Online ticaret sitelerinden zorunlu iade oyunu

Verilen siparişler iptal edilirken, alıcı kişi ürünü yeniden almak istediğinde zamlı fiyat ile karşılaşıyor. Uzmanlar ise “Ödeme yapıldığı an kazanılmış hak sayılır. Malın geri çekilmesi ve fiyat güncellemesi suçtur” açıklamasında bulunuyor.

E-Ticaret sitelerinin zorunlu iade uygulamaları vatandaşı canından bezdiriyor. Son dönemde sıkça karşılaşılan bu durum nedeniyle tüketici derneklerine şikâyetler yağıyor. Alınan ürünün teslimat sürecinde, alıcı kişiye haber vermeden sipariş iptal ediliyor. Ardından ücret banka hesabına iade ediliyor. Ancak alıcı kişi aynı ürünü yeniden sipariş etmek istediğinde yüksek fiyat ile karşılaşıyor. Bu durumda marka ile iletişime geçen kişi “Fiyat güncellemesi yapıldı” cevabını alıyor. Ancak uzmanlar ürün ödemesi yapıldıktan sonra, hakkın alıcıya geçtiğini ve fiyat güncellemesi yapılmasının suç olduğunu belirtiyor.

“KARGODA HASAR GÖRDÜ”

Vatandaşlara yapılan iadelerde ise çeşitli bahaneler üretiliyor. Bazı durumlarda hiçbir gerekçe sunulmazken, bazen de ‘ürün kargoda hasar gördüğü için iade almak zorunda kaldık” açıklaması yapılıyor. Ancak e-Ticaret kanununda; satıcı, ürünü hasar görse dahi, alıcıya ulaşmadan ürünü geri çağıramayacağı belirtiliyor. Bu durumda alıcı, hasar görmüş üründen şikâyet ederek, değişimini talep etmesi gerekiyor.

DAVA AÇABİLİRSİNİZ

Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, son yıllarda bu tür şikâyetlerin arttığına dikkat çekerek “Son bir yılda e-Ticaret platformlarında yapılan şikâyetlerde yüzde 50 artış var. Ağırlıklı olarak iade problemleri görülüyor. Öncelikle belirtmemiz gerekir ki, ödeme yaptığınız ürün artık sizindir. Lojistik sürecinde fiyata zam gelmesi alıcı kişiyi bağlamaz. Ancak bunu fırsata çevirenler oluyor. Siparişin iptalini gerçekleştirerek, yeni fiyattan almanız için size bir oyun yapılıyor. Kazanılmış hakkınıza müdahale ediliyor. Bu durumlarda karşı tarafı dava edebilirsiniz” dedi. e-Ticaret platformlarında ürün teslim sürecinin 3 iş günü içinde olması gerektiğini de söyleyen Ağaoğlu “Bu durum bazı mücbir sebepler nedeniyle 10 güne kadar çıkabiliyor. Bu süre zarfında da ürüne zam gelebiliyor. Ancak bu yalnızca satıcıyı ilgilendirir. Yapılan bu fırsatçılık alenen suçtur” diye konuştu.

KAYNAK: Kaan ZENGİNLİ – TÜRKİYE GAZETESİ

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri

Ruhi Duman, Hakk'ın rahmetine kavuştu
Avrupa’ya Açılan En Kolay Yol: Yunanistan ve Letonya Golden Vize Programları
Mercedes, meme kanseriyle mücadelede farkındalık için Travego ile yola çıktı
Ticari araçların trafik sigorta primleri yüzde 10 arttı
İstanbul ve Kocaeli’de Lojistik Depolama Alanları En Yüksek Seviyede