Osmangazi’nin vatandaşa aylık bedeli 12 bin TL

Osmangazi Köprüsü’nü her gün kullanan bir vatandaşın 30 gün çift yön geçmesi, 401 liradan 12 bin liraya mal oluyor...

Geçiş garantisi verilen yatırımlardan biri olan Osmangazi Köprüsü, cüzdan yakıyor. CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar, “Köprüden bir vatandaşın 30 gün çift yön geçmesi, 401 liradan 12 bin liraya mal oluyor. Çift yön geçiş ücretinin, 201 lirasını vatandaş direk ödüyor, 200 lirasını da vatandaştan aldığı vergiyle devlet ödüyor. Aynı vatandaş, Fatih Sultan Mehmet ya da Boğaziçi Köprüsü'nden geçse, 8 lira 75 kuruştan ayda 262 lira ödüyor” dedi.

Osmangazi Köprüsü'nden geçiş ücretinin 35 dolar, Avrasya Tüneli'nden geçiş ücretinin ise 4 dolar karşılığı Türk Lirası olduğunu hatırlatan Akar, SÖZCÜ'ye yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Biri 1 milyar 300 milyon dolara, diğeri 1 milyar 245 milyon dolara yapıldı. İnşaat maliyeti aynı olan iki yatırımdan biri neden 4 dolar, diğeri 35 dolar? Geçiş garantisi nedeniyle sadece 2018 yılında Hazine'den ödenen para, Osmangazi Köprüsü için 1 milyar 412 milyon lira… Yavuz Sultan Selim Köprüsü için 463 milyon lira, Avrasya Tüneli için de 155 milyon lira.”

1 milyar 300 milyon dolara yapılan Osmangazi Köprüsü'nün geçiş garanti bedeli hem vatandaşın hem de Hazine'nin omuzlarına yüklendi.

YILDA 6.3 MİLYAR ÖDENDİ

Akar, yolcu ve geçiş garantisi verilen havaalanları, köprü ve tüneller ile “Hazinenin soyulduğunu” savundu ve verilen yolcu garantileri nedeniyle devletin kasasından 2018 yılında 6.3 milyar lira ödenmek zorunda kalındığını vurguladı. Akar, sözlerine şöyle devam etti:

1 LİRA ÇIKMAYACAK DEDİLER: ‘Cebimizden 1 lira çıkmayacak' dediler ama Hazine'den 6.3 milyar lira ödemek zorunda kaldık. Bu yılsonunda İstanbul Havalimanı için ödeyeceğimiz garanti miktarı da 600 milyon Euro olacak.

MAAŞIMIZ YETMEZ: Osmangazi Köprüsü'nden bir vatandaş 30 gün çift yön geçerse 401 liradan 12 bin lira ödemek zorunda. 401 liralık çift yön geçiş ücretinin, 201 lirasını vatandaş direk ödüyor, 200 lirasını da vatandaştan aldığı vergiyle devlet ödüyor. Yani yine vatandaş ödüyor. Fatih Sultan Mehmet ya da Boğaz Köprüsü'nden geçerse 8 lira 75 kuruştan ayda 262 lira ödüyor. Osmangazi'ye kimsenin maaşı yetmez. Dünyada eşi benzeri yok.

MALİYET AYNI ÜCRET FARKLI: Osmangazi Köprüsü'nde günde 40 bin araç geçiş garantisi, Avrasya Tüneli'nde 70 bin araç garantisi var. Osmangazi'den geçiş ücreti 35 dolar, Avrasya'dan 4 dolar. Biri 1 milyar 300 milyon dolara, diğeri 1 milyar 245 milyon dolara yapılmış. İnşaat maliyeti aynı olan tünel ve köprü ama niye biri 4 dolar, diğeri 35 dolar?

KASA NASIL BOŞALIYOR: Kütahya, Uşak ve Afyon illerinin nüfusundan fazla garanti verilen Zafer Havalimanı'nda bir iç hatlar yolcusunun garanti bedeli 2 Euro, dış hatlar yolcusunun garanti bedeli 10 Euro. İstanbul Havalimanı'nda ise, iç hatlarda 5 Euro, dış hatlarda 20 Euro.

Başak KAYA - SÖZCÜ

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Karayolu Haberleri

Ek belgelerle Yunan, Macar, Rus ve Kazakistan yolu açıldı
Transit sistemin güncelleme kuyruğu 25 km'yi aştı
İki dev proje daha start aldı
TIR şoförlerinden grev kararı
DKV'den müjde: EURO 6 araçlar için Sırbistan’da %9,4 indirim olacak