Dağılan Yugoslavya’nın en büyük lojistik şirketi Intereuropa, vitrine çıktı. 1947’de Yugoslavya’nın o dönemki başbakanı Tito tarafından kurulan Slovenya’nın en köklü lojistik şirketi Intereuropa’nın yüzde 72’sinin satışı için görüşmelere başlandı. Güney Kıbrıs ve İngiltere merkezli 3 şirketin yanı sıra Türkiye’nin önde gelen lojistik firmalarından Netlog, Intereuropa için teklif vermeye hazırlanıyor. İlk kez 2016’da satışa çıkan ancak son dakikada iptal edilen Intereuropa’nın bu kez elden çıkacağı ifade ediliyor. Ljubljana Borsası'na yapılan açıklamada 4 teklifin önümüzdeki günlerde açıklanacağı belirtiliyor.
80 milyon euro cirosu var
Hisseleri borsada işlem gören Slovenyalı Intereuropa’nın satışa çıkan yüzde 72’lik payı SID Bank, NLB, Gorenjska Banka, SKB Banka ve Intesa Sanpaolo gii finans kuruluşlarına ait.
Gelelim Sloven şirket hakkında detaylı bilgiye...
1947 yılında kurulan firma, 1965-1990 döneminde, eski Yugoslavya'nın tüm büyük şehirlerinde şubelere yayıldı. 1991’de Yugoslav Federasyonu'nun dağılmasından sonra şirket, merkezi olan Slovenya’da kaldı. 1995’te yılında özelleştirilen, ardından da 1998'de borsaya açılan firmanın filosunda 112 aracı ve bin 400 çalışanı bulunuyor.
Geçen yıl 80.2 milyon euro ciro elde eden Intereuropa’nın karı ise 2.7 milyon euro olarak açıklandı.
Yerliliği % 90’a çıkardı, dünya birliğini kuruyor
Tarihin en eski icatlarından biri bağlantı elemanları. 2 bin 500 yıllık geçmişi olduğu kabul edilen ve çivi ile başlayan bu süreç, endüstrinin de temel taşlarından biri. Otomotivden beyaz eşyaya günlük hayatın vazgeçilmezi olan hemen hemen her alanda var olan bağlantı elemanlarının oluşturduğu ürünlerle iç içe yaşıyoruz. Küçük nesneler olarak pek dikkat çekmeseler de aslında küresel ekonominin en tesirli ürünleri onlar. Hatırlayın 1986'da bütün dünyayı ekranlara kilitleyen uzay mekiği Challenger’ın fırlatılması sırasında bu ürünlerin değeri daha iyi anlaşıldı.
Hareketinden iki dakika sonra parçalanan uzay mekiğinde ana sorununun bir adet conta olduğu ortaya çıktı. ABD basını, 1.2 milyar dolara yapılan Challenger’ın birkaç dolarlık bağlantı elemanından kaynaklanan sıkıntıyla kaybedilmesiyle bu ürün grubunun önemine dikkat çekti. Standartları artırıldı, kalitesi yükseltildi.
Sektörün önemini ve büyüklüğünü Bağlantı Elemanları Sanayici ve İş Adamları Derneği Başkanı Mustafa Tecdelioğlu ile konuştuk. Aynı zamanda Çelik İhracatçıları Birliği'nin de Yönetim Kurulu Üyesi olan Tecdelioğlu, Polonya’da düzenlenen fuarda Türk ürünlerinin dünyada güçlü bir yere sahip olduğunu dile getiriyor.
Avrupa’da 3’üncü sırada
Krakov'daki Fastener Poland Fuarı'nda 13 firma ve 25 katılımcı olarak yer aldıklarını anlatan Tecdelioğlu, daha birkaç yıl öncesine kadar yüzde 10 civarında olan yerli hammadde üretimini yüzde 90'a çıkardıklarının ifade ediyor. Türkiye’de 200 civarında üretici olduğunu anlatan Tecdelioğlu, “Şu an cıvata ve bağlantı elemanlarında dünyada ilk 10’da, Avrupa’da ilk 3’teyiz. Pazar büyüklüğümüz 2 milyar dolar" diyor. Türkiye'nin bağlantı elemanlarını 171 ülkeye ihraç ettiğini ve bu ihracatın yüzde 73’ünün de Avrupa’ya gerçekleştiğini hatırlatan Tecdelioğlu, şu bilgileri veriyor: "Avrupa’ya olan ihracatın yarısından fazlası Almanya’ya yapılıyor. Bağlantı elemanları en çok otomotiv- makine, beyaz eşya sanayi sektöründe kullanılıyor. Avrupa’da üretilen her bir otomotivde kullanılan bağlantı elemanının yüzde 10’u Türkiye üretimi. Beyaz eşyada bu oran yüzde 90..."
2023 hedefi tutuyor
Türkiye’nin hammadde ithalatı ton başına 729 dolar. Tecdelioğlu, vida, cıvata, somun ihracat ortalamasının ise ilk 9 ayda ton başına 3 bin 700 dolar olarak gerçekleştiğini vurguluyor.
Türkiye'nin cıvata ve bağlantı ekipmanlarında ilk 9 aydaki ihracatının toplam 100 bin ton olarak gerçekleştiğini, değer olarak ise 350 milyon doları aştığını söyleyen Tecdelioğlu, 2023 hedefl erini ise 1 milyar dolar olarak koyduklarını belirtiyor.
Tecdelioğlu’nun verdiği bilgilere bakılırsa 2018’de rakam 450 milyon dolara çıkacak. Büyüme yüzde 28. Her yıl en az yüzde 10’luk büyüme bile 2023’te 1 milyar dolarlık rakama rahatlıkla ulaşacağının da göstergesi. Tecdelioğlu bir müjdeli haberi daha veriyor: “Eylülde İtalya’da yapılan toplantıda İtalya, Fransa, Hong Kong, Tayvan, Çin ve ABD ile Türkiye, Dünya Cıvatacılar Birliği’ni kurmak için çalışma başlattı..."
Moğol Hükümdarı Timur’un söylediği gibi:Bir mıh bir nalı kurtarır, bir nal bir atı, bir at bir komutanı, bir komutan bir orduyu, bir ordu bir ülkeyi kurtarır...
Nalın yani sanayinin mıhı da işte bu bağlantı elemanları oluyor.
Kerim ÜLKER - DÜNYA
LOJİPORT