Çevre bilincinin oluşturulmasında öncü olmayı ve gelecek nesillere mümkün olduğunca temiz bir dünya bırakmayı hedefleyen OMSAN, yeşil lojistik konusunda sektörün öncü isimlerinden biri. Şirket, özellikle uluslararası taşımacılık hizmetlerinde intermodal taşımacılıktan yararlanarak, operasyonun niteliğine göre değişen yükleri aynı taşıma kabı ve birden fazla taşıma moduyla taşıyarak çevresel ve ekonomik riskleri azaltıyor. Karbon salımını azaltmak için taşıma modları arasında değişim yapılması ve çevreye daha az zarar veren modların tercih edilmesi, çevre dostu motor ve araç teknolojilerinin tercih edilmesi, sevkiyat planlarının yeniden düzenlenmesi, sürücülere sürüş eğitimleri verilmesi, beyaz ve mavi yaka çalışanları bilinçlendirmeye yönelik eğitimler düzenlenmesi ve yeşil bina uygulamaları da, OMSAN’ın yeşil lojistik adına hayata geçirdiği diğer operasyonlardan bir kaçı…
SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK, OMSAN’IN DNA’SINDA VAR
İlk küresel Türk lojistik şirketi olma vizyonu ile hareket eden OMSAN, yaptığı sürdürülebilirlik konulu çalışmalarıyla da sektördeki öncü isimleri arasında yer alıyor. Hazırladıkları “OMSAN Sürdürülebilirlik Modeli”nin, sektörde örnek bir model olacağını söyleyen OMSAN Genel Müdürü Osman Küçükertan, ulusal ve uluslararası arenada bu alana yönelik layık görüldükleri ödüllerin de bunun bir kanıtı olduğunu söyledi. Sürdürülebilirlik konusuna yönelik OMSAN’ın bütünsel bakışını esas alan model hakkında bilgi veren Küçükertan, “Modelimiz, 7 stratejik temadan oluşmaktadır: Sürdürülebilir finansal büyüme, müşteri odaklılık, operasyonel mükemmellik, inovasyon, paydaşlarla iyi ilişkiler, çevre yönetimi ve OMSAN DNA’sı. OMSAN DNA’sı, OMSAN’ı rakiplerinden ayıran ve kopyalanması oldukça zor olan temel yetkinliklerimizi içermektedir. Uluslararası ve ulusal arenada aldığımız ödüller, OMSAN Sürdürülebilirlik Modeli’nin olağanüstü iş sonuçlarına ulaşmada oldukça etkili olduğunu ortaya koymuştur. OMSAN, kısa bir süre önce sürdürülebilirlik uygulamalarına bir yenisini daha ekledi ve Sürdürülebilirlik Raporu’nu yayınladı. Rapor, Türkiye’de lojistik sektöründe, GRI – G4 ilkelerine göre hazırlanmış ilk sürdürülebilirlik raporu olma özelliğini taşıyor” diye konuştu.
SÜRÜŞ SİMÜLATÖRÜYLE KARBON SALIMI EN AZA İNİYOR
Kalkınma Bakanlığı ve İstanbul Kalkınma Ajansı’nın mali desteğiyle OMSAN mühendisleri tarafından geliştirilen Emniyetli ve Ekonomi Sürüş Simülatörü de, OMSAN’ın yakıt tüketimini düşürmek ve karbon salımını azaltmak için hizmete sunduğu en etkili enstrümanlardan biri. Bu projeyle birlikte uluslararası düzeyde saygın bir çevre ödülü olan “The Green Era Award” ödülünü almaya hak kazanan ilk ve tek Türk lojistik firması olduklarını anlatan Osman Küçükertan, “Sahip olduğu özellikler nedeniyle Türkiye’de lojistik sektöründe bir ilk olan bu proje kapsamında oluşturulan simülatör ile sürücülerin yetkinliği artırılarak yakıt sarfiyatının azaltılması, özellikle akaryakıt ve tehlikeli madde taşımacılığında kazaların ve hasarların en aza indirilmesi, karbon salımının azaltılması ve sürüş hatalarından kaynaklı araç ve ekipmanlarda (lastik, balata vb.) meydana gelen aşınma ve yıpranmaların minimal ölçeğe indirilmesi hedeflenmiştir. Simülatör eğitimleri tüm OMSAN şoförlerine verilmiş olup, bir sosyal sorumluluk projesi olarak sektör içinde çalışan diğer şoförlerin ve şoför adaylarının hizmetine de sunulmuştur. Simülatörün devreye alındığı 2012 tarihinden bu yana, OMSAN’ın özmal filosuna ait yakıt tüketim oranı ve karbon salımında önemli oranda düşüş sağlandı” ifadelerini kullandı.
OTOMOBİL DEMİRYOLU TAŞIMASI
OMSAN’ın, çevreci ve rekabetçi uygulamalarına bir yenisini daha ekleyerek Romanya’da Piteşti ile Köstence limanları arasındaki otomobil taşımalarını demiryolu ile yapmaya başladığını hatırlatan Küçükertan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Böylece Romanya-Türkiye arası otomobil ithalat taşımaları kapsamında Piteşti-Köstence Limanı arası taşımalar demiryolu ile Köstence ve Derince Limanları arası ise denizyolu ile gerçekleştirilmeye başlanmıştır. Devreye alınan yeni vagonlar ile yıllık 20.000 adet aracın demiryoluyla taşınması gerçekleştirilmiş, karayolunda kat edilen toplam mesafe yıllık 2,2 milyon km azaltılmıştır.”
GERİ DÖNÜŞÜM LOJİSTİĞİYLE ÇEVREYE DEV HİZMET
OMSAN Lojistik, “Geri Dönüşüm Lojistiği” faaliyetleriyle de çevreye katkı sağlıyor. Şirket, petrol ürünlerinin ve madeni yağların kullanımı sırasında ve kullanım sonrasında oluşan atıkların toplanması, taşınması, depolanması ve bertarafı ile ilgili Petrol Sanayi Derneği tarafından 2004 yılında başlatılan “Atık Yağların Yönetimi” projesine, nakliyeden sorumlu iş ortağı olarak destek veriyor. PETDER “Atık Yağların Yönetimi” projesi, 2012 Yılında Avrupa Tedarik Zinciri Mükemmellik Ödülleri Yarışması’nda Avrupa’nın en başarılı 5 çevreci lojistik projesinden biri olarak seçilmişti.
ORTA VE DOĞU AVRUPA’DA STRATEJİK ORTAKLIKLAR
Küçükertan, 2016 yılına ilişkin beklentilerini de Lojistik Ekipmanlar okuyucularıyla paylaştı: “2016 yılını yaklaşık % 20’lik bir büyüme ile tamamlamayı hedefleyen OMSAN, müşterilerinin değişen ihtiyaçlarına hızlı uyum sağlayabilmek için yeni depo yatırımları yapmayı ve mevcut depolarında kullanılan ekipmanları modernleştirmeyi hedeflemektedir. Sürdürülebilir büyümeyi esas alan OMSAN; denizyolu ve demiryolu taşımalarının portföyündeki ağırlığını artırmayı, gemi, lokomotif ve müşterilerinin sektörlerine özel vagon yatırımlarıyla intermodal taşımacılığın avantajlarını kullanarak, Anadolu’nun her köşesindeki müşterilerini Avrupa’nın tamamına en rekabetçi koşullarda ulaştırmayı hedeflemektedir. Yapılanma hedeflerini bölgesel dinamikleri göz önünde tutarak belirleyen OMSAN, Malatya’da yeni bir bölge müdürlüğü kurmak amacıyla çalışmalarını sürdürmektedir. Türkiye’de veya Orta ve Doğu Avrupa’da sinerji yaratılabilecek şirket satın alma / stratejik ortaklıklar kurulması hedeflenmektedir.”
Burak GÜNER – Lojistik Ekipmanlar Dergisi