Cemre, tarihinin en yoğun günlerini yaşıyor. Bu yıl üç gemi suya indi, 5 geminin inşası sürüyor. Sadece Norveç'e 28 gemi inşa eden Cemre, 2014 sonuna kadar bu sayıyı 38'e çıkaracak.
Türkiye’nin gemi ihracatında en gözde pazarı haline gelen Norveç’e en fazla gemi inşa eden tersanelerinden biri Cemre… Krizin en yoğun yaşandığı günlerde bile çekiç seslerinin susmadığı tersanede, geçtiğimiz yedi yılda Norveçli alıcılar için 28 gemi inşa edildi. Cemre, önümüzdeki bir yıl içinde Norveç'e 10 gemi daha teslim etmeye hazırlanıyor. Bu gemilerden ilkinin ise önümüzdeki ay suya indirilmesi planlanıyor. Diğer Kuzey Avrupa ülkelerinde de aynı ölçüde aktif olmak için pazarlama faaliyetlerini artıran tersanenin, bir diğer hedef pazarı ise Ortadoğu ülkeleri.
'En yoğun günlerimizi yaşıyoruz'
Yalova'da toplam 70 bin m2 alanda kurulu yüksek teknolojiye sahip tersane, yıllık 12 bin ton çelik işleme kapasitesine sahip. 200 çalışanı bulunan Cemre, bugün toplamda 1200 kişiye istihdam sağlıyor. Kurulduğu günden bu yana daha kapsamlı projeler inşa etmeyi amaçlayan ve bu anlamda önemli projelere imza atan Cemre, offshore destek gemileri ve balıkçı gemileri inşasında oldukça iddialı. Haliç’teki metro geçiş köprüsü çelik konstrüksiyon imalatını da Cemre Tersanesi yaptı. “Tarihimizin en yoğun günlerini yaşıyoruz” diyen Cemre Tersanesi Ticaret Müdürü Sinan Kavala, 2013'te Norveçli, Seaworks AS firmasına 2 bin DWT'lik bir kuru yük gemisi ile Havyard Group AS’ye üç offshore destek gemisi teslim ettiklerini, aralık başında da yine Norveçli bir alıcı için 75M trawler balıkçı gemisini denize indireceklerini söyledi.
Tersanede şu anda beş geminin inşa halinde bulunduğunu belirten Kavala, dört yeni projeye başlamak için de gün saydıklarını ifade etti. Yıllık inşa edilen gemi sayısının her yıl artarak devam ettiğini vurgulayan Kavala, "Çok yoğun çalışıyoruz. Her yıl daha fazla gemi inşa ettiğimiz için bu yoğunlukla başa çıkabiliyoruz artık. Tersanemizin devam eden projeleri ise NB25 Norveçli Osterbris A.S’ye balıkçı gemisi, Norfield A.S firmasına 2+2 sismik destek gemileri ve bunların yanında uzun zamandır devam eden ortaklığımız neticesinde teslim etmek için çalıştığımız 6 adet Havyard projeleri mevcut" açıklamasını yaptı.
Anahtar teslim projeler yapıyor
Cemre Tersanesi'nin Türkiye'nin Norveç’e en çok ihracat yapan firmalarından biri olduğunun altını çizen Kavala, "2014 sonuna kadar Norveç'e ihracatımızın 38 gemiye ulaşmasını hedefliyoruz" dedi. Norveçli alıcılar artık sadece geminin gövdesini değil, anahtar teslim projeleri Türkiye'ye veriyor. Geçtiğimiz yıl 75 metre balıkçı gemisi projesini anahtar teslim olarak denize indiren Cemre, şimdi ise 69,4 metre boyunda 2+2 sismik destek gemisi için anlaştı.
Ortadoğu'daki ihalelerin peşinde
"Cemre Tersanesi'nin hedefinde, dünyadaki saygın tersanelerden biri olmak var" diyen Kavala, bu nedenle Norveç pazarındaki tecrübelerini diğer Kuzey Avrupa ülkeleriyle geliştirmek için gerekli pazarlama faaliyetlerine artırdıklarını söyledi. Bir diğer hedef pazarlarının Ortadoğu olduğunu ifade eden Kavala, "Ortadoğu’daki bazı ihalelere katılmaya başladık. Ancak Ortadoğu oldukça sabırlı davranılması gereken bir market. Günden güne bu market için hazırlıklarımız ve etkinliğimiz artıyor" diye konuştu.
2012'nin Ağustos ayında İstanbul'da bir ofis açtıklarını belirten Kavala, dış ticaret ve pazarlama faaliyetlerine burada devam ettiklerini aktardı. Cemre'nin son dönemde yaptığı yatırımlara da değinen Kavala, şunları kaydetti: "Son dönemde 2. kızak alanımızın kapasitesini artırmak amacıyla kızak uzatılması çalışmalarımız sürüyor. Yeni ofis ve depo alanlarını içeren binamız önümüzdeki ay tam faaliyete geçiyor. Bunlarla beraber yeni boru atölyemiz sene sonuna kadar aktif olarak çalışmaya başlayacak."
Türkiye'ye daha büyük projeler geliyor
Türk tersanelerinin kriz öncesi kadar çok sayıda sipariş alamasa da daha büyük gemi projelerine ev sahipliği yapmaya başladığına dikkat çeken Sinan Kavala, "Geçmişe göre sayı olarak daha az gibi görünse de teknoloji ve finansal hacim olarak çok daha yüksek projeler Türkiye’ye geliyor. Umuyorum ve inanıyorum ki, Türk gemi inşa sektörü bu sınavı başarıyla verecek" dedi. Türk tersanelerinin çok başarılı projelere imza attığını vurgulayan Kavala, şöyle konuştu: "Başarılı her gemi teslimi memleketimize yeni projeler getirecek. Daha çok projenin gelmesinin anahtarı ise finans için çözüm alternatiflerinin aranması olacak.”
Aysel YÜCE-DÜNYA
LOJİPORT