Otobüs ve kamyon sürücülerine bayram hediyesi: KAOS

Yavuz Sultan Selim Köprüsü açıldı açılmasına ancak, otobüs şoförleri de sektör temsilcileri de dertli. "Hem maliyet arttı hem de yolumuz uzadı" diyorlar. Yaklaşan Kurban Bayramı öncesi durum ne olacak?

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Karayolu Taşımacılığı Sektör Meclisi Başkanı Mustafa Yıldırım, Kurban Bayramında yaklaşık 10 milyon kişinin otobüs kullanarak şehir değiştireceğine dikkat çekiyor. Yıldırım, "Hem gidişlerde hem gelişelerde çok ciddi bir kaos ortamı yaşanacak" diyor.

Yavuz Sultan Selim Köprüsü ya da yaygın kullanılan adıyla, 3. Köprü. 26 Ağustos'ta açılan köprüden bugüne kadar yaklaşık 10 bin 500 şehirlerarası otobüs geçti. Esenler'deki otogardan yola çıkan otobüsler önce Alibeyköy Otogarına geçiyor, ardından Hasdal'dan 3. Köprüye bağlanıyor ve son olarak Ataşehir Terminalinden yolcularını alarak yoluna devam ediyor. Tersi istikamette de durum aynı. Ancak bu yeni güzergah ne otobüsleri ne de yolcuları memnun etti.

"MALİYETİMİZ ARTTI"

Otobüs şoförleri ortak şikayetlerini şöyle dile getiriyor: "Normalde Bursa'ya 2.5 saatte gidiyorduk şimdi 4.5 saatte gidiyoruz, 2 saat arttı yolumuz", "Yoğunluk yaşıyoruz hem yolcumuz huzursuz hem biz huzursuzuz", "Bursa'ya çalışan bir arabanın en az 160-170 milyar lira senelik fazladan maliyeti var".

"ZORLAMAYLA KULLANIYORUZ"

Bir basın toplantısı yapan sektör temsilcileri de aynı şikayetleri dile getirdi. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Karayolu Taşımacılığı Sektör Meclisi Başkanı Başkanı Mustafa Yıldırım, "Ulaşımı insanlar için eziyet, bizim için maliyete dönüştürmemeleri lazım. Ulaşım literatüründe bir terim vardır: 'Yolların araç değil, insan taşıması lazım'. Zorlamayla beraber 3. Köprüyü kullanıyoruz. Cumhurbaşkanımız da sektörümü iyi biliyor. Bu insanlara İstanbullulara, İstanbul'un misaffirlerine bu eziyeti yapmasınlar. Toplu taşıma yapan otobüslerimizin hızlı bir şekilde orada geçmesi lazım" diye konuştu.

Şehirlerarası otobüsler Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nden (FSM) geçerse para cezası ödüyor. Şoföre 41 ceza puanı kesiliyor. Ortak istek, yasak olan FSM'nin otobüslere açılması. Yolcular ise şunları söylüyor: "Yeni köprü açıldığı için 2 saat kadar geç kaldık pek memnun kalmadık açıkçası", "Teknik bir çözüm bulmaları gerekiyor bir de bebekle zor oluyor yani".

Aslında sektör temscilerinin talebi otobüslerin FSM'yi kullanması ama bu hayata geçmezse önerileri en azından Ege seferleri için Yenikapı-Bandırma arasında deniz yolunun kullanılması. TOBB Karayolu Taşımacılığı Sektör Meclisi Başkanı Yıldırım, şunları söyledi: "Eğer 3. Köprü zorunlu olacaksa, biz Marmara Denizi'ni, Ege ve Güney Ege yolculuklarında kullanmayı düşünüyoruz. İDO ile bir çalışma yapacağız, bir öngörüşme yaptık. Marmara Denizi'ni Kuzey-Güney ekseninde denizle geçmeye çalışacağız. Yenikapı'dan yolcuyla beraber geminin içine binecek, Yalova'ya inecek, 1 saat 15 dakikada geçeceğiz. Bütün Ege yolculukları 3- 3.5 saat kısalıyor, hem çok ekonomik hem de yolcularımız için güzel bir deniz yolculuğu."

 

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Karayolu Taşımacılığı Sektör Meclisi Başkanı Mustafa Yıldırım, Kurban Bayramında yaklaşık 10 milyon kişinin otobüs kullanarak şehir değiştireceğine dikkat çekiyor. Yıldırım, "Hem gidişlerde hem gelişelerde çok ciddi bir kaos ortamı yaşanacak. Otoyolların bitmemiş olmaısnı bir tarafa bırakıyorum, bu yolların insanlara getireceği eziyet, yığılmalar, zaman kayıpları... Ben inanıyorum ki Sayın Cumhurbaşkanı ve Başbakanımız irade koyacaklardır" diye konuştu.

CNNTÜRK

LOJİPORT

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Karayolu Haberleri

Ek belgelerle Yunan, Macar, Rus ve Kazakistan yolu açıldı
Transit sistemin güncelleme kuyruğu 25 km'yi aştı
İki dev proje daha start aldı
TIR şoförlerinden grev kararı
DKV'den müjde: EURO 6 araçlar için Sırbistan’da %9,4 indirim olacak