Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Uçaklarla rekabette zorlanan otobüsçülerin biletlerde Katma Değer Vergisi'nin (KDV) indirilmesi talebi için son sözü Maliye Bakanlığı söyleyeceğini belirtti. Otobüsçülerin KDV oranının indirilmesiyle ilgili talebine olumlu baktıklarını ve konuyu iki defa Maliye Bakanlığı'na ilettiklerini açıkladı. Maliye'nin önümüzdeki dönemlerde bu talebi masaya yatırması bekleniyor. Türkiye Otobüsçüler Federasyonu Başkanı Mustafa Yıldırım, KDV'deki düşüşün bilet fiyatlarında küçük oranlı indirim imkânı sağlayabileceğini; ancak esas taleplerinin esas talebinin akaryakıtta Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) indirimi olduğunu söyledi. Yıldırım, Gelir İdaresi Başkanı Osman Arıoğlu'na 11 bin 600 otobüsçüye yıllık 225 milyon dolar Özel Tüketim Vergisi iadesi yapılması talebini ilettiklerini; ancak henüz sonuç alamadıklarını dile getirdi.
CHP Milletvekili Feridun Fikret Baloğlu, Meclis Genel Kurulu'ndaki görüşmelerde Ulaştırma Bakanı Yıldırım'a 'otobüs şirketlerinin batması, on binlerce otobüs çalışanının işsiz kalması karşısında sektörde vergi kolaylıkları gerçekleştirmek için bir teklif getirilip getirilmeyeceği'ni sordu. Karayolu taşımacılığında kullanılan yakıta uygulanan ÖTV ve KDV oranının düşürülmesi veya başka vergi kolaylıkları sağlanması konusunun Maliye Bakanlığı'nın faaliyet alanına girdiğini bildiren Binali Yıldırım, "Ancak bakanlığımızca sektör tarafından yolcu biletlerine uygulanan KDV oranının düşürülmesine ilişkin yazılı talepler olumlu değerlendirilmiş ve bu konuda Maliye Bakanlığı nezdinde iki defa girişimde bulunulmuştur." dedi. Maliye Bakanlığı'nın, indirim talebini önümüzdeki dönemlerde değerlendirmek üzere not aldığı öğrenildi.
Türkiye Otobüsçüler Federasyonu, biletteki KDV'den ziyade akaryakıttan alınan vergilerin indirilmesini istiyor. Federasyon Başkanı Mustafa Yıldırım, biletteki KDV'nin yüzde 18'den 8'e çekilmesinin tekstilde olduğu gibi beklentilerini tam olarak karşılamayacağını, otobüsçüleri bir nebze de olsa rahatlatıcı unsur olacağını söyledi. Uçakların ÖTV'siz akaryakıt kullandığını, bu durumun haksız rekabete yol açtığını belirten Yıldırım, "İki yıldır Ulaştırma Bakanlığı nezdinde Özel Tüketim Vergisi iadesi talebinde bulunuyoruz. Gelir İdaresi Başkanı'na da bizzat konuyu ilettik. 'Yılbaşından sonra görüşelim.' dedi. Bekliyoruz. 11 bin 600 otobüsçü için istediğimiz yıllık 225 milyon dolarlık ÖTV iadesi talebi bizi rahatlatır. Aynı zamanda kaçak akaryakıt kullanımının da önüne geçer." şeklinde konuştu. Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) vergi indirimleri yapılması durumunda yerine yeni bir kaynak konulmasını istediğini söyleyen Yıldırım, kaynağın uçak biletlerine akaryakıt harcı konularak oluşturulabileceğini kaydetti. Öte yandan Türkiye Otobüsçüler Federasyonu yönetimi, otobüsçülerin taleplerini 24 Ocak'ta yapılan toplantıda Kara Ulaştırması Genel Müdürlüğü yetkililerine iletti. Karayolları Taşıma Yönetmeliği'nde değişiklikler yapılmasıyla ilgili tekliflerin yer aldığı raporda, yaz sezonu ve bayram dönemlerinde korsan otobüs kullanımını azaltmak için geçici sözleşme ile geçici taşıt çalıştırma imkânı verilmesi de isteniyor.