmek için kurduğu kameralı sistem o günün koşullarında değerlendirildiğinde ufuk açıcı bir uygulamaydı. 2001 yılına kadar kullanılan sistem, kahve makinesinin görüntüsünü dakikada üç kez bilgisayar ekranlarına gönderiyordu. Çevrimiçi ve gerçek zamanlı olması sebebiyle "nesnelerin interneti" kavramının ilk örneği olarak tarihte yerini aldı.

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Lojistik Haberleri

Türkiye yüzyılı lojistiğin de yüzyılı olacak
8. LOJİ&TED Konferansı İstanbul’da Sektör Devlerini Buluşturuyor!
Murat Lojistik, Yolda.com’u satın aldı
İmsan Group, karayolu ve Ro-Ro taşımacılığıyla büyüyor
Talay Logistics, kontrat lojistiğinde büyümeyi sürdürüyor