Lojistik firmaları, genel olarak köprülerden yana oldukça sıkıntılı. Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nü daha fazla kilometre yaptıkları gerekçesiyle çok da verimli görmeyen firma yöneticileri Osmangazi Köprüsü’nü de oldukça pahalı buluyor.
Osmangazi Köprüsü’ndeki fiyatların yüksekliğinden yakınanlardan biri de, Ant Lojistik Operasyon Yöneticisi Feray Bilgiç. Körfez’i dolaşmadıkları için köprünün oldukça avantajlı olduğuna dikkat çeken Bilgiç, “Ancak, öyle fahiş bir fiyatla hizmet veriliyor ki, eziyete katlanıp, Körfez’i dolaşmak, trafiğe girmek daha karlı. Zamandan ve yakıttan tasarrufu alt alta koysanız dahi köprü geçiş maliyetleri hala bunların çok üzerinde. Geçiş fiyatlarında yapılacak bir indirim, özellikle taşımacılık yapanların köprüyü çok daha aktif kullanmasını sağlayabilir. Fiyat biraz daha inse, biz de burayı by pass etmeyeceğiz ve verilen taahhütler de karşılanmış olacak. Bakıyorsunuz Körfez Karamürsel bölgesinde yoğunluktan her gün onlarca kaza yaşanıyor. Köprü aktif olarak kullanılırsa, bunun da önü alınmış olur.
Ayrıca, köprülerde kaçak geçişlerden dolayı çok büyük sıkıntılar yaşıyoruz. Bakiyemiz olduğu halde çekilmiyor. Şoför geçiyor, teknik bir nedenden dolayı cihazın okumadığı olabiliyor. Manuel olarak ödeyelim diyoruz ama ödediğimizde ücret çekilmiş de olabiliyor. Son güne kadar bekliyor, çekilmemişse yatırıyoruz. Bazen sırf bu nedenle davalarla da muhatap kalabiliyoruz bu da bize ek bir iş yükü getiriyor. Burada daha hassasiyet bekliyoruz” diye konuştu.
“İşimizdeki en önemli faktör, eğitimli sürücü”
Firmaların kendi içlerinde farklılıklar olabileceğini vurgulayan Bilgiç, ancak hizmet kalitesini belirleyen en önemli unsurun sürücü olduğunun altını çizerek şöyle devam ediyor: “Sürücü, önce yaptığı işin hassasiyetini kavramalı ve bu işin eğitimini almalı. Biz işe alımlarda sürücüleri iki gruba ayırırız. Birincisi oto taşıma deneyimi olanlar; ikincisi olmayanlar. Oto taşıma deneyimi olmayan sürücülerin 6 aylık bir yedek sürücü dönemi var. İlk 1 ay kesinlikle yükleme, indirme, bağlama gibi deneyimlere katılamaz ve sadece izler. 1 ayın sonunda ise, yanında çalıştığı asıl şoförlerden onay alırsa operasyona dahil olmaya başlar. Üçüncü ayda operasyon noktalarından, servis biriminden, sigorta biriminden bir değerlendirme yapılır, eğer onu da geçerse yedek şoför olarak bir araca atanır. 3 ay daha yapılan bir denemenin ardından oto taşıma deneyimi olan bir sürücü olmaya hak kazanır ve bir araç zimmetlenecek hale gelir. Zaten deneyimi olan sürücülere gelince, onlar da bizim araçlarımızla, kural ve talimatlarımıza alışmak için 1 aylık bir adaptasyon süreci geçirir ve daha sonra kadromuza girer. Bu iş özetle sürücüyü eğiterek yapılmalı.
İkinci olarak da, kullanmış olduğunuz araçlar çok önemli. Çünkü, bu işi hala 20 yaşındaki TIR’larla yapmayı sürdürenler de var. Bunun dışında bizden aldıkları araçlarla bize rakip olmaya çalışan firmalar da var ama ben onları bir rakip görmüyorum aksine ellerinden tutup, işin nasıl yapılacağını gösterip, tedarikçimiz olarak çalışmalarını sürdürmelerini sağlamalıyız.”
“İhtisas limanı sayısının artması avantaj”
Otomotive yönelik ihtisas limanlarının çoğalmasının kendileri için önemli bir avantaj olduğuna dikkat çeken Feray Bilgiç, sözlerini şöyle sürdürdü: “Körfez bölgesinde Safiport ve Autoport limanlarında ithalat ve ihracat da yapıldığı için çok büyük bir yoğunluk var. İthalat ve ihracatın aynı güne geldiği dönemlerde limanların önü TIR kuyruklarından geçilmiyor. Günde 3 sefer yapabilecekseniz iki sefere düşüyor. Sürücüyü daha verimsiz kullanıyorsunuz. Liman sayılarının artmasından oldukça memnunuz.
“Online takip ve PDI hizmetleri de veriyoruz”
Limana gelen araçları gemi küpeştesinden alıp, bayiye ulaştırılana kadar olan tüm süreci yönettiklerini ifade eden Bilgiç, “Kartepe ve Sarıtepe’deki tesislerimizde PDI hizmetleri de veriyor, mini onarımlar yapıyoruz. Özetle aracı aktif hale getirecek tüm hizmetleri sağlıyoruz. Limana gelen her araç, TIR yüklemesi yapıldıktan sonra, kendi ekranlarımız ve müşterilerimize online verdiğimiz hizmetler aracılığıyla anlık olarak takip edilir. Müşterilerimiz, araçların nerede ve hangi aşamada olduklarını birebir izleyebilir. Limandan lojistik merkezine aktarıldığında bir mesaj, parka çekildiğinde başka bir mesaj, PDI sırası geldiğinde aracın PDI’a girdiğiyle ilgili bir mesaj, çıkışında bir mesajla tüm süreç şeffaf bir şekilde paylaşılır. Bayi yüklemesi yapıldığında da, hem müşterimiz hem de biz entegre bir şekilde online takip edebiliriz” açıklamasını yapıyor.
Rent a Car firmalarını rahatlatacak bir çözüm geliyor
Önümüzdeki dönemde araç kiralama ve filolara yönelik çözümler geliştirmeyi planladıklarını vurgulayan Ant Lojistik Operasyon Yöneticisi Feray Bilgiç, “Şu an sadece taşıma ve PDI hizmeti veriyoruz ancak sonraki dönemde bu hizmetleri daha da ileri götürme hedefimiz var. Bunun için İstanbul’da yapılacak bir toplama merkezi üzerinde çalışıyoruz. Burada toplanan araçlar ekspertiz çalışmalarının ardından, o noktada satışa hazır hale gelecek. Fizibilite çalışmalarını yapıyoruz. 1 yıla kadar hayata geçirmeyi planlıyoruz. Çünkü volümü büyük firmalarla çalışıyoruz. Hala AVM’lerin otoparklarında, belediye otoparklarında araçları toplayan Rent a Car firmalarının buna çok ihtiyacı var. Her geçen gün sektör büyüyor. Buna paralel büyüyen lojistik ihtiyaçları bugüne kadar göz ardı edildi. Belki sektörün bu denli büyüyebileceği öngörülmedi. Biz de bu ihtiyaca çözüm getirmeyi hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.
Selçuk ONUR - LOJİSTİK EKİPMANLAR
LOJİPORT