Oruç Reis Denizciler Kulübü’nün DTO’nun ev sahiplendiğinde gerçekleşen “Ortak Akıl Toplantıları”nın ikincisi, “Navlun Piyasalarında Gelecek Beklentileri” konusunu masaya yatırdı. Konuşmacılar sunumlarında, firmaların ayakta kalabilmek için ortaklık yoluna girmelerinin şart olduğu fikrinde birleşti. Moderatörlüğünü Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Suat Hayri Aka’nın yaptığı toplantıda, ODEK Başkanı Murat Dalyan da, amaçlarının profesyonel yöneticileri bir araya getirmek ve sorunlara ortak çözüm bulmak olduğunu söyledi.
Oruç Reis Denizciler Kulübü (ODEK) Ortak Akıl Toplantıları’nın ikincisi DTO’nda gerçekleştirildi. ODEK’e üye kuruluşların ve sektörün önde gelen temsilcilerinin katıldığı “Navlun Piyasalarında Gelecek Beklentileri” konulu toplantının moderatörlüğünü Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Suat Hayri Aka yaptı.
Konuşmacılar; Tamer Kıran, Erhan Bayraktar, Mehmet Altun ve Salih Zeki Çakır’ın yaptığı sunumlarda, firmaların ayakta kalabilmek için ortaklık yoluna gitmelerinin şart olduğu fikri ağırlık kazandı. Toplantının açılış konuşmasını yapan ODEK Başkanı Murat Dalyan, ODEK’in denizcilik sektöründe faaliyet gösteren işadamları ve profesyonel yöneticiler tarafından bir araya gelerek oluşturulduğunu, denizciliğin marka değerini artırmak için kurulan bir dernek olduklarını söyledi.
ODEK faaliyetleri arasında kendisini en mutlu edenin genç denizciler söyleşisi olduğunu kaydeden Dalyan şunları söyledi: “Ortak akıl toplantıları ile sektörün sorunlarını geniş katılımla tartışmayı amaçladık. Birçok ülkeye gezi düzenledik. Üyelerimizi tüm dünyada meydana gelen denizcilik olayları ile ilgili bilgilendiriyoruz. Bundan sonra daha etkili faaliyet gösterebilmek için yeni komiteler kurduk.”
Panel için mekânı ODEK’e tahsis eden DTO’ya teşekkür ederek konuşmasına başlayan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Suat Hayri Aka, küresel krizden dolayı zor günler geçiren bir sektörün ve bakanlığın sorumlusu olarak gelişmeleri yakından takip ettiğini ifade ederken, “Navlun piyasaları konusunda yorum yapabilmek için dünya piyasalarının içinde bulunduğu durum ile navlun piyasalarının iyi analiz edilmesi gerekiyor. 2008 yılındaki rakamlarla şimdiki rakamlar arasında uçurum var. Morgate piyasasının çökmesi ile başlayan finansal kriz reel ekonomi üzerinde de etkilerini gösterdi. Bazı büyük ülkelerde küçülme derin borç krizini beraberinde getirdi” dedi.
Avrupa’yı sarsan bu krize rağmen Türkiye’nin iyi durumda olduğunu kaydeden Aka, “3 yıldır denizcilik piyasası katlanılması zor bir durumdan geçiyor. Tam piyasalar düzelecek derken yeni sorunlar çıkıyor. Arap Baharı Türk armatörlerinin önemli bir oyuncu olduğu koster piyasasını olumsuz etkiledi” diye konuştu.
LOJİPORT