Otobüsçülerin köprü güzergahı 130 km uzadı

Sektör temsilcileri, Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün mecburi olması Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nden geçişin yasaklanması nedeniyle güzergâhlarının gidiş-gelişte 130 km. arttığını, büyük maddi zarara uğradıklarını belirtti.

Şehirlerarası karayolu yolcu taşımacılığı sektörünün temsilcileri, 3 Eylül Cumartesi günü düzenledikleri ortak basın toplantısında, otobüslere Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nden geçişin yasaklanması, Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nden geçişin mecburi olması nedeniyle büyük maddi zarara uğradıklarını açıkladı. Toplantıya; Türkiye Otobüsçüler Federasyonu (TOFED) Genel Başkanı Birol Özcan, TOBB Karayolu Yolcu Taşımacılığı Sektör Meclisi Başkanı Mustafa Yıldırım, Uluslararası Anadolu ve Trakya Otobüsçüler Derneği (UATOD) Başkanı Mehmet Erdoğan, Tüm Otobüsçüler Federasyonu (TOF) Genel Başkan Yardımcısı Tahsin Yücefer, Uluslarası Karayolu Yolcu Taşımacıları Birliği (IPRU) Genel Başkanı Fatih Tamay ve firma sahipleri katıldı.

ÖNCEKİ GÜZERGÂH KISAYDI

UKOME tarafından alınan kararla, şehirlerarası otobüslere Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nden geçişin yasaklandığını belirten sektör temsilcileri; “Şehirlerarası   karayolu yolcu taşıması yapan otobüslerin, 26 Ağustos  2016 tarihinde açılan   Kuzey Marmara Otoyolu ve Yavuz Sultan Selim  Köprüsü’nden geçişi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) tarafından alınan  kararla zorunlu tutulmuş; otobüslerin Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nden     geçiş yapmaları   yasaklanmıştır. İstanbul Avrupa Yakası-Bayrampaşa’da bulunan 15 Temmuz Demokrasi Otogarı’ndan  yaz aylarında  günde  ortalama 1500  otobüs,  kış  aylarında  ise günde ortalama  900  otobüs çıkış yapmaktadır. Yavuz Sultan Selim  Köprüsünden otobüsler için  geçişlerinin  zorunlu hale getirilmesine karar verilmeden önce,  otobüsler  Avrupa yakasından Anadolu yakasına geçişte,  Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nden   geçerek  Üsküdar İlçesi’nde  yerleşik Harem Otogarın’dan yolcularını alarak  varış noktasına seyir etmekteydiler   Bu yolu kullanan tarifeli sefer yapan otobüsler trafiğin açık olduğu zamanlarda 40 km. civarına bir mesafeyi yaklaşık  30  dk.  gibi makul bir süre içerisinde geçmekteydi” diyerek önceki güzergahlarının kısalığına dikkat çekti.

HEM GÜZERGÂH UZADI HEM DE MALİYET ARTTI

Yeni durum sebebiyle güzergahlarının 130 km. uzadığı, günlük akaryakıt maliyetlerinin 125 TL arttığı bilgisini de veren sektör temsilcileri; “Otobüslerin Yavuz Sultan Selim Köprüsünü kullanmaları ve gidiş-gelişte toplam 130 km. fazla yol yapmaları neticesinde, bir otobüs için  günlük ortalama  125  TL.  fazla akaryakıt ücreti ödeyeceklerdir.  Düzce, Sakarya, Kocaeli  ve Yalova  gibi illerden  günde  iki kez sefer düzenleyerek   Yavuz Sultan Selim Köprüsünden  geçiş yapacak bir otobüsün akaryakıt maliyeti ise ikiye katlanarak  günlük  ortalama 250 TL artış gösterecektir. Bu fazladan ve gereksiz yere yapılan mesafenin   otobüs yıpranma oranlarını arttırması da kaçınılmaz olacaktır.   Ayrıca, Yavuz Sultan Selim Köprüsü yolunu kullanan otobüslerin köprü ve otoban geçişi  nedeniyle geliş ve gidiş olmak  günde  70 TL tek seferde,  iki sefer düzenlenmesi halinde ise  140 TL   geçiş ücreti ödenecektir”  diyerek ortaya çıkan yeni mali tabloyu aktardı.

YENİ UYGULAMA ULAŞIM HİZMETİNİ PAHALILAŞTIRACAK

Mevcut durumun seyahat süresini artırmasının yanında, ulaşım hizmetinin pahalılaşmasına yol açacağına da dikkat çeken sektör temsilcileri şöyle devam etti: “Bu kapsamda   her bir otobüs için Yavuz Sultan Selim Köprüsünü kullanılması nedeniyle, gidiş ve geliş olmak üzere  aylık  5.750 TL.    kısa mesafelere günde iki  sefer yapan otobüslerde  ise aylık  11.500 TL. tutarında maliyet artmış olacaktır.  Ayrıca sefer süresinin uzamasına bağlı olarak ve taşıma mevzuatı gereğince  otobüslerde  kaptanların dinlenme ve otobüs kullanma  süreleri dikkate alınarak  yolcu taşıma hatlarında  fazladan bir kaptan çalıştırma   zarureti doğmuştur.    Bu doğrultuda  köprü geçiş ücretlerinin pahalılığı    ve   yakıt  gibi diğer maliyetlerin artması  yolcu bilet fiyatlarına  yansıyacak,  kamusal nitelikte toplu taşıma hizmeti  veren  sektörümüzde ulaşım ücretleri artacaktır.  Bu durum  köprü ve yolların yapılış amaçlarından olan zaman, mesafe  ve yakıt tasarrufu sağlanacağı ilkeleri ile bağdaşmamaktadır.”

ULAŞIM MODLARI ARASINDA HAKSIZ REKABETE YOL AÇTI

Şehirlerarası otobüslere Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nün yasaklanmasının ulaşım modları arasında haksız rekabete yol açtığını da vurgulayan sektör temsilcileri; “Ayrıca;  havayolu, tren ve denizyolu yolcu taşımacılık sistemlerinde yaşanan kapasite artışı neticesinde karayolu yolcu taşıma sektörü ile  diğer yolcu taşıma sektörleri arasında hizmet ve zaman yönünden bir rekabet yaşanmaya başlamıştır. Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nden zorunlu olarak  yapılan  geçişlerle birlikte yol mesafesinin tek yönde  65 km/ bir buçuk  saat   uzaması   sonucunda, yolcular tren ve hava yoluna yönelecek  aleyhimize haksız  rekabet yaşanacaktır. Zira, yolcularımız şimdiden yolun uzaması nedeniyle şikayet etmeye başlamıştır.  Bu nedenle yolculuk süresince huzursuzluklar yaşanmaktadır”  ifadelerini kullandı. Sektörün talebinin her iki köprüden de geçiş hakkının verilmesi olduğunu belirten sektör temsilcileri sözlerini şöyle noktaladı; “Yüz binlerce kişinin istihdam edildiği Karayolu Yolcu Taşımacılığı Sektörünün mensuplarının ülke genelinde temsilcileri olarak,   şehirlerarası/uluslararası tarifeli sefer yapan otobüslerin Fatih Sultan Mehmet ve Yavuz Sultan Selim köprülerini birlikte kullanma haklarına sahip olması kanaat ve görüşünde  olduğumuzu ve köprülerden  geçiş  uygulamasının bu yönde yapılması hususunda gerekli düzenlemenin  yapılmasını saygılarımızla arz ve talep ederiz.”

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Otobüs Haberleri

İsveç’in ilk sürücüsüz otobüsü Karsan Otonom e-ATAK olacak
TEMSA, Fransa’nın en büyük üç oyuncusundan biri oldu
Daimler elektrikli otobüs testinde Mercedes-Benz Türk imzası!
MAN eBus ailesinin yeni modeli Lion'ın City 12 E LE "sürdürülebilirlik" tacı taktı
Mercedes’in yeni nesil otobüsleri hem kaptanları, hem yolcuları mutlu edecek