Oregon, iki önemli rakibinden yaptığı transferlerle önümüzdeki günlerde adından sıklıkla söz ettirecek gibi gözüküyor. Stratejilerini “İş yapış şekillerine biraz çomak sokacağız” diye özetleyen Oregon Genel Müdürü Selçuk Yılmaz, “Amacımız, geliştirdiğimiz teknolojiyi Avrupa’ya satıp buradan elde edilen geliri kendi nakliyecimizin hizmetine sunmak olacak” diye konuştu.
Farklı yöntemlerle 45’lik konteyner kiralayacaklar
Gündemde Blockchain de var
Blockchain teknolojisiyle üretilmiş çok ciddi bir yazılım üzerinde çalıştıklarının altını çizen Genel Müdür Selçuk Yılmaz, “Bu konuda ar-ge yapmış ve çok iyi sonuçlar ortaya koymuş firmalar var. Onların da deneyimlerinden yararlanmak istiyoruz. Bu bilgilerimizi de nakliyecinin kullanabileceği daha esnek çözümler haline getirme arzusundayız. Bir başka çalışmamız da, kamera sistemleri. Bir kayıt sistemi ama uygun maliyetli bir kayıt sistemi sunmak istiyoruz. Araç takipte neler yapılabilir diye bakıyoruz. Değişik eğitim modelleri üzerinde çalışıyoruz. Buralardan ortaya çıkacak ürünler global yapıda yürüyecek ve pazarlama alanımız da Avrupa olacak. Romen, Polonya nakliyecisine satacağız. Burada oluşturduğumuz değer de ortak değer haline gelecek” ifadelerini kullandı.
Şu an 150 milyon TL’lik transit teminata ulaşarak Türkiye’deki en büyük oyunculardan biri konumuna geldiklerini ifade eden Yılmaz, “Var olan bir şirketi yeniden yapılandırıp güçlendiriyoruz. Oregon, artık sadece yurtiçi taşımalarda değil, uluslararası taşımalarda da teminat veriyor. Tüm bu yapılanları daha da geliştirme arzusundayız. Rakiplerimizle aynı hizmeti çok daha uygun fiyatlarla veriyoruz. Beyan açamadığımız herhangi bir ülke yok. İhracat taşımalarında, tüm AB ve EFTA ülkelerine; ithalat taşımalarında ise, Türkiye’nin tüm gümrük idarelerine olan taşımalardaki çözüm ortağıyız.”
Spedisyonları iş ortaklarımız olarak görüyoruz ve karşı değiliz
Spedisyonların verdiği hizmetleri yalnızca transit beyandan ibaret görmemek gerektiğini ifade eden Oregon Genel Müdürü Selçuk Yılmaz, “Onlar da nakliyecinin ihtiyacı olduğu anda ve zor zamanlarında hızlı bir şekilde çözüm üretiyor. Spedisyonlar, hayatın gerçeklerinden oluşmuştur. Biz de onların nakliyeci için ürettiği değerin farkındayız. Onları %100 bypass ederek bir beyanname oluşturamazsınız” sözleriyle yiğidin hakkını yiğide verdi.
“Derneklerden geldiğimiz için müşteri değil üyemiz görüyoruz”
Yaklaşık bir yıldır Oregon bünyesinde Genel Müdür Yardımcısı olarak çalıştığını ifade eden Hüseyin Kıyak, “Oregon’u yaklaşık 5 yıllık bir geçmişi varken devraldık. Alışkanlıkları ve iş yapış şekillerini hemen değiştirmek çok zordur. Yıllardır direkt müşteriyle değil de, aracılarla iş yapan bir şirketi dönüştürmeye çalışıyoruz. Henüz %100 başarılı olduğumuzu söyleyemem ama beklediğimizden de iyi ilerledik. Bir anlamda yapısal bir dönüşüm sağladık. Öte yandan Oregon, yurtiçi taşımalarda teminat sağlayan bir şirket görüntüsündeydi. Biz şu an yurtiçini terk etmeden kalburüstü uluslararası taşımacılarla çalışmaya başladık. Onların istediği temel şart olan da teknik altyapıyı hazırlıyoruz. Birtakım ülkelerde yapılanmalar gerçekleştirdik, yazılım değişimleri yaptık. Bu hiç kolay bir süreç değil, bir yıldır çalışıyoruz” açıklamasını yaptı.
“Kurumsal hafızamızın gücü bizi doğru çözümlere taşıyor”
O da durumunu “Yaşanan bütün sorunların ve çözümünün de içindeydik” şeklinde özetleyip şöyle devam ediyor: “Oregon’un güzel bir avantajı var. TOBB UND’nin önceki genel müdürü Selçuk Yılmaz, şirketimizin genel müdürü. Onun bir kurumsal hafızası var. Bir de, RODERNET, SGS’de yapılanlar ortada. Bunların getirdiği know how’ı da harmanlayarak çok güçlü bir yapıya ulaştık. Bir taşımacıdan talep geldiğinde anlatmak istediğini çok iyi analiz edip, çözüm üretebiliyoruz. Şu an yeni bir yazılım üzerinde çalışıyoruz. Hedefimiz, işin en yoğun ve sancılı anında nakliyecinin çalışmalarına sekte vurmadan elini güçlendirecek bir program hazırlamak. Ara yüzde ciddi değişiklikler yapıyor, her gün yeni özellikler katıyoruz. Teminat sorunumuz yok, tecrübe fazlalığımız var. Oregon, aslında sektördeki ilk firma. Ama pazardaki konumuna bakarsanız 3. sırada gözüküyor. Bizim hedefimiz ilk sıraya yerleşmek, tüm çalışmalarımızı bu yönde sürdürüyoruz, hep birlikte zirveye de çıkacağız.”
Selçuk ONUR - LOJİSTİK EKİPMANLAR