Ölülerin kaçak Mercedes'leri

İzmir’de yürütülen Gümrük soruşturması, dikkat çekici yöntemlerle lüks otomobil kaçakçılığı yapıldığını ortaya çıkardı. Öncelikle yakın...

İzmir’de yürütülen Gümrük soruşturması, dikkat çekici yöntemlerle lüks otomobil kaçakçılığı yapıldığını ortaya çıkardı. Öncelikle yakın zaman önce vefat eden Türk gurbetçinin çocukları ile temasa geçiliyor. Ölen kişinin aracı miras yolu ile Türkiye’ye gönderiliyormuş gibi işlem yapılıyor. Araç Türkiye’ye, hiçbir vergi ödenmeden getiriliyor. Kullanılan mirasçının çocuklarına bin 500’er Euro veriliyor. Soruşturma belgeleri, Mercedes sahibiymiş gibi gösterilen kişilerden birinin de 1 yıl önce ölen felçli bir kadın olduğunu ortaya koyuyor.

Ege Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü’ne bağlı İzmir Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü’nün geçtiğimiz aylarda başlattığı soruşturma dikkat çekici bilgiler içeriyor. Hürriyet’in ulaştığı soruşturma dosyası Almanya-Türkiye arası kurulan lüks otomobil kaçakçılığını içeriyor.

SİSTEM NASIL İŞLİYOR?

Soruşturma dosyasında yer alan bilgilere göre, mekanizmanın işleyişi şöyle:

İşlemleri organize eden ve uzun yıllardan beri Almanya’da yaşayan kişiler, öncelikle yurt dışında kısa süre önce vefat eden kişileri tespit ediyor. Daha sonra bu kişinin, çocukları ile temasa geçiliyor. Temasa geçilen kişi ile anlaşmaya varılması ile birlikte işlemlere de başlanıyor. Yurt dışından Türkiye’ye getirilmek istenen otomobil, ölen kişiye aitmiş gibi Türkiye’deki çocuğuna miras yolu ile getiriliyor. Otomobil, vergisiz bir biçimde Türkiye’ye getirildikten sonra, aracın devir işlemlerine başlanıyor. Ölen ‘mirasçı’nın çocuklarına toplam 3 bin Euro verilerek işlem de tamamlanmış oluyor.

AYLIK GELİRİ 860 TL

25 Eylül’de İzmir’de el konulan 2007 ve 2008 model iki Mercedes-Benz marka otomobile ilişkin derinleştirilen soruşturmada sürec önemli bilgiler ortaya çıkardı.  Söz konusu otomobillerden biri, eşi pazarcılık yapan ve aylık gelirini 860 TL olarak beyan eden 51 yaşındaki ev kadını A.G. üzerinden Türkiye’ye getirilmek istendi.  Aracın Türkiye’ye getirilmesini, 30 yıldır Almanya’da yaşayan R.D. sağladı. İfadesi alınan şüpheliler, R.D.’yi ‘Türkiye’ye araç çıkaran kişi’ olarak bildiklerini kaydetti. Gümrük işlemlerini ise Gümrük Müşavir Yardımcısı A.K. yürüttü.

FELÇLİ KADIN ÜZERİNE MERCEDES

Üzerine araç getirilen N.G. ise, Gümrük görevlilerine verdiği ifadede yapılan işlemleri tüm detayları ile anlattı:

“Bu araba benim adıma getirtildi ama benim değil. Annemin de değil. Zaten annem bu arabayı alacak maddi güce de sahip değildi. Annem 1993Den beri felçliydi. Geçtiğimiz yıl ölmeden önce de 3 yıl yatağa bağlı yaşadı. Ablam M.G. beni aradı ve permi hakkımızın (Vergilerden muaf araç getirme) olduğunu söyledi. İkimizin de maddi durumu iyi değil dedi. Bu hakkı kullanarak para kazanabiliriz dedi. Bu işte ben ve ablam bin 500’er Euro para alacaktık. Otomobili R.K. diye biri getirdi. Gümrük işlerini ise A.K. yürüttü.”

8 KİŞİ HAKKINDA SORUŞTURMA

Konu ile ilgili İzmir Cumhuriyet Savcılığı 8 kişi hakkında soruşturma başlattı. Elde edilen belgelere göre, söz konusu kişilerin benzer yöntemlerle çok sayıda lüks otomobil ithal ettikleri belirlendi. Soruşturmayı yürüten kaynaklar, sistemin Almanya ve Türkiye ayağında başka kişilerin de olabileceğine işaret ediyor.

Dinçer Gökçe - Hürriyet

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Otomotiv Haberleri

Otomotiv şirketleri arasında Kasım ayında en fazla kazandıran Otokar
Erkport, Yalova Limanı’na 8 bin araçlık otomotiv terminali kurdu
"Kamyon ihracatı sert düştü, otomotivde kriz kapıda"
Alman devi ZF, üretimini Türkiye’ye kaydırmaya karar verdi
Mercedes'ten Gebze'ye lojistik merkez