Oto satışlarını kredi tetikliyor

Otomotiv ve finans sektöründen alınan verilere göre otomobillere ödenen paranın yüzde 75'ten fazlası krediyle karşılanıyor. Sadece ekonomik araçlar değil,...

Otomotiv ve finans sektöründen alınan verilere göre otomobillere ödenen paranın yüzde 75'ten fazlası krediyle karşılanıyor. Sadece ekonomik araçlar değil, lüks sınıfta da kredi kullanımı oldukça yüksek düzeyde. Bunun son örneği James Bond otomobili olarak bilinen Aston Martin'de yaşandı. Türkiye'de 7 ayda 17 süper lüks otomobil satan Borusan Otomotiv'e gelen taleplerin yüzde 90'ı kredi başvurusuyla birlikte gerçekleşti.

Aston Martin'de fiyatlar 430 bin Euro'ya kadar ulaşıyor. Bütün dünyada olduğu gibi Türkiye'de de müşteriler sipariş verip birkaç ay sıra bekleyebiliyor. Borusan Otomotiv İcra Kurulu Başkanı Eşref Biryıldız, Türkiye'de yıllık 200 civarında süper lüks otomobil satıldığını, Aston Martin olarak ilk yılında yüzde 10'dan fazla pazar payına ulaşıldığını söyledi. Müşterilerin genelde kredi kullanmayı tercih ettiğini belirten Biryıldız, "Yıllardır lüks pazarda tecrübemiz var. Aston Martin'deki kredi kullanım oranı bizi şaşırttı. Yüzde 50 gibi bir kredi kullanımı olacağını bekliyorduk. Arkadaşlardan aldığım bilgiye göre şu an bu oran yüzde 90 civarında. Aston Martin severler, peşin ödemek yerine krediyle zamana yaymayı tercih ediyorlar" diye konuştu. İngiliz süper spor otomobilini kasım ayında resmî olarak temsil etmeye başlayan Borusan Otomotiv, 7 ayda yakaladığı 17 adetlik satış rakamıyla en iyi başlangıç yapan ülkeler arasında yerini aldı. Süzer Plaza'nın girişinde 456 bin Euro yatırımla showroom kuran Borusan, aynı zamanda Aston Martin Dünya Yetkili Satıcılar Toplantısı'nda Marketing Excellence Award 2011 "Mükemmel Pazarlama Ödülü"nü kazandı. Ödül, haber ve iletişim etkinliklerindeki gücü temsil ediyor.

Daha önce planlandığı gibi bir yıllık periyotta 22 adet Aston Martin satmayı hedeflediklerini kaydeden Eşref Biryıldız, 2012 yılı için 27 adetlik bir satış öngörüsünde bulunduklarını söyledi. Aston Martin'in Toyota'nın IQ modeli baz alınan küçük Cygnet modelinin ise 2012 yılından itibaren ithal edilmesinin plan içinde olduğunu belirten Biryıldız, "Aston Martin'in V8 Vantage S, DB9, DBS ve yeni dört kapılı Rapide modellerini ithal ediyoruz. Cygnet için 40 bin Euro gibi bir fiyat almaya çalışıyoruz. Böylece satış hedefimiz 50'nin üzerine çıkar" dedi.

Açılış için İstanbul'a gelen Aston Martin Ortadoğu ve Kuzey Afrika Genel Müdürü Mark Kenworthy, 34 ülkede var olduklarını, kendi bölgesinde en çok satış gerçekleştiren iki ülke Kuveyt ve Umman'dan sonra Türkiye'nin öne çıktığını söyledi. 2007 yılında 100 bin satış gerçekleştirilen süper lüks sınıfta 2010'da satışların 59 bine gerilediğini, 110 bine ancak 2015 yılında ulaşılacağını kaydetti. 

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Firmalar-dernekler Haberleri

"Otokar ile Güçlü Yarınlar" Projesi Başladı
DFDS, güçlü başladı; Krone’den 450 treyler satın aldı
DB Schenker Arkas’ın “Taşıdığımız En Güzel Sorumluluk” projesi taç taktı
MAN Kamyon ve Otobüs, ödüllerle taçlandırdığı 2024'ü değerlendirdi
Türk Telekom ve Petrol Ofisi'nden dijital dönüşüm hamlesi