Oto kiralamaya ilgi giderek artıyor

Oto kiralama sektörünün 2007 yılı cirosunun yaklaşık 1 milyar dolar olduğu, 2008 sonunda ise bu rakamın yüzde 30 artarak 1 milyar 300 milyon dolara ulaşmasının...

Oto kiralama sektörünün 2007 yılı cirosunun yaklaşık 1 milyar dolar olduğu, 2008 sonunda ise bu rakamın yüzde 30 artarak 1 milyar 300 milyon dolara ulaşmasının beklendiği bildirildi.

Araç kiralama sektörünün son yıllarda oldukça büyüdüğü Türkiye'de 650'yi aşkın firma faaliyet gösteriyor.

Kiralık araç sayısının 122 bini bulduğu sektörde, 124 üyesi olan Tüm Oto Kiralama Kuruluşları Derneği (TOKKDER), piyasanın da yüzde 80'ine hakim. Sektörün en büyük sıkıntısı ise bu konuda kapsamlı bir yasal düzenlemenin olmayışı.

 Türkiye'de 14 bin adedi günlük kiralama, 108 bin adedi uzun dönem filo kiralama olmak üzere toplam 122 bin adet kiralık araç bulunduğunu söyledi.

Araç kiralama fiyatlarının günlük 50 YTL, aylık 300 avrodan başladığını ifade eden Yılmaz, artık bir çok şirketin satın almak yerine araç kiralamayı tercih ettiğini kaydetti.

Türkiye'de 50'yi aşkın otomobil markası ile çalıştıklarını ve sektörün 5 bin kişiye istihdam sağladığını anlatan Yılmaz, sektörle ilgili yasal düzenleme olmaması nedeniyle sıkıntı yaşadıklarını söyledi.

Müşterilerin yediği cezalardan araç kiralama şirketlerinin sorumlu tutulması nedeniyle çok mağdur olduklarını belirten Yılmaz, bu konuda yeni bir yasal düzenleme yapılmasını beklediklerini ifade etti.

Sektörün yasal tarifinin olmaması nedeniyle aracı kiralayanlara yazılan trafik cezalarıyla ruhsat sahibi olarak oto kiralama şirketlerinin uğraştığını ifade eden Yılmaz, şöyle konuştu:
?En büyük sıkıntımız sektörle ilgili kapsamlı bir yasal düzenlemenin olmayışı. Trafik cezalarının plakaya yazılması, köprü-otoyol kaçak geçişlerinde ruhsat sahibine rücu edilmesi, trafiğe çıkarılmış araçların trafik tescil bürolarında aylarca işlenmemesi ve araçların trafik kontrolünde kayıtlarının bulunmaması sebebiyle ciddi mağduriyetler yaşanmaktadır. Trafik kazalarında ruhsat sahibinin işleten sıfatı ile her türlü davada sorumlu tutulması, sektör temsilcilerini ciddi mağdur etmektedir.?

Yılmaz, söz konusu yasal düzenlemenin 2008 yılının ilk çeyreğinde gerçekleştirilmesi durumunda sektörün 2010 yılındaki hedefi olan 350 bin adet araçlık hacme ulaşmasının çok daha kolay olacağını vurguladı.

?KİRALIK ARAÇLARA FARKLI RUHSAT TANZİM EDİLMELİ?

İlhan Yılmaz, sektörün sorunlarının giderilmesi için öncelikle yapılmasını istediklerini ise şöyle sıraladı:
?Kiralık araçlara farklı ruhsat tanzim edilmeli, işleten sıfatı yeniden kiralık araçlar için düzenlenmeli, aracı kiralayan kişi kiralama süreleri içinde işleten sıfatına bürünmeli ve bu araçla yaptığı-yapacağı her türlü yasa dışı suçtan veya kural ihlallerinden kaynaklı zarar-ziyandan sorumlu tutulmalıdır.?

Sektörün 2007 cirosunun yaklaşık 1 milyar dolara ulaştığını ifade eden Yılmaz, 2008 yılında ise bu rakamın yüzde 30'luk artışla 1,3 milyar dolara yükselmesini beklediklerini dile getirdi.

Yılmaz, kamu kuruluşlarına araç kiralama konusunda da çalışmaların sürdürüldüğünü, bir kaç yıl önce tasarruf amacıyla kamuda oto alımlarından ziyade oto kiralama hizmetine geçilmesi yönünde Bakanlar Kurulundan genelge çıkarıldığını anımsattı. Bu uygulama kapsamında başta belediyeler olmak üzere bakanlıklar ve bakanlıklara bağlı kuruluşlarda, il ve ilçe yönetimlerinde kiralama yolu ile vasıta temin edilmesinin özendirildiğini kaydeden Yılmaz, 12 bin civarında binek ve ticari aracın çeşitli kurumlarda kiralık olarak kullanıldığını sözlerine ekledi.

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Karayolu Haberleri

Transit sistemin güncelleme kuyruğu 25 km'yi aştı
İki dev proje daha start aldı
TIR şoförlerinden grev kararı
DKV'den müjde: EURO 6 araçlar için Sırbistan’da %9,4 indirim olacak
Köprü ve otoyolların garanti tutarlarına kur zammı