İstanbul Otobüs A.Ş.’nin 2011 ve 2012’de yaptığı ihale ile başlayan ‘Erguvan Otobüsleri’ projesi, Özel Halk Otobüsü İşletmecilerini resmen bankalara mahkûm etti. İşletmeciler, ardı ardına gelen zamlarla belini doğrultamaz hale geldi. Belediyeden alınan ücretlerin, taşıma ve yakıt masraflarının çok altında kalması, işletmecileri iflasın eşiğine getirdi. 2016 yılı toplamında 257 milyon yolcu taşıyan yaklaşık 945 adetlik Erguvan Otobüsleri, her ay otobüs başına 10 bin 120 TL zarar etti. Bu şekilde devam edemeyeceklerini dile getiren Otobüs İşletmeciler, mağduriyetini İstanbul Otobüs A.Ş’ye bildirmesine rağmen her hangi bir çözüm yolu bulunamadı.
Ciddi sıkıntılar yaşıyoruz
Konuyla alakalı gazetemize mağduriyetini dile getiren Özel Halk ve Belediye Otobüsü İşverenler Sendikası (ÖHBİS) Başkanı Seyfettin Savaş, “Bizler sermayelerimizi ve tüm enerjimizi ortaya koyarak güzel İstanbul’umuzun halkına kaliteli ve konforlu hizmet vermeye çalışıyoruz. Geçmişte yapılan zamları ve iyileştirmeleri dikkate alarak ve hesabımızı da buna göre yaparak bu işe girişmiştik. Ancak zamanında yeterli zamların yapılmadığı, uygulamalarda ise hakkaniyetin esas alınmadığı, yapılan uygulama ve işletmenin yanlış politikaları yüzünden, ciddi sıkıntılar yaşıyoruz” dedi.
Bankalarin girdabina düştük
Savaş, “Pek çok işletmeci, otobüsleri teker teker satarak veya bankaların girdabına düşürülerek her şeyini kaybetme durumu ile karşı karşıya kaldı. Erguvan Otobüsleri projesinde projenin başlangıç tarihi olan 2011’de, yolcu başına elde edilen ortalama gelir 1.15 TL iken, aradan geçen 6 yıla rağmen bu rakam sadece 1.40 TL’dir. Yani otobüslerin geliri 6 yılda sadece %21.7 oranında artış gösterdi. 2011 yılında 837.00 TL olan asgari ücret, 1777 TL’ye çıkarak %112 artış gösterirken, sigorta ücretleri 2 katına çıkarıldı. 2016 yılında 3.25 TL olan mazot, bugün 4.59 TL olup artış oranı %41.23 oldu. 2011’de sıfır bir otobüsün fiyatı 320.000 TL iken bugün aynı araba 500.000 TL civarına yükseldi. Bu araçların 10 yılın sonunda yenilenmesi gerekmekte olup, işletmecilerin bırakın bu araçları yenilemeyi, personel giderlerini ve yakıt parasını ödeyecek gücü dahi kalmadı” ifadelerini kullandı.
Her ay 10 bin 120 TL zarar ediyoruz
“Otobüs A.Ş., 2011-2012 ve sonraki yıllarda yapmış olduğu ihalelerde toplam 945 adet bir filoya ulaşarak yılda 257 milyon yolcu taşımaktaydı” diyen Savaş, “2017 Haziran ayında otobüslerin ortalama yakıt, araç bakımı, sigorta ve kaskosu, iki şoför maaşı ve sigorta masrafları olmak üzere aylık totalde 42.871 TL gideri oluyor. Geliri ise ortalama 32.752 TL’yi buluyor. Yani bir araç ortalama aylık 10.120 TL zarar ediyor. Esnafımız banların kapısında adeta köle yapıldı” şeklinde konuştu.
Zarar etseniz de devam
Savaş, “İstanbul Otobüs A.Ş’ye ‘Bu koşullarda çalışamaz hale geldiğimizi ve otobüsleri sefere çıkaramayacağımızı’ dile getiren bir dilekçe yazdık. Ancak İstanbul Otobüs A.Ş.; böyle bir şey olamayacağını, zarar da etse herkesin seferlere devam etmek zorunda olduğunu, eğer seferler durdurulursa, işletmecilere cezai müeyyide uygulanacağı bildirildi. Bu koşullarda işi bırakamayan ve zarar etmek durumunda bırakılan biz otobüs işletmecileri, önümüzdeki günler içerisinde yakıt ve işçilik ücretleri ödeyemeyecek durumuna düşürülmüş olup, bu sorunun, tüm İstanbul halkını çok olumsuz etkileyeceği açıktır. Bizler mağduruz ve yetkililerin biran önce bu mağduriyetimize kulak vermelerini talep ediyoruz” açıklamasında bulundu
Kaynak: Karar
LOJİPORT