Değişik ülkelerden yolcuların bulunduğu 95 kişi, Kapıkule Garı'nda gümrük personeli tarafından karşılandı. Karşılamada, Edirne Belediyesi halk oyunları ekibi de bir gösteri yaptı.
Orient Ekspres'i yolcularının İstanbul'a gidene kadar yolda yemeleri için Çırağan Sarayı'ndan getirilen Türk yemekleri, görevlilerce ekspresin vagonlarına taşındı.
''TÜRKİYE'YE GELMEKTEN ÇOK BÜYÜK MUTLULUK DUYUYORUZ''
Orient Ekspres'i Operasyon Müdürü Vıncent Gullon, 15 vagonda 95 yolcu ve 40 personelle Kapıkule Garı'ndan Türkiye'ye giriş yaptıklarını söyledi.
Orient Ekspres ile gelenlerin son durağının İstanbul olduğunu ve burada yolcuların istedikleri kadar kalabileceğini ifade eden Gullon, şunları kaydetti:
''Türkiye'ye gelmekten çok büyük mutluluk duyuyoruz. Bu seyahat tarihi ve çok özel bir seyahat. Türkiye'ye gelmenin başka artıları da var. Türkiye'ye gelişimizde bizi coşkuyla ve mutlulukla karşılıyorlar. Bu nedenle Türkiye'ye gelmeyi dört gözle bekliyoruz.''
Orient Ekspres'in Viyana-Strazburg hattının yıl sonunda kapanmasıyla tarihi tren seferlerinin sona ereceği yönündeki bir soru üzerine Gullon, bunun kesinlikle doğru olmadığını ve tren seferlerinin eskisi gibi devam edeceğini bildirdi.
''HER ŞEY DAHİL 6 BİN AVRO''
Orient Ekspres'in Tren Müdürü Bruno Janssens de 1883'ten beri seferlerin devam ettiğini ve her yıl büyük bir mutlulukla yolculuklarının Paris'ten başlayıp İstanbul'da sona erdiğini belirtti.
Orient Ekspres'in son seferleri olduğuna dair çıkan haberlerin doğru olmadığını anlatan Janssens, şunları söyledi:
''Basında okumuş olduğunuz 'Orient Ekspres'in son yolculuğudur' haberleri kesinlikle doğru değil, biz her yıl Türkiye'ye büyük bir mutlulukla geliyoruz ve gelmeye devam edeceğiz. Tarihi yolculuk devam edecek. Şu andaki yolcularımız 18 ay önceden bu turu satın aldılar.
Gelecek yıl içinde rezervasyonlarımız oldukça dolu durumda. 95 yolcumuz var. İstanbul-Paris ayağında 86 yolcumuz olacak, bu bizim için ful kapasitedir. Paris'ten 5 gün süren bu tarihi yolculuğun bedeli 6 bin avro, bu bedele konaklama, alkol dışında her şey dahil. Ulaşım, yeme içme, Budapeşte, Bükreş ve Varna'daki otelde konaklama dahil.'' dedi.
DENİZ YOLUYLA ÇIRAĞAN SARAYI'NA GÖTÜRECEKLER
Orient Ekspres'in Türkiye organizasyonunu yapan Dreieck Firması Yönetim Kurulu Başkanı İrfan A. Tuncay ise Kapıkule Garı'ndan giriş yapan misafirlerin bugün gidecekleri İstanbul Sirkeci Garı'ndan alınacağını ve deniz yoluyla güzel bir tekne ile Çırağan Sarayı'na götürüleceğini belirtti.
Tuncay, Orient Ekspres'i ile gelen yolcuların İstanbul'da kalacakları süre içerisinde İstanbul'un tarihi yerlerinin gösterilmeye çalışılacağını kaydetti.
ROMANLARA KONU OLAN EKSPRES
Avrupa'nın ilk kıtalar arası ekspresi Orient Ekspres, Paris'ten ilk seferine 4 Ekim 1883 tarihinde çıktı. Belçikalı iş adamı Georges Nagelmackers'in hizmete soktuğu Orient Ekspres'in ilk seferinde, Paris'ten Varna Limanı'na kadar trenle seyahat eden yolcular, oradan buharlı gemiyle İstanbul'a geldiler.
Avrupa'nın en romantik şehirlerine yolculuk yapan buharlı Orient Ekspres, Agahta Christie'nin ''Doğu Ekspresi'nde Cinayet''i dahil pek çok edebi esere esin kaynağı oldu.
Trende, genellikle Avrupa'nın çeşitli ülkelerinden ekonomik durumu çok iyi olan yolcular seyahat ediyor.
ZAMAN