Nissan, Bursalı oluyor

Nissan sıfırdan yatırım yerine Oyak Renault Bursa Fabrikası'nda üretimi değerlendiriyor. Böylece daha düşük maliyet ve hızla imalat gerçekleşecek

Uzun süredir Türkiye'de yatırım yapacağı konuşulan Nissan'ın, yerli üretim için birden fazla alternatifi değerlendirdiği ortaya çıktı. Sumitomo'daki yüzde 99.7'lik hissesini satın aldıktan sonra Türkiye'de hedef büyüten Nissan'ın, ilk etapta Oyak Renault Bursa Fabrikası'nda üretimi hızla devreye alabileceği konuşuluyor. Böylece, sıfırdan bir fabrika kurmak yerine daha düşük maliyetle ve daha kısa sürede yerli üretimi gerçekleştirebilecek. Yerli üretimin katkısıyla, Türkiye'de en çok satan Japon marka olma hedefini yakalayabilecek. 

OYAK RENAULT ÜRETEBİLİR 

Nissan Otomotiv'in yeni Genel Müdürü Sinan Özkök de yerli üretimin, markanın hedeflerine ulaşmasına önemli rol oynayacağını söyledi. Yerli üretim olması halinde 20 bin adetlik ekstra bir satışın gerçekleşeceğinin altını çizen Özkök, şunları anlattı: "Nissan Türkiye'de mutlaka bir gün üretim yapacaktır. Ancak bunun için illa yeni bir tesis kurulması gerekmiyor. Oyak Renault Bursa Fabrikaları, Renault-Nissan İttifakı'nın en önemli ve en kaliteli tesislerinden biri. Oyak Renault'da bir kapasite boşluğu doğarsa bir Nissan modeli üretmeyi mutlaka değerlendiririz. Ama Bursa şu an tam kapasite çalışıyor. En çok satan Japon marka hedefine gitmek için her yolu deneriz. Bunun için 20 bin adet satacak bir model lazım." 

Fiyat artışı kapıda

Nisan Otomotiv Genel Müdürü Sinan Özkök, otomotiv sektörünü kurdaki dalgalanmaların çok zorladığını söyledi. Son 6 ayda euronun yüzde 20 değerlendiğini ifade eden Özkök, "Otomobil fiyatları ortalama yüzde 7.5 arttı. Firmaların elinde stoklar var. Bu araçlar bir şekilde satılacak. Ancak önümüzdeki dönemde kurdaki artış fiyatlara yansıyacak" dedi.

Başkan sinyal verdi

Oyak Otomotiv Grup Başkanı Celal Çağlar da, daha önce yaptığı bir açıklamada Bursa'da Nissan'ın üretilebileceği sinyalini vermişti. Çağlar, "Hatta Renault'un içinde dahi düşünülebilir. Şu anda 350 bin adet kapasitesi var, bunun 100 bin adedi neden Nissan için kullanılmasın" demişti.

Hedef 60 bin adet

Özkök, yüzde 3 pazar payını ilk etapta yüzde 3.5-4'e, sonra da yüzde 5'e yükseltmeyi hedeflediklerini söyledi. Özkök, şöyle devam etti: "Geçen yıl satışlarımız 19 bin 700 adetti. 2015'te 25 bin adede çıkacağız. 60 bin hedefi için yeni ürünler sunmamız lazım. Pick-up sınıfında Navara 2016'da geri dönüyor. C sınıfında eksikliğimiz var. C hatchback modeli Pulsar için Nissan'la görüşüyoruz. Filoda büyüyoruz. 20014'te filoya 3 bin araç verirken, bu rakam 6 bine yükseldi. Toplam satışlarımızda filonun payı yüzde 20-25'e çıkabilir."

"SUV'da patron biziz"

Türkiye için 'Kararlı Büyüme Stratejisi' belirlediklerini kaydeden Özkök, şöyle devam etti: "SUV segmentinin tartışmasız lideriyiz. B SUV'da Juke'la, C SUV'da Qashqai'yla ve D SUV'da X-Trail ile podyumda olan tek markayız. SUV sınıfına birçok yeni rakip geliyor, iyi ürünler sunuluyor ancak Qashqai hala lider. Patron hala biziz."

Ufuk SANDIK – SABAH

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Otomotiv Haberleri

Erkport, Yalova Limanı’na 8 bin araçlık otomotiv terminali kurdu
"Kamyon ihracatı sert düştü, otomotivde kriz kapıda"
Alman devi ZF, üretimini Türkiye’ye kaydırmaya karar verdi
Mercedes'ten Gebze'ye lojistik merkez
Financial Times: Çinli markalar limanları otoparkları gibi kullanıyor