Nuhoğlu: Hazar geçişi ile maliyetler %30 düşecek

UND Başkanı Çetin Nuhoğlu, Hazar Denizi geçişinin çok daha aktif kullanılabileceğini, bu hattaki Ro-Ro gemilerinin tam kapasite çalışması durumunda taşımacılık maliyetlerinin de tır başına yüzde 30 düşeceğini söyledi.

Nuhoğlu: Hazar geçişi ile maliyetler %30 düşecek

Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Başkanı Çetin Nuhoğlu, Rusya'nın, Türk tırlarını sınır kapısında bekletmesinin ardından transit geçişler için alternatif güzergah olarak Hazar Denizi geçişinin çok daha aktif kullanılabileceğini, bu hattaki Ro-Ro gemilerinin tam kapasite çalışması durumunda taşımacılık maliyetlerinin de tır başına yüzde 30 düşeceğini söyledi.

Nuhoğlu, Türk hava sahasını ihlal eden Rus savaş uçağının düşürülmesi nedeniyle yaşanan krizin ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından imzalanan Türkiye'ye yönelik ekonomik yaptırım kararlarının içeriğini beklediklerini söyledi.

Cetin-Nuhoglu-Tirsan.jpgSöz konusu yaptırımların özellikle Türk taşımacıları yakından ilgilendirdiğine dikkati çeken Nuhoğlu, "Rusya, zaten 2012 yılından bu yana taşımacılıktaki pazarda kendi paylarını artırmak için Türk taşımacılara belge vermeyerek, ikili anlaşmalara imza atmayarak zorluk çıkarıyordu ancak Türk taşımacılığı güçlü olduğu için çok başarılı olamadılar. Zaten pazarda Rus taşımacılarının da payı artmadı, onların yerini Moldovalı, Bulgar, Sırplar doldurdu" diye konuştu.

Rusya'nın Türk taşımacılarını sınır kapısında bekletmesi üzerine Ekonomi, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme ile Gümrük ve Ticaret bakanlıkları yetkililerinin de aralarında bulunduğu çalışma grubu oluşturduklarını anlatan Nuhoğlu, çalışma grubunun söz konusu durumdan nasıl etkilenileceği, nasıl çözüm bulunacağı gibi konularda görüştüğünü dile getirdi.

Gümrük kapılarını açan Azeri yetkililere teşekkür

Nuhoğlu, Rusya'nın gümrük kapılarında beklettiği tırların Kazakistan, Kırgızistan ve Tacikistan'a ulaşması için kardeş ülke Azerbaycan'ın kapılarını açması üzerine hiçbir sıkıntı yaşamadıklarını belirterek, Azeri yetkililere teşekkür etti.

Rusya üzerinden Orta Asya'ya ağırlıklı olarak yaş sebze ve meyve taşındığını dile getiren Nuhoğlu, yıllık ortalama bir milyar doların üzerindeki ihraç ürünlerinin üçte ikisinin Türk nakliyeciler tarafından götürüldüğünü ifade etti.

Nuhoğlu, Türkiye'den Orta Asya'ya taşımacılıkta Rusya'dan başka tek alternatif yolun Hazar Denizi üzerinden Orta Asya'ya geçiş olduğuna dikkati çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Rusya'nın, Türk tırlarını sınır kapısında bekletmesinin ardından transit geçişler için alternatif güzergah olarak Hazar Denizi geçişi çok daha aktif kullanılabilir. Alternatif güzergah olan Hazar Denizi üzerinden Bakü'ye, Türkmenistan'a, Kazakistan'a yani Orta Asya'ya taşımacılığı Azerbaycan ve Türkmenistan'a ait Ro-Ro gemileriyle gerçekleştiriyoruz.

Türkmenistan'a 58 tır taşıma kapasiteli iki yeni Ro-Ro gemisi ve Azerbaycan'a ait 2 eski model daha az kapasiteli Ro-Ro gemileriyle Türk tırlarının taşımalarını gerçekleştirmesi, maliyetimizi büyük oranda azaltacak."

Türkiye'nin, Rusya üzerinden Orta Asya'ya taşımacılığının tır başına yıllık ortalama 9-10 bin dolar olduğu bilgisini paylaşan Nuhoğlu, güzergahta yapılacak iyileştirmelerle Ro-Ro gemilerin tam kapasite çalışmasının mümkün olacağını vurguladı.

"Azerbaycan ve Türkmenistan güzergahlarında yapılacak iyileştirmeyle taşımacılık maliyetlerimiz tır başına yüzde 30 düşecek" diyen Nuhoğlu, araç sayısı artacağı için güzergah üzerindeki ülkeler, liman ve Ro-Ro işletmelerinin de karlı çıkacağını sözlerine ekledi.

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Lojistik Haberleri