Cam filmi satışları özellikle yaz aylarında üçe katlanıyor. Bunun yanı sıra özellikle gençler, otomobilleri için ses sistemleri taktırmayı tercih ediyorlar. Oto korumanın en fazla uygulandığı ülkelerdeki iklim koşulları, sıcaklıklar gibi bir çok etken neden oluyor. Amerika ve Kanada ile Uzak Doğu’da bulunan ülkelerde pas önleme sistemi çok satılırken, sürekli güneş alan Orta Doğu ve Arabistan yarımadası civarında bulunan ülkelerde ise boya koruma sistemleri ve cam filmi uygulamaları artıyor. Dört mevsimin birden yaşandığı Türkiye’de ise hem yollara tuz atılması, hem üç yanımız denizlerle çevrili olduğu için hem de güneşli gün sayısı çok fazla olduğu için bu uygulamaların hepsi tercih ediliyor. Sektörde Ziebart ve Sonax en bilinen markalar oluyor öne çıkıyor.
10 yıldır var
Türkiye’de özellikle son 10 yıldır kullanılmaya başlanan ‘Araç koruma’ ya da ‘oto kuaförü’ diye adlandırılan şirketlerin oluşturduğu bu sektör giderek büyüyor. Sektör, son 5 yıl içinde ikiye katlanarak 100 milyon TL büyüklüğe ulaşıyor. Bir çok farklı hizmetin verildiği bu merkezlerde otomobili kışa hazırlamak, ses sistemi kurmak, ses yalıtımı gibi bir çok işlem uygulanıyor. Bunun yanı sıra otomobiller dış görünüşle ilgili olarak cam filmi, dış boya koruma, iç koruma gibi servisler de veriliyor. Araç koruma ve oto kuaförüne gidenlerin sayısı özellikle son 5 yıl içerisinde neredeyse yüzde 100 artış gösteriyor. Sektör temsilcileri, özellikle sert geçen kışın da etkisiyle sektörün bu yıl yüzde 25 oranın büyümesini beklediklerini belirtiyor. Sektörde Ziebart ve Sonax başı çekerken, irili ufaklı 50 markanın olduğu tahmin ediliyor.
Saldırıdan koruyan film
Araç koruma şirketlerinden Sonax, bombalı saldırılar, kapkaç ve kazalarda cam kırılmalarından doğan yaralanmalara son vermek için yeni bir ürün geliştirdi. Güvenlik filmi adı verilen ürün bir patlama sırasında camı bir arada tutuyor, tehlikelere karşı kişisel güvenliği artırıyor ve kaza sonucu etrafa saçılan cam kırıklarından araç içindeki kişilere gelecek zararı minimuma indiriyor. Ayrıca cam filminin genel özelliklerinden olan yansımaları azaltması, görüş konforunun artması, deri ve vinil aksamların solmasını engellemesi gibi özellikleri de bulunuyor. Güvenlik filmlerinde, isteğe göre şeffaf ve renkli olarak uygulanabiliyor. Cam kırılsa bile dağılmasını önleyerek tek parça halinde tutuyor. Darbe ile camların kırılması zaman aldığı için hırsızlığa karşı caydırıcı etti yaratacağı belirtiliyor.
‘Araç koruma’da neler yapılıyor?
Dış koruma: Boya Koruma Sistemleri (boyanın olumsuz dış etkenlere karşı korunması işlemi),
İç koruma: Döşeme Koruma Sistemleri (iç mekandaki döşeme, halı, deri ve vinil aksamın korunması),
Ses yalıtımı: Ses Yalıtım Sistemi (tekerleklerden gelen yol seslerinin azaltılmasına yönelik uygulama),
Pasa karşı koruma: Pas Önleme Sistemi (araçların kaportalarının paslanmasına karşı yapılan uygulama)
Profesyonel şirketlerin sayısı artıyor
SEKTÖR, ‘Oto Yıkama veya Kuaförü’ kimliği ile çalışan ağırlıklı yıkama hizmeti veren firmalar, diğeri ise ‘Oto Koruma’ konseptinde profesyonelce hizmet veren şirketler olarak ikiye ayrılıyor. Sektörde standartların oluşması gerektiğini belirten sektör temsilcileri, bir oda ya da dernek kurulabileceği görüşünde birleşiyor. Oto koruma kavramı Türkiye’ye 90’lı yılların başında girdi. Otomobil kullanıcılarının çok daha bilinçli olduğunu söyleyen sektör temsilcileri, “Oto koruma kavramı bir çok sürücü tarafından biliniyor. Otomobil koruma sistemler ile uğraşan firma sayısı da arttı. Otomobil kozmetiği daha da yukarılara taşınacak” şeklinde görüş belirtiyorlar.
LOJİPORT