Otobüsçülerin imdadına TOSEV yetişti

Karayoluyla yolcu taşımacılığı sektörü içerisinde çalışanlara yönelik, eğitim, kültür, bilimsel araştırma ve geliştirme ile sağlık ve sosyal...

Karayoluyla yolcu taşımacılığı sektörü içerisinde çalışanlara yönelik, eğitim, kültür, bilimsel araştırma ve geliştirme ile sağlık ve sosyal yardımlaşmayı amaçlayan, Türkiye Otobüsçüler Sosyal Dayanışma ve Eğitim Vakfı (TOSEV)  6 Aralık’ta resmen kurulmuştu. Vakfın kurucuları, düzenledikleri toplantıyla yeni oluşumlarını kamuoyuna tanıttı. Kurucu başkanlığını Metro Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve TOFED Kurucu Başkanı da olan Galip Öztürk’ün üstlendiği vakıf, otobüsçülerin en sık dillendirdikleri, ihtiyacı olan sektör mensuplarına yardım, sektör eğitim ve kültürel gelişimi için meslek lisesi ve müze, yollardaki kara noktalar civarına seyyar hastaneler gibi sorunlara çözüm bulma iddiasıyla yola çıktı.

OTOBÜSÇÜLERİN SORUNLARINA ÇARE BULACAK

Türkiye Otobüsçüler Sosyal Dayanışma ve Eğitim Vakfı’nın, karayolu yolcu taşımacılığı sektörü içinde değişik pozisyonlarda görev almış veya almakta olan meslektaşlarının sorunlarına çözüm üretmek üzere kurulduğu belirtiliyor. Vakfın amaçları arasında sektör mensupları arasında ekonomik sıkıntı içinde düşmüş olanlara maddi ve manevi yardımlar yapılması, eğitim görmekte olan çocuklarına burs başta olmak üzere çeşitli eğitim yardımlarında bulunması yer alıyor. Ayrıca sektörün ihtiyaç duyduğu yetişmiş insan gücü talebini karşılamak üzere çeşitli mesleki eğitim organizasyonlarının düzenlenmesi, ayrıca Karayolu Yolcu Taşımacılığı Meslek Lisesi’nin kurularak Milli Eğitime kazandırılması da vakfın amaçları arasında.

SEYYAR HASTANELER KURULACAK

Türkiye’de karayoluyla yolcu taşımacılığı sektörünün 150 yıla yaklaşan bir mazisi olduğunu açıklayan Mütevelli Kurulu Üyesi ve TOFED Genel Başkanı Mehmet Erdoğan, yaptığı konuşmada “Böylesine köklü bir sektörün dünden bugüne gelinen noktadaki gelişimini de, Vakıf bünyesinde kurulacak bir müze ile yeni nesillere aktarmak istiyoruz” dedi. Erdoğan, trafik kazalarında kaza esnasında hayatını kaybedenler kadar, kaza sonrasında ilk yardım ve müdahaledeki gecikme ve aksaklıklar nedeniyle de can kayıpları yaşandığını hatırlatarak, vakfın özellikle karayollarındaki kara noktalar civarında bu kayıpları önlemek üzere seyyar hastaneler kurmayı da amaçladığını sözlerine ekledi.

MALİYET ARTIYOR GELİR YERİNDE SAYIYOR

Sektörle ilgili istatistikleri rakamlarla açıklayan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sektörümüzde 31 Aralık 2012 itibariyle D1 belgesine sahip, otobüsle şehirlerarası tarifeli yolcu taşımacılığı yapan 334 şirkete karşın, 1293 yetki belgeli D1 belgeli taşımacı bulunuyor. Yani tarifesiz taşımacılık yapan sayısı her geçen gün artıyor. Maliyetlerin artmasına rağmen gelirlerimizde artışın yaşanmaması bu azalmanın en büyük sebebi olarak gösterilebilir. Bir de havayolu demir yolu deniz yolu gibi dişli rakiplerimizin olması…”

İDO’YA TEŞEKKÜR

Erdoğan, kara ulaşımı uygulamasından vazgeçen İDO yönetimine de teşekkür etti. İDO geçtiğimiz yıl İDOBÜS adı altında bir hizmet vermeye başlamıştı. Kabataş İskelesi’nden alınan yolcular Mudanya İskelesi’nde bekleyen otobüsler ile İzmir’e ulaştırılıyordu. “Biz herkesin kendi işini yapmasından yanaydık” diyen Erdoğan, “İDO Yönetimi aldığı karar ile kara ulaşımını asıl sahibine yani bize bırakmaya karar verdi. Mart ayı itibariyle karayolu ulaşımından çekildi. Bu duyarlı davranış nedeniyle İDO Sayın Genel Müdür Paksoy’a sektörüm adına teşekkürü borç biliyorum” diye konuştu.

ÖZTÜRK YALNIZ BIRAKMADI

Vakfın şu an cezaevinde bulunan başkanı Galip Öztürk de gönderdiği açıklamayla duygularını dile getirdi. Öztürk, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Nüfusumuzun üç katı kadar insanı bir yıl içerisinde bir şehirden diğerine taşıyan bu sektörün temsilcisi olarak, 43 yıl önce ilk sivil toplum kuruluşumuz olan derneğimizi kurmuş, ardından ülkemizin dört bir yanında faaliyet gösteren sektör derneklerini 2005’te Türkiye Otobüsçüler Federasyonu çatısı altında toplamayı başarmıştık. Daha o günlerde, yaklaşık 400 bin kişiye, aileleriyle birlikte 2 milyona yakın insana istihdam sağlayan bu sektörün, meslektaşlarımıza ve çalışanlarımıza gerektiğinde yardım elini uzatabilmesi için bir vakfa ihtiyaç duyulduğunu da gözlemlemiş ve dile getirmiştim. Sektör mensuplarımıza zorda olduklarında yardım etmek, çocuklarının eğitimine katkıda bulunmak, sektörümüzün ihtiyaç duyduğu ara kademe çalışanların yetiştirileceği bir meslek lisesini hayata geçirmek, yani sektörün eğitimine topyekûn katkı sağlamak, Otobüs Tarihi Müzesi’ni geçmişten bugüne bir köprü olacak şekilde ülkemize ve sektörümüze kazandırmak, vakfımızın temel kuruluş amaçlarını oluşturuyor. Elbette bir vakfın kurulması önemlidir ama bundan da önemlisi vakfın amaçlarına uygun olarak hızla hareket edebilmesidir. Ben, vakfımızın kurucularının ve seçilecek mütevelli heyetinin bu başarıyı göstereceğine yürekten inanıyorum.”

Ulaştırma, Denizcilik Ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşarı Talat Aydın da TOSEV üyelerini yalnız bırakmadı. Etkinlikte konuşan Aydın, sektörün gerilemediğini, aksine daha da büyüdüğünü söyledi.

SEKTÖRÜN DUAYENLERİ KURUCULAR ARASINDA

TOSEV’in kurucuları arasında, Has Otomotiv Yön. Kur. Üyesi Latif Karaali, İstanbul Seyahat Yönetim Kurulu Başkanı Selami Tırış, TOFED Genel Başkanı Mehmet Erdoğan, Türkiye’nin ilk otobüs işletmecilerinden ve sektörün duayenlerinden olan Has Turizm Onursal Başkanı Mehmet Selim Kara, Ulusoy Seyahat Kurucularından ve yine sektörün duayenlerinden olan Hassoy Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Ali Osman Ulusoy, sektör duayenlerinden Seç Turizm Yönetim Kurulu Başkanı ve aynı zamanda Gaziantep Otobüsçüler Derneği Başkanı olan Mehmet Saip Konukoğlu, Fındıkkale Seyahat Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Karataş, TOFED 5. Bölge BYK Başkanı Ethem Ateş, TOBB Karayolu Meclis Başkanı Rüştü Terzi, Erdem Yücel ve TOFED yöneticileri Mevlüt İlgin, Ali Çıkkan, Metin Tırış, Mustafa Dağıstanlı da yer alıyor.

YENİ İSİMLERLE BÜYÜYECEK

Vakfın faaliyetlerine başlamasıyla birlikte Mütevelli Heyeti’nin genişletileceği ve Ulusoy Genel Müdürü ve Tüm Otobüsçüler Federasyonu Başkanı Mustafa Yıldırım ile Ulusoy Uluslararası Yatırımlar A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Alican Ulusoy, Pamukkale Seyahat Yönetim Kurulu Başkanı Mazlum Bababalım, Çayırağası Turizm İstanbul İşletmecisi Tahsin Yücefer, İbrahim Attırdı, Mahmut Arıkboğa, Abdülkadir Soybay gibi otobüs işletmeciliğinin tanınmış isimlerinin de heyette yer alacağı bildirildi.

Burak GÜNER - LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Firmalar-dernekler Haberleri

MAN Kamyon ve Otobüs, ödüllerle taçlandırdığı 2024'ü değerlendirdi
Türk Telekom ve Petrol Ofisi'nden dijital dönüşüm hamlesi
TÜSİAD, Türkiye’nin e-ticaret lojistiği profilini çıkardı
TotalEnergies’ten yeni distribütörlük anlaşması
Ağır ticari araçlar sektöründe sürdürülebilirlik; çevresel etkiler