Oda Başkanı M. Ali Tutaşı, açıklamasında, 2 yıldan beri açılması beklenen yeni Nusaybin sınır kapısında yaşanan bazı sıkıntıların aşılması gerektiğini belirtti.
Tutaşı, "Sınırdaki 216 dönüm arazı mayından temizlendi. TOBB, kapının yapılması için 25 milyon dolar para ayırdı. İki yıldır temizlenen arazinin devrini valilikten bekliyoruz. Arsa devri yapıldığı takdirde TOBB olarak hemen inşaata başlayacağız. Bu sorunu kısa sürede aşılması ve kapının bir an önce inşaatına başlanmasını temenni ediyoruz." dedi
"NUSAYBİN SINIR KAPISI 50 BİN KAMYONCUYA İŞ KAPISI OLACAK"
Başkan Tutaşı, küresel kriz yüzünden Türkiye'de zor günler geçiren esnaf ve iş adamlarının önünü açmak Nusaybin sınır kapısının bu yıl içinde hizmete girmesi gerektiğini vurguladı. Başkan Tutaşı, şöyle dedi:
"Özellikle bölgedeki ekonomi sektörünü canlandırmak çok önemlidir. Sınır kapısının açılması ve transit geçişlere başlaması ile birlikte bölgede yaklaşık 50 bin kamyoncu nakliyecisine yeni iş imkânları doğacaktır. Esnafın, sanayicinin, ihracatçının, tüccarın, işlerinin açılmasına neden olacaktır. Bu da işsizlere iş imkânı sağlayacaktır. Nusaybin sınır kapısının açılması ile birlikte Mardin'de en az 5 bin kişiye yeni iş imkânları doğacaktır. Bir diğer önemli konu ise 30 yıl önce Suriye'ye sınır kapısı olarak açılan Şenyurt sınır kapısının yeniden faaliyete geçmesi için girişimlerde bulunduk. Bu kapının da açılması Mardin üzerinden Ortadoğu ülkelerine transit geçişlerde büyük kolaylık sağlanacaktır. Habur sınır kapısına alternatif kapı olacaktır. Tarihi ipek yolu ile birlikte Mardin Ortadoğu'ya açılan yeni bir ekonomi kapı haline."
"MAYINLAR TEMİZLENSİN PETROL KUYULARI AÇILSIN"
Tutaşı, uzun bir zamandır Türkiye-Suriye sınır boyunda devam eden sismik araştırmalar soncu, petrol arama şirketlerinin Mardin'de çalışmalarını yoğunlaştırdığını dile getirdi.
Tutaşı, petrol kuyularının açılması için öncelikle sınırdaki mayınların bir an önce temizlenmesi gerektiğini ifade etti. Türkiye ve Suriye arasında 1950 yıllarında yapılan anlaşma gereği, yaklaşık 900 km sınır boyunca 600 bine yakın mayın döşendiğini hatırlatan Tutaşı, 50 yıldır bu arazilerin atıl durumda beklediğini kaydetti. Tutaşı, şöyle devam etti:
"Mayınların bir an önce temizlenmesi ve bu arazilerde petrol araması yapılması gerekir. Yaklaşık 3 milyon 500 bin dönüm arazi mayından temizlenip fakir ve işsiz vatandaşlara dağıtılması gerekir. Bu araziler en az 30 bin insana ekmek kapısı olur. Nusaybin, Midyat ve Mazıdağı bölgesindeki petrol kaynaklarının çıkartılması bölgenin ve Türkiye'nin ekonomisine büyük katkı sağlayacaktır. Burada açılacak petrol kuyuları binlerce işçiye ekmek kapısı olacaktır. Özellikle Mazıdağı bölgesinde bulunan Etibank'a ait fosfat tesislerin işletilmesi halinde ise burada en az bin işçi istihdam edilecektir. Bütün bunları faaliyete geçirdiğimiz takdirde bölgede ne terör kalır ne de işsizlik. Devletin buradaki kaynaklara bir an önce el atmasını bekliyoruz. Petrolü yabancı değil kendimiz çıkartıp işletelim."
LOJİPORT